Binnen het Amerikaanse model 12u run is het boven de Lage Landen wel een hele felle kick omlaag op het 850hPa vlak vanaf de 17e (zie grafiek). Op het 2m vlak komt het veel minder scherp door. Daarentegen geeft het Europese model juist op meethoogte de temperatuur een enorme kick na komende woensdag. Het is weer precies zoals we het al eerder meemaakten: het kwik mag even oplopen (de 30°C komt niet eens in de buurt deze keer) en dan KADENGG! 

1107_12Europe_2013071112_tcc_234

Sjaco vroeg me vandaag een nieuwe wedstrijd te starten met het aantal zomerse dagen (>25°C) op rij te beginnen komende maandag. Maar dat worden er dus niet veel. Misschien 1 of 2 en hoogstens 3. Dinsdag is er al weer bewolking en woensdag zelfs kans op regen. En alle dagen erna ook weer binnenschuivende wolkenvelden. Karakteristiek beeld is de kaart hierboven. Frankrijk, Spanje, Italië, Turkije…. mooie vakantielanden. Niet voor niets! Maar….. er komt wel een nieuwe wedtrijd! Aansluitend op Arjans mooie bericht over de kans op een droogterecord gaan we samen de totale hoeveelheid neerslag in juli 2013 in De Bilt schatten of gokken of wat ook. Zie hier nog eens de huidige top 5 of lees Arjans hele bericht nog eens na. En klik dan hierrr om mee te doen!

ens1107Zermatt

Het hele typische van de huidige berekeningen is dat Nederland wel vele bewolkte of deels bewolkte dagen gaat krijgen maar dus nauwelijks neerslag. Dan kan het niet anders of het regent ergens anders wel. In een eerder bericht gaf ik aan dat Fjord Norway aardig de klos is de komende dagen als bij ons het kwik samen met de droogte weer flink oploopt. En dan de Alpen. Hierboven de zaagtand voor de regio Zermatt. Bijna elke dag gaat het mis. Maar het is minder vreselijk dan het lijkt want het slechte weer treedt voorlopig heel lokaal op. Zie bijvoorbeeld het lokale fraai zonnige weerbericht van het Val d’Anniviers. Het Europese model maakt er alleen komende donderdag echt even een beroerde dag van voor het hele Alpengebied wat dan verder doortrekt naar Griekenkand.

altostratus

Persoonlijk vind ik in ons platte Nederland die nu heersende altostratus tamelijk umheimisch. Zeker in combinatie met het korter worden van de dagen. Niet dat de winter alweer in aantocht is of zo hoor. In de Alpen valt met alle buiïgheid alleen op de allerhoogste toppen sneeuw. Nu ja, we sluiten af met een positieve noot: we hebben tenminste weer één zuivere bbq-dag voor de boeg en dat is komende maandag.   


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

64 reacties

Gesloten voor reacties.