Gisterennamiddag kwam het Duitse dorpje Fischbeck helemaal onder water te staan na een dijkbreuk van 50m van de Elbe. Laat het duidelijk zijn, de problemen in Centraal-Europa zijn nog lang niet voorbij. De hoogwaterbel verplaatst zich steeds meer richting zee, waardoor de stroomafwaarts gelegen gebieden nu het rivierwater zien stijgen. Maar ook in het brongebied van de Midden-Europese rivieren blijven de problemen aanhouden.[dc_slider slider=”17853″ captions=”true”]In Oostenrijk en Z-Duitsland viel de regen gisteren en vannacht weer met bakken uit de hemel. Het waterpeil van de Z-Duitse Donau bijvoorbeeld, is daardoor terug beginnen stijgen. En alsof dat nog niet genoeg is, dreigt er daar een grote muggenplaag uit te breken door al die nattigheid van de voorbije weken. En als top of the bill krijgen ze daar in de loop van volgende week mogelijk een bak loodzware hitte over zich heen. Over dat laatste vertel ik onderaan dit bericht meer.

 

Eerst even naar de Lage Landen kijken. In het zuiden van Nederland en in grote delen van België was het deze voormiddag heerlijk zonnig. Elders waren er nog maar eens veel lage wolken. Maar mijn god! Wat komt daar van over het Kanaal aandrijven? Ik denk dat het een warmtefront is. Een warmtefront? Vanuit het zuidwesten? Dat kan niet. Vroeger, in de tijd dat de dieren nog spraken, toen kwamen er warmtefronten vanuit het zuidwesten. Maar dat is al vele maanden geleden!

En toch is het waar. Er zijn dus nog zekerheden in het leven. Als je naar de weerkaart van vandaag kijkt, zie je zelfs een vrij klassieke luchtdrukverdeling. Relatief hoge luchtdruk boven Noord-Afrika, depressie boven de Oceaan, weliswaar nog wat veel naar het zuiden gelegen, maar toch. De komende dagen krijgen we dus typisch zomerweer voor de Lage Landen. Wolken, wat zon, een aantal buien of wat gemiezer  en door die zuidwestelijke aanvoer best aangename temperaturen van net boven de 20°C in België en net daaronder in Nederland. Vooral voor de kustgebieden is dit goed nieuws. Eindelijk wat minder koud weer. De slechtste dag in het rijtje wordt nu donderdag, wanneer een koufront voorbij trekt. Momenteel is het moeilijk te zeggen, waar dan de meeste regen gaat vallen. In eerste instantie in het noordwesten van Nederland. En in de nacht naar vrijdag het zuidoosten, wanneer een tweede regenimpuls passeert. Iedereen gaat dus nat worden, hoor ik je al denken. Niet echt, goed mogelijk dat het midden van Nederland het zelfs droog houdt.

En dan begint Pinkpop 2013! Normaal gezien had dit driedaags durend muziekfestival al 4 weken geleden tijdens het Pinksterweekend plaats moeten vinden. Maar die datum viel volgens de organisatoren wat te vroeg dit jaar. Een terechte keuze geweest om alles wat uit te stellen? Op weergebied waarschijnlijk wel. Vanaf vrijdagochtend tot zondagavond blijft het droog in Nederlands Limburg. En dat is een extra droge dag t.o.v. het voorbije Pinksterweekend dat in Limburg toen al bij al nog wel meeviel.[dc_slider slider=”17880″ captions=”true”]Op de langere termijn zien we na komend weekend al enkele dagen een interessante ontwikkeling op de Europese weerkaarten. Een nieuwe koudebel op grote hoogte komt nog maar eens uitgezakt naar …, jawel Spanje en Portugal. Daar wordt het dus weer koeler en natter, met komende dinsdag maximumtemperaturen van slechts 25°C. Stel je voor.[dc_slider slider=”17891″ captions=”true”]Maar aan de oostflank van dit uitzakkende laag komt een stuw van hete Saharalucht op gang richting Centraal- en Oost-Europa. En hoe! Temperaturen tot 36°C in de Balkanlanden en meer dan 30°C in delen van Oostenrijk en Duitsland. Hoe het in de Lage Landen precies gaat uitpakken is nog hoogst onzeker. Wij komen zowat op de scheidingslijn tussen beide luchtsoorten te liggen, met dus een aantal stevige buien. Maar laat het duidelijk zijn dat deze trend nog allerminst zeker is, laat staan de exacte positie van beide luchtsoorten. Schuift de boel een paar honderd kilometer meer op naar het oosten, dan zitten we in de koude lucht. Wat meer naar het westen, en dan kunnen ook wij tijdelijk wat van die Afrikaanse temperaturen meepakken.

De Europese hoofd- en controlerun van deze ochtend zijn alvast laaiend enthousiast. Kijk maar naar de nieuwe temperatuurpluim. Maar een ding is zeker. Stabiel zomerweer zit er voor ons voorlopig niet in.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

55 reacties

Gesloten voor reacties.