alpe d'huez

Nog een laatste keer wil ik even terugkomen op de megadump die de Franse Alpen de voorbije dagen te verwerken kregen, want nog steeds verschijnen er op instagram beelden met vrij epische sneeuwhoeveelheden. Binnen een week of drie trek ik naar Oz-en-Oisans, deelgebied van Alpe d’Huez. Moet ik daar vrezen om te weinig sneeuw? Nope.

Les Orres

Begin april ga ik met een hoop vrienden nog naar Les Orres in de zuidelijke Franse Alpen. De voorbije jaren viel bleven de sneeuwhoeveelheden er ver onder het gemiddelde. Gaat dat dit jaar ook zo zijn? Nope.

le sauze

Dit beeld komt uit het nabijgelegen Le Sauze. Bewegwijzeringsbordjes zijn er bijna helemaal ondergesneeuwd, wat wil zeggen dat er anderhalve meter sneeuw is gevallen op een paar dagen tijd. Waanzin. Dat is evenveel neerslag als er bij ons in de Lage Landen in twee hele wintermaanden valt. En hé, het zonnetje schijnt precies.

la plagne

Klopt. Gisteren was het een groot stuk van de dag helemaal prima in de Alpen. En kon alles verder in gereedheid gebracht worden om skiseizoen ’17-’18 komend weekend op veel plaatsen officieel te openen. Zoals hier in La Plagne …

valmeinier

… Valmeinier …

vars

… en in Vars. Dit gebied heet samen met Risoul ‘het witte bos’. Helemaal terecht dit jaar.

skiwelt hohe salve

Ook in Oostenrijk zoals hier bovenop de Hohe Salve in Skiwelt was het gisteren prima. Gaat het in Oostenrijk misschien nog in extremis mis waardoor heel de kerstweek alsnog in het water valt? Nope. Want later op de dag nam de bewolking vanuit het westen alweer toe en begon het weer te sneeuwen.

radar

En daarmee sluiten we naadloos aan bij de huidige weersituatie. Vooral in het noordwestelijk gedeelte van de Alpen zien we sneeuwvlokken momenteel. Lichte sneeuw in Frankrijk en felle buien in Oostenrijk. En ik heb hier even bewust een meer uitgezoomd beeld genomen, want er komen vanuit het noordwesten nog veel buien aan. De wisselvallige periode in de Alpen is voorlopig nog niet voorbij.

Les Menuires

De webcambeelden bevestigen. Lichte sneeuw in Les Menuires

Kleinwalsertal

… en felle buien in Kleinwalsertal. Op een kwartiertje tijd weer alles wit.

IMG-20171214-WA0006

Cescia zit sinds gisterenavond weer in Gargellen Montafon. Dikke sneeuwvlokken daar nu meldt ze.

0920_lm (1)

Dit beeld nabij de Chiemsee in het zuiden van Duitsland verraadt dat dat ook met veel wind gepaard gaat.

0920_lm

Nee, dan is het momenteel iets dieper in de Alpen beter toeven. Zell am See is weer helemaal wit tot onderin. Ook hier zal Kerstmis wit verlopen.

rart_17121506_17121400

Zeker omdat ook in dit deel van de Alpen er nog sneeuw verwacht mag worden. Komende nacht bijvoorbeeld wanneer de buien die nu nog net ten westen van Bretagne liggen de hele Alpenboog overtrekken.

gfs-0-42

En daarna wordt het nog wat kouder. Ook bij ons in de Lage Landen trouwens. De wind draait weer naar het noordnoordwesten en ook bij ons kunnen er vrijdagnacht een paar sneeuwbuitjes vallen.

download

Hier de sneeuwaccumulatiekaart voor de noordwestelijke Alpenboog waar de komende dagen de meeste sneeuw gaat vallen. Op veel plaatsen kan er daar weer tot een halve meter bijvallen. Hogerop uiteraard meer, …

t850_17121618_17121400

… en dat bij temperaturen die de komende 48 uur achteruit gaan. Let ook op die warme taartpunt die ik hier omcirkeld heb. Terwijl de rits dicht trekt zakt die helemaal naar het zuiden …

rart_17121900_17121400

… waardoor er komende maandag alweer nieuwe sneeuw op het menu staat. En het is niet zo dat het tussendoor droog blijft. Nee, tot komende dinsdag zijn er continu in de Alpen wel minstens ergens sneeuwbuien actief.

rsum_17121918_17121400

Hoeveel kunnen de oostelijke Noord-Alpen waar de meeste Nederlanders naartoe trekken nog verwachten. Het Amerikaanse GFS laat grote hoeveelheden zien, terwijl EC voorzichtiger is. Tot komende dinsdag gaat er op veel plaatsen aan de oostelijke Noordkant minstens 25cm vallen. Lijkt me een realistische verwachting.

Webp.net-gifmaker

En hoe gaat het daarna verder? Zoals je al in het avondbericht van gisteren kon lezen, wordt het daarna heel spannend op de weerkaarten. Maar ook erg onzeker, want we zien dat de grote weermodellen in de dagen voor kerst erg uiteen beginnen lopen. In het Europese model (EC) wordt de straalstroom strakker gehouden dan bij zijn Amerikaanse collega GFS, waardoor jagende Atlantische depressies mogelijke uitbreidingsplannen van het Azorenhoog verhinderen. GFS berekent de straalstroom een stuk zwakker waardoor er potentieel heel leuke dingen kunnen gebeuren.

gfs-0-252

Zo laat GFS het tweede kleine hoogje net ten noordwesten van het Azorenhoog haasje over spelen en het zo boven Scandinavië terecht komt. Wind in grote delen van West-Europa in de oosthoek en winteren maar. Maar dat is nog erg ver weg om nu buiten wat speculatie iets betrouwbaars over te zeggen. Hoopvol en leuk is het wel natuurlijk. Goed, ik moet nu dringend aan de slag op mijn werk. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

137 reacties

Gesloten voor reacties.