mooiblauw

De start van het seizoen is op veel plaatsen gewoon prima. Honderden kilometers kunstsneeuwpiste zijn open. En de sneeuw van moeder natuur zorgt voor nog een mooi winters plaatje.

zellamsee0512

Het is nu vier nachten helder en warm boven 1500m. In de dalen gaat het wel naar het vriespunt maar als het gaat nevelen heb je daar ook weinig aan. Begin december onder de sterren. Geen kunstsneeuwproductie! Da’s Zuur.

zellamseegroot2311

Hoe anders was dat 10 dagen geleden nog. Nu gaan we zien of de pistes die met die volle week productie in orde zijn gebracht ook echt houden. Pas woensdag wordt het in de oostelijke Alpen even iets koeler. Pas in de nacht op zaterdag kunnen we verwachten dat we de volle week kou beginnen waar ik vanochtend over rijmelde, zwijmelde.

despeer

Zuur is de avondberekening van het Europese model. Die is namelijk afwijkend volgend weekeinde. Sterk negatief afwijkend. Een soort laserstraal van sneeuw markeert het stationaire warmtefront midden over Duitsland. Er is geen impuls uit het noorden om wat dan ook tegen de Alpen te kwakken.

pootberlijn

Het Amerikaanse model is anders. Hier komen de Alpen ook vanaf woensdag in iets koeler vaarwater en is er een glijbaan die op zondag de 13e alles naar de Alpen in beweging zet.

eerstefront

Kunstsneeuw dan weer dik aan en ook weer een laagje van moeder natuur.

glijbaan16

En dan ook weer terug in het eind november patroon van dump(je) na dump(je). Echt mooi spul. Al zien we ook graag het compleet winterse scenario weer terug. Daar zie ik zeker potentie voor. Het zwabbert allemaal nog verschrikkelijk. Kansen momenteel:

  • Alpen aanhoudend warm ook na volgend weekeinde 20%
  • Alpen serieus kouder vanaf volgend weekeinde met beetjes sneeuw 40%
  • Alpen serieus kouder vanaf volgend weekeinde met dikke dumps 20%
  • Heel West-Europa in een polair/arctische uitbraak 20%

Khabarovsk-4Dec2015

Ondertussen in Siberië niet ver van Japan waar het ook zeer winters is. Zie hierrr en hierrr en hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.