recent_default

Wat een plaatje vanochtend rond de Feegletscher aan de voet van de Längfluh. We zoomen even uit om het hele plaatje te zien….

pano-swiss

Toen maar! Nu ja er zijn meer mooie plaatjes vanochtend. Zier hieronder het Val d’Anniviers.

grimentz-zinal_telepherique

Het is het skigebied Grimentz-Zinal. Nog wat restjes sneeuw maar die gaan er ook aan. Schitterend wolkenspel.

cimetta

De zuidkant van de Alpen biedt het mooiste weer vandaag. Hierboven het kleine skigebiedje van Locarno.

graphe6_1000___12.0754716981_47.7327935223_

Hoe gaat het verder? Teflon zoals gisteren gesuggereerd? Welnu: vanochtend maakt het Amerikaanse model er een potje van. Zo’n eenzame uitschieter in de neerslaggrafiek hebben we nog nooit gezien. Ook samengaand met een flinke afkoeling waarbij de sneeuwgrens zou kunnen dalen naar 1000m.

rart_17101806_17100900

De twee vorige runs van het Amerikaanse model zijn nog wel behoorlijk teflon-achtig evenals de verse Europese run. Zie de kaart hierboven. Wat dat betreft staat de teflonhypothese nog overeind vanochtend. Zoals gisteren al in de reacties genoemd: niet getreurd…. schitterend wandelweer. Wel moeten we bedenken dat we in de afgelopen jaren vaak hebben gezien dat er medio oktober al eerste pistes in skigebieden zonder gletsjer konden openen.

Schermafdruk 2017-10-09 09.42.51

Het mooie weer in de Alpen belooft ook wat voor Nederland. Het zuidoosten kunnen zondag en maandag boven de 20ºC gaan pieken.

Schermafdruk 2017-10-09 09.43.03

De eerste dagen blijft het nog wat sputteren… Dan moet er toch een serie kurkdroge “schilderdagen” komen. Met alleen in het noorden een bijzondere uit de kluiten gewassen neerslagpiek medio oktober. Neem die met een flinke korrel zout. Het ensemble laat zien dat er in het noorden tussen 15 en 23 oktober ergens zo’n neerslagmoment komt. Als de natte zooi van Groot-Brittannië het Kanaal oversteekt. Het zuidoosten van Nederland en het oosten van België blijven vermoedelijk verschoond. Schilderen maar dus!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.