1340_hd

Hochkönig Salzburgerland

In sommige delen van de Alpen is het heerlijk toeven. De oostkant en het centrum liggen heerlijk in de zon, terwijl de westkant veel meer bewolking heeft met zo nu en dan wat sneeuw vanaf zo’n 1000 meter. Niet alleen de bewolking geeft het verschil. De noordkant is een witte wereld….

1510_hd

Zuidkant – Bruneck Putzertal

…terwijl de zuidkant wel een dumpje kan gebruiken. Toch heb ik mij laten vertellen door een collega,  die nu vlakbij Val Gardena resideert, dat de omstandigheden verrassend goed zijn.

2017-01-27_1927

Via NASA Worldview

Op de satellietfoto van de NASA is e.e.a. mooi te zien. Veel bewolking in het westen waaronder dus ook in Val d’Anniviers wat lichte sneeuw kan neerdwarrelen. Poedersuiker, meer is het niet. Stralend zonnig in het midden en het oosten, en de zuidkant zebra.

2017-01-27_1930

Radar Wetteronline

De radar verraadt dat het echt niet meer is dan poedersuiker wat er valt. Zal er 5 centimeter uit vallen dan mag je in je handen klappen.

rart_17012806_17012712

De storing die eerder deze week sneeuw veroorzaakte in Spanje, met name Sierra Nevada heeft wederom een verse laag te pakken gehad, geeft nu deze sneew in de Piemonte en de Franse Alpen.  Het is echter allemaal niet veel.

rart_17013106_17012712

Als het aan de GFS van vanavond ligt komt er aankomende dinsdag weer wat sneeuw naar beneden gedwarreld. Een front dat maandag over de Lage Landen trekt schuurt over de noordkant en dat kan een paar centimeter opleveren. Het zijn niet meer dan een paar losse buien die overtrekken vermoed ik. De EC doet helemaal niet mee met dit neerslagsignaal en laat het front benoorden de Alpen langstrekken.

kleiwata 27012017

Mocht het wel tot neerslag komen dan is de sneeuwgrens gelijk een issue. Op 1500 meter (850 HPA) is het een graad of 2. Dat betekent dat de sneeuwgrens ook rond die hoogte ligt. Deze pluim is prikpunt Kleinwalsertal. Daar zit het hoogste neerslagsignaal. De controlerun is wel enthousiast. De hoofdrun hikt net boven de x-as uit.

hgt0_17013106_17012712

Wetteronline heeft daar mooie kaartjes voor. Yep, de sneeuwgrens wordt zo rond de 1500 meter berekend. Snel vergeten want veel zal het niet zijn. De algemene tendens is een tweedeling in Europa. Daar zijn beide modellen het wel over eens. De details zijn echter steeds weer anders.

pslv_17020300_17012712

Frederic sprak eerder deze week al over een schild door een hogedrukgebied nabij de Zwarte Zee en de Oekraïne. Dat verhaal staat eigenlijk nog als een huis. Ten noorden van de zwarte lijnen heersen de lagedrukgebieden, ten zuiden is de hogedruk de baas. De stroming is meest west, af en toe zuidwest en niet gunstig voor nieuwe dumps in de Alpen. Alleen de EC komt wel met een zuidkantdump waarover ik straks kort terugkom. De nattigheid koerst in de GFS van vanavond veelal ten noorden van de Alpen langs. En wees blij want de sneeuwgrens gaat in de lift. Het wordt behoorlijk zachter door al die oceaanlucht die over West Europa gepompt wordt. En soms schuurt er een neerslaggebied tegen of langs de Alpen. De magneet die de neerslag moet aantrekken is even onder constructie lijkt het.

vo zo 0502

En zo nu en dan zakt de hogedruk wat zuidelijker en kunnen er wel storingen doorkomen. De grootste kans is echter nog ver weg. De eerste serieuze neerslag voor de noordkant wordt pas volgende week zondag berekend. De Franse Alpen liggen wel veel meer in “the line of fire” met deze, soms, strakke westelijke stroming.

frap 27012017

Prikpunt Savoie Mont Blanc

Dat zie je ook aan de pluim. De x-as geeft de neerslag aan. Maar kijk eens naar de temperatuur op 850 hpa – in normaal nederlands – zo’n 1500 meter. Die is vrij hoog waardoor de sneeuwgrens automatisch ook hoog ligt. Voor de Franse Alpen niet altijd ongustig want veel gebieden beginnen veelal op 2000 meter. Die zitten dus save.

Obertauern 27012017

Kijken we naar de oostkant, prikpunt Obertauern, dan is het beeld zo goed alshetzelfde. De neerslagsignalen zijn niet zo enthousiast als aan de westkant.  Echter liggen daar de dorpen flink lager dan aan de westkant van de Alpen. Het kan dus met deze berekeningen wel eens een natte boel worden daar aan de oostkant. We spreken echter over volgende week zaterdag/zondag. Op die termijn kan, en zal, er nog wel het e.e.a. veranderen. De trend is echter wel zachter en daar kunnen we simpelweg niet onderuit.

Nu nog even, als laatste, het goede nieuws voor de zuidkant.

vo vrij EC

Het Europese model komt vanavond met een afgesnoerd laag boven de Middellandse Zee vandaag over een week. Het depressie geweld boven de oceaan weet een bres te slaan in de band met hogedruk. De lucht van dit laag is koud op hoogte en door het warme water van de Middellandse Zee en een verstoring in de atmosfeer wordt er veel vocht opgepikt. De stroming is tegen de klok in en……klats!

vo zat neersl

De hele zuidkant in de sneeuw. Dat is een opsteker want eerder in het bericht hebben we gezien dat de zuidkant, ondanks de redelijk goede condities, die sneeuw uitermate goed kan gebruiken. Laten we daar dan maar op hopen en voor duimen vanavond. Later vanavond komt Leo nog met een schaats-update met fijne foto’s en filmpjes. Lijkt me genieten want het was de laatste schaatsdag vandaag.

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

25 reacties

Gesloten voor reacties.