Vanavond doet Jeroen weer een warm weerbericht (ja gaan we de 30°C halen of niet – dat is de vraag). Daarom hou ik het erg kort met twee plaatjes van de spectaculaire uitbarsting van de Sangeang Api en de vraag of we nu een elfstedentocht krijgen.

Sangeang5-31

Het vliegverkeer – onder meer op Bali en in Darwin, Australië – heeft ernstig last van de grote aswolk die je op dit plaatje naar het zuiden ziet steken. Gevolgen voor het klimaat? Het is bekend dat vulkanen juist in de tropen een koelend effect hebben. Omdat de tropopause daar veel hoger is dan aan de polen, kan de aspluim gemakkelijker hoog in de stratosfeer doordringen en zorgen dat er nog een hele poos een verkoelende werking uitgaat van de SO2-deeltjes die het zonlicht absorberen en dus opwarmen maar de aarde juist koelen door de afscherming. 

elfstedentocht_vulkanisme

En krijgen we nu een Elfstedentocht dan? Zie bovenstaande grafiek uit 2009 met in rood de Elfstedentocht en in blauw de extreem koude winters zonder Elfstedentocht. Wat mij betreft hebben in elk geval de erupties van El Chicon en Pinatubo bijgedragen aan in elk geval de Elfstedentochten van 85, 86 en 97. En dan vooral die laatste omdat dit ten tijde van de al warme AMO was. Nu zegt Wikipedia dat de aswolk van de Pinatubo 3 jaar bleef hangen in de statosfeer en zorgde voor een afkoeling van 0,5°C. Dat zou niet genoeg zijn om de zeer koude winters van 95-96 en 96-97 te verklaren. Toch houd ik het erop dat er een verband is. Actie is reactie. Of denk aan de vlinder in China. Er zijn na 1991 natuurlijk ook nog tal van urupties geweest ook voor 1995 nog. En ook de 21e eeuw is al rijk aan erupties en ook al aan de nodige zeer koude winters. Zie hier een compleet overzicht van alle vulkaanuitbarstingen. Lees hierrrr wat de maker van bovenstaande grafiek – Fokko van Hulten uit Heerlen – er zelf over zegt. Of moeten we het KNMI vragen?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.