Vanaf vandaag rukt de zuidwester met regen voorafgegaan door mooie sneeuw op in Scandinavië. Donderdag is de regen al bij de Oeral aangeland en misschien breekt de warmte zelfs die barrière. Dat is nog eens blitzkrieg om een hele foute vergelijking te trekken. Vandaag dus nog mooie plaatjes uit Noorwegen. Hierboven Hafjell.

nesbyen2210

Nog eentje om het af te leren: Nesbyen. In een zuidelijke plaats als Røldal hoeven we niet eens meer te kijken. Natte boel.

ensHelsinki2210

Hier het ensemble voor de temperatuur op 2m in de buurt van Helsinki. Way up there! Hoe afwijkend is dat?

enshels2210

Zeer afwijkend. De rode lijn is het klimatologisch gemiddelde. Meer dan 5°C warmer dan normaal.

obertauern2210

Ondertussen in Oostenrijk. Prachtig wandelweer.  Heel mooi te zien hoe de schaduwhellingen in Obertauern nog wat sneeuw vasthouden. Zie hier de livecams hoeveel sneeuw er daar toch nog ligt met de dorpshoogte 1800m. Het weerbericht voor vandaag luidt:

Sehr gutes, aber windiges Wander- und Tourenwetter. Im Großteil des Berglandes gibt es den ganzen Tag blauen Himmel und strahlenden Sonnenschein, lokale Hochnebelfelder in den Tälern lichten sich im Lauf des Vormittags.

We moeten ook niet vergeten dat het wandelseizoen in de bergen tot eind oktober duurt. En dat de mensen die er nu met vakantie zijn gewoon blij zijn met het fraaie weer. Gaan we nog verder terug in de tijd dan waren de boeren blij om elke week dat de winter nog niet kwam. Maanden ingesneeud zitten was geen pretje. Voor ons wintersporters ligt het anders natuurlijk. 

gerlos2210

Hoe mooi was nog maar een week geleden toen het overal in de Alpen uitzag als hartje winter. Hier de Zillertal Arena – Gerlos om precies te zijn – vandaag. Hier de fraaie HD live webcams.

temp1430_2210

We schakelen naar Nederland op recordkoers. De kaart hierboven is om 14.30u vastgeklikt. Aan de voet van de Vogezen is 26°C gehaald. In België 23°C. Maar het dagrecord van 22,9°C uit 1989 in Volkel is niet gehaald in Nederland. Met 22,6°C was Maastricht het warmst en dat is daar een dagrecord want het oude record – ook 1989 – was 22,3°C (zie weergegevens.nl). In De Bilt is de 22°C van dat jaar niet geëvenaard. Sowieso alles heel ver van de overall oktoberrecords uit 1921. Lees wat Meteoconsult schrijft: Het absolute oktoberrecord staat op naam van Sittard waar op 10 oktober 1921 nog een tropische 30,1 graden werd gemeten. In het nabijgelegen Maastricht werd die dag 29,7 graden opgetekend. Het landelijk KNMI-hoofdstation in De Bilt had met 26,7 graden zijn hoogste oktobertemperatuur te pakken. 

amerika2510

Ondertussen blijft het in de VS winteren. De hele aankomende week is er lichte sneeuwval rond de Great Lakes tot aan de oostkust. Aangejaagd door een hoog over the great plains.

nh2310

Laten we eens kijken hoe het weer in Amerika en bij ons met elkaar samenhangen. In feite zien we een hoog boven Groenland. Een Laag boven de noordpool. Het sneeuwt dan ook aanhoudend op het poolijs. Amerika ligt gunstig voor steeds nieuwe pulsen uit het Noorden. Dat de Rockies noord-zuid verlopen en niet zoals de Alpen west-oost helpt. En dan die pijnlijke rode pijlen. Er is echt geen houden aan. Verschillende weermodellen laten de zuidwester maar doorgaan en doorgaan en doorgaan. En die Russische beer heeft toch echt een vreemde vorm. Er gaat zo nog meer kou naar georgië dan naar ons. Lapland en Schotland kunnen wel kou aanzuigen. En die laatste is behoorlijk dichtbij. Daarom zit Nederland ook helemaal niet zo ver van de gemiddelde waarden. Zo ectreem is ons weer niet momenteel.

[metaslider id=26412]

Ook de herfststormen die op de kaarten stonden zijn uit GFS en ECMWF verdwenen. Het canadese model heeft er nog eentje. Zie de kaart hierboven. Voor de Alpen betekent dat Föhn en een extra bak warmte. We blijven speuren naar aanwijzinkjes en scenario’s wanneer en hoe de kentering gaat komen. Ik kan niet precies aangeven waarom maar de kansen op een zacht verloop van de winter zijn nog niet zo hoog geweest. Weer is vaak persistent. We hebben dat gezien afgelopen voorjaar. Het is denkbaar dat de huidige stroming tot diep in december aanhoudt. Ben ik dan een pessimist zoals sommigen gisteren suggereerden? Ik denk dat de beste truc die een rasoptimist kan toepassen om ALTIJD optimistisch te blijven is om soms je verwachtingen wat neerwaarts bij te stellen. Kan het alleen nog maar meevallen.

krommenie2210

En verder: lekker weertje toch?  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

82 reacties

Gesloten voor reacties.