flutlicht

Prachtig plaatje uit Winterberg waar je aan de onderkant niet ziet waar de foto ophoudt tegen de witte achtergrond. Zo wit is sneeuw! Ja het is gelukt! De sneeuwgrens is in de Wintersport-Arena Sauerland gedaald naar iets van 500m en dus is het gebied weer mooi wit!

willingen

Willingen

De hoogste toppen in het gebied gaan tot net boven de 800m. De dorpen liggen veelal op 500-700m.

1000_hd

In de Alpen dooit het stevig zoals je mooi ziet op bovenstaande kiek van de zuidkant. Aan de noordkant zakt de sneeuwgrens momenteel. Helaas was het ook vanochtend toch nog aan het regenen in vele lagere dorpen.

vermiel

Hierboven Montafon waar het op de hogere pistes al weer sneeuwt.

kleinwalsertal

Even noordelijker in Kleinwalsertal is de sneeuwgrens al onder 1000m gezakt. Hier gaat zeker nog 10cm vallen uit het frontje dat samenhangt met onze storm. Hoe is die verlopen? Leo had gisteravond nog een speciaal bericht. Onderstaande video is erg grappig.

Dat was dus in Engeland. Hoe nu verder…

output_DbqJ1g

Leo schreef het gisteravond al: er komt nu veel sneeuw naar de Alpen. De “cirkelzaag” komt binnenvallen. De sneeuwgrens zakt weer mooi laag wat je ook ziet aan de voor Tsjechië berekende sneeuw. Het gebeurt exacat met de maandwisseling. Op de laatste dag van februari en de eerste dag van maart.

graphe3_1000___10.1886792453_47.5708502024_

Noordkant

Hierboven zie je de aflopende sneeuwval (qua sneeuwgrens beginnende sneeuwval) aan de noordkant en de sneeuw aar met de maandwisseling. Duidelijk niet de hoofdprijs. Verder vooruit kijken heeft geen zin zien we zo.

Aan de zuidkant is het in het oosten ook nog geen vetpot, maar daar in Val Gardena zijn alle beetjes welkom voor het landschap en de pistes toch wel perfect.

aosta

Valle d’Aosta

Het meeste wordt berekend voor Valle d’Aosta onder de rook van Matterhorn en Mont-Blanc. Hier een robuuste dikke piek rond de maandwisseling. Met als de meteofiction uitkomt nog bakken sneeuw in de eerste helft van maart.

fransealpen

Franse Alpen

De Franse skigebieden profiteren ook volop. De sneeuwgrens zal niet lager liggen dan 1200-1400m maar dat is voor de meeste skigebieden genoeg. Hier moeten we wel op een halve meter sneeuw rekenen zo stelden we ook gisteren al vast.

output_DbqJ1g

Hier nog maar eens het filmpje hoe de sneeuw binnenkomt. We noemen het de “cirkelzaag”. Toen ik die term op 12 februari (bijna twee weken geleden!!) introduceerde (zie hierrr), deden veel mensen erg schamper dat dat maar meteofiction was en dat je het niet serieus hoefde te nemen. Nu komt het exact zo uit als destijds berekend. Laten we dat samen onder ogen zien en nog beter snappen wat we hier op deze website doen. En “cirkelzaag” is ook een leuke voor de toekomst.

output_A2pw3L

Afsluitend dan de reden dat we niet verder kunnen kijken dan 2 maart. Kijk naar het verschil bij de Azoren en begrijp dat beide modellen nu op een totaal andere koers gaan komen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

112 reacties

Gesloten voor reacties.