Laax

Zwitserse zon – Laax

Onvoorstelbaar haast als ik hier in Nederland met het sombere weer naar buiten kijk maar vrijwel overal in de Alpen is het nog altijd stralend zonnig! Hierboven een Zwitsers plaatje.

Dornbirn

Bewolkt in Vorarlberg?

Bijna overal; de noordkant wordt zo hier en daar inmiddels geschampt door wat lage bewolking zoals het uiterste westen van Vorarlberg. Iets verder naar het oosten zoals op de Furkajoch is daar nog niets van te zien.

ScreenHunter_797 Mar. 20 07.26

Schampende bewolking op de radar

Komt weer mooi overeen met de geweldige radarbeelden van wetteronline.de!

tcdc_16032006_16032000

En in het weermodel!

Ook met de laatste modeluitvoer trouwens! Maar wordt het vandaag al minder dan?

tcdc_16032015_16032000vanmiddagzon

Maar snel komt de zon overal tevoorschijn!

Nee dat lijkt me niet. Het Europese model laat de bewolking zo meteen vrijwel geheel verdwijnen; ook in de Noordoostelijke Alpen. Het Amerikaanse model niet helemaal dus ik ben toch wel een beetje benieuwd.

rart_16032206_16032000

Het Algerije-laag

Morgen gaat het wel veranderen hoor. Dan mogelijk al wat hele lichte neerslag en op de beloofde sandwich dinsdag en woensdag 0 tot 10 centimeter. Flauw, maar meer kan ik er niet van maken. Deze neerslag lijkt compleet door te schieten naar de Balkan. Onder aanvoering van het hoogtelaag dat afgelopen woensdag de dump op de Westelijke Zuidkant achterliet en nu oostwaarts op retour gaat. En door Ronaldo getransformeerd tot Algerije-laag. Daar en in Marokko dinsdag boven de 1200 meter ook sneeuw trouwens. Op de Balkan eerst nog regen.

rart_16032306_16032000balkandump

De dump op de Balkan

Maar op het draaien van de wind van zuid naar oost en na enorme activatie van het laag boven de Middellandse en later Adriatische zee waarschijnlijk een serieuze dump. Vooral in Kroatië en Bosnië zal plaatselijk een halve meter vallen. Maar ook voor de Apennijnen een mooi vers laagje.

rart_16032812_16032000Paashaas

De paasdump in volle glorie

Daarna wordt het spannend! Het Europese model doet mooi wat we gisteren ook al zagen. Een eerste fase met Franse sneeuw (een centimeter of 10) op vrijdag of zaterdag en dan boem! met Pasen.

hgt0_16032806_16032000

Mooie vorstgrens daarbij

Héél mooi zelfs want bij een lagere sneeuwgrens (heb ik dat niet mooi geregeld Robbe en Nico?). Tijdens de meest hevige neerslag op zo’n 800 meter in de Noord-Franse en en Zwitserse Alpen tot mogelijk wel 1600 meter in het zuiden. La Plagne -in deze berekening!- rond de 1400 meter. Een hoeveelheid van 30 tot 50 centimeter valt niet uit te sluiten!

rart_16032806_16032000GFS

De berekening van het GFS is minder enthousiast

MAAR: het Amerikaanse doet wel mee maar veel minder enthousiast. Bij een daarnaast hogere sneeuwgrens.

pslv_16032812_16031912EC gisteren

ECMWF gisteren

Hoe zit dat? Het tipping point ligt op het ogenblik op volgende week vrijdag; vanaf daar gaan de berekeningen sterk uiteen lopen. Om dat mooi te laten zien pak ik ook de ECMWF van gisteravond er even bij. Een mooi ver uitzakkend complex lagedruksysteem.

pslv_16032812_16032000EC

ECMWF vandaag

Vanmorgen ziet die kaart er nogal anders uit: veel meer hogedrukopbouw boven Noordoost-Europa. Maar in de ECMWF berekening nog altijd ver genoeg weg nog om geen “last” van te hebben.

pslv_16032812_16032000GFS

GFS vandaag

In het GFS model is die hogedrukopbouw echter zo sterk (met ook nog een flinke uitloper vanaf de Azoren) dat de depressies en de kou niet meer zo ver naar het zuiden zakken. Dat gaan we volgen!

Tasiilaq

Tasiilaq aan de oostkust van Groenland ontwaakt; het wordt rond deze tijd van het jaar al om 9 uur licht

Tot slot doen we vandaag weer eens een uitstapje naar Groenland. Eerder deze week haalde ik aan dat er plaatselijk misschien wel 2x een meter zou gaan vallen. Hoe staat het daarmee?

Omdat veel sneeuw niet in het mainstream media-beeld past is daar maar weinig over te vinden. En live-verslag in de reacties verwacht ik ook niet echt. Dit is één van de weinige tweets die ik er over tegenkom. Maar ook daar vooral discussie of dit juist door de opwarming komt.

todaysmb

Accumulatie gisteren

Dan maar zo. Op de linkerkaart de toename van het gewicht van de ijskap gisteren in millimeters waterequivalent. Of centimeters sneeuw dus. Op de zuidoostpunt dik 30 centimeter. Rechts wat gemiddeld is over 1990 tot 2013. Deze en ook de volgende kaarten zijn overigens op basis van een weermodel dat als input onder andere de geregistreerde sneeuwval, temperatuur en zonneschijn heeft.

accumulatedmap

Nogmaals, maar dan het totaal vanaf 1 september

Op deze kaart de totale accumulatie deze winter. Dat is veel meer dan gemiddeld aan de oostzijde en minder aan de westzijde.

accumulatedsmb

En in gewicht

En hier de totale accumulatie in berekend gewicht in gigaton. Goed is te zien dat het najaar veel sneeuw gaf en de winter droog was. Desondanks is het totaal nog altijd bovengemiddeld. En kijk eens naar het laatste stukje van de actuele blauwe lijn. Die explodeert op het ogenblik! Dat is gunstig voor de ijskap: veel verse sneeuw verhoogt het albedo wat de smelt in het komende zomerseizoen af zou kunnen gaan remmen. Let wel: Deze geprojecteerde totale groei van de kap zegt niet alles over het totale volume: de afkalving is hier niet in verwerkt. Kijken we later weer eens naar.

Prins Cristian Sund

Dat is nog eens een kleine meter!

Ik sluit af met de weersverwachting. In een groot gebied in het zuiden en oosten van Groenland gaat nog veel bijvallen de komende dagen. Vooral in het ECMWF op uitgebreide schaal 50 tot 100 centimeter. Wat aardig overeenkomt met de verwachting van het Deense Meteorologisch Instituut dus daarvan de verwachting hierboven voor de uiterste zuidpunt: Prins Cristian Sund. Blijven we ook volgen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

14 reacties

Gesloten voor reacties.