Val Gardena schitterend. De Sellastock. Ik vind die gekleurde kappen – blauw, oranje of knalgeel – op stoeltjesliften gaaf. Jullie? We beginnen vandaag met een overmaat aan plaatjes. Eerst Zwitserland. Daar is de sneeuwgrens het laagst. 500m!

Dit is Schwyz in Centraal-Zwitserland. Op 500m. Niveau Sauerland zeg maar.

Willingen en Winterberg zijn nog open. Maar eerlijk is eerlijk: pas in de Alpen boven 1000m en vooral boven 1500m is het echt nog diep diep diep winters. Joke wist te melden dat de Gotthardtunnel maar mondjesmaat verkeer doorlaat. Loop even mee heel Zwitserland door….

Even nog ons partnergebied Val d’Anniviers in het zonnetje… Zinal schitterend….

Dan heb ik nog wat hele mooie Zwitserse panorama plaatjes gevonden… die exclusief hier…

Het seizoen eindigt echt heel anders dan vorig seizoen…. een dumpje in maart is niets bijzonders maar dat de onderlaag nog zo dik is?

Zie het verschil in Innsbruck!

Oostenrijk noordkant. Hoofdrun warm maar zie vooral ook de koudere lijntjes! De splitsing van de clusters is op 5 april.

Nederland. Ook 5 april een splitsing…. gaan we richting 25ºC of blijven we onder de 10ºC hangen….

Wat doet het Europese model? Iets minder extreme spreiding en ook geen bifurcatie in twee clusters. Wel een zeer warme hoofdrun vanochtend en een ensemblegemiddelde aan de koele kant. Als de hoofdrun uitkomt is dat voor de marathon van Rotterdam geen feest.

Het is meteofiction met deLage Landen warmer dan heel Griekenland, Turkije, Marokko, Spanje en Portugal!

De enige verklaring die ik kan verzinnen is dat de koudeuitbraak naar Spanje en Marokko (hier op 5km hoogte) samengaat met een warmteuitbraak van Algerije naar de Lage Landen. Er is geen natte Föhn over de Alpen. Alles is kurkdroog. Welnu: even afwachten maar… tot 5 april zien we dit….

We eindigen het bericht met het skigebied waarmee we begonnen: Val Gardena. Ik zit er vanaf donderdag voor de Gardenissima (eindeloze reuzenslalom vanaf Seceda). Bij aankomst donderdag kan ik sneeuwonweer gaan meemaken. Mmmm die dagen daarna zie ik wel zitten zo. Beetje warm maar ze zullen wel een truc hebben om de piste goed te houden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.