Pendlinghaus Kufstein

De mensen die deze week op wintersport zijn hebben echt wel een superweek uitgekozen. Vandaag is er aan de Noordzijde van de Alpen wel behoorlijk wat dalnevel, zoals je hier op deze foto met zicht op de noordkant van de Wilder Kaiser kan zien. Vraag van de dag: Waar ligt Kufstein op deze foto? Haha, te makkelijk natuurlijk. Boven die lage wolken niets dan blauwe luchten.

0650_hd (1)

Eenzelfde beeld wat meer in het westen. Een iets moeilijkere vraag: waar precies loopt hier de Rijn? Euh … daar moet ik zelf eerst even een atlas voor open doen.

0650_hd

Dieper de Alpen in geraakt de lage bewolking niet of is die maar zeer dun. St Johann im Pongau is dit. Wordt een fijne skidag daar. Ik zou zeggen: profiteer er van, want volgende week krijgen de Alpen heel ander weer voor de kiezen.

tcdc_17012415_17012400

Hier nog even de wolkenkaart voor vandaag. De Franse Alpen hebben duidelijk nog geen last van de wolken. Grand Beau daar, maar wel wat wind.

tcdc_17012512_17012400

Morgen draaien we de rollen om. Meer wolken in Frankrijk en zonniger in Oostenrijk.

gfs-0-66

Die Franse wolken hangen vast aan dezelfde kleine trog die nu over de Lage Landen trekt. De komende dagen trekt die heel Frankrijk door naar het zuiden, maar vanaf donderdag maakt die rechtsomkeer. Dat wil dus zeggen dat het donderdag en vrijdag even wat licht kan sneeuwen. Absoluut geen grote hoeveelheden hoor, verre van zelfs. En dat wordt sowieso eerder iets voor de zuidelijke Franse Alpen en het Italiaanse Piemonte. Tegelijkertijd zien we het Eurohoog geleidelijk aan wegtrekken richting ZO-Europa bij toenemende depressieactiviteit op de oceaan. Hmmm, hogedruk boven ZO-Europa en depressies op de oceaan. Dat kan maar een ding betekenen: westcirculatie.

gfs-0-168

En dat is ook exact wat er op het menu staat. Het duurt nog wel even voor de depressies goed door kunnen schuiven, maar rond de maandwisseling is er geen ontkomen meer aan. Voor de Franse Alpen is deze ontwikkeling sowieso goed nieuws. Want hoewel de sneeuwgrens bij deze luchtaanvoer niet anders kan dan stijgen, komt die wellicht niet boven de 1800m, de hoogteligging van de meeste Franse skidorpen.

rart_17013106_17012400

Het Amerikaanse GFS laat een eerste front maandagnacht doorkomen waarna het dagenlang blijft sneeuwen in de Franse Alpen.

rart_17020100_17012400

Eerst enkel iets voor Frankrijk, Zwitserland en Italië terwijl Oostenrijk nog even wat respijt krijgt.

rart_17020106_17012400

Maar niet voor lang. Ook daar komt de neerslag uiteindelijk door. En ik zeg nu bewust ‘neerslag’ want voor de Oostenrijkse lagere dalen gaat dat dan om doodgewone regen.

rart_17020200_17012400

Het echt goede nieuws is dat ook voor Val Gardena in de Dolomieten er eindelijk een realistisch scenario op tafel ligt voor mooie sneeuwval.

rart_17013012_17012400

Ondertussen stromen ook de kaarten van het Europese model binnen. De westcirculatie is er minder doorstroomt, maar ook hier komen de Alpen in de sneeuw. Hier zelfs al een dag vroeger, zondagnacht al. En ook met een wat lagere sneeuwgrens. Duimen voor het Europese model zou ik zeggen voor de Oostenrijkgangers.

Les Menuires

Ja, details over hoeveelheden en sneeuwgrens zijn op deze lange termijn nog niet te geven, maar dat het volgende week een stuk wisselvalliger wordt in de Alpen staat voor mij buiten kijf. Snel een paar ensembles bekijken. Hier dat voor Les Menuires in de Franse Alpen.

Isola

En voor Isola 2000 zijn de neerslagpieken uiteraard nog groter.

Dolomieten

Ook voor de Dolomieten eindelijk serieuze sneeuwkansen.

Zell am See

En klassiek bij een weststroming is dat er voor Oostenrijk veel minder te verwachten is. Prikpunt Zell am See hier.

output_WVrTnQ

Vanwaar komen die depressies ineens? Heeft volgens mij alles te maken met het doorschuiven van de poolwervel van over Noord-Amerika tot Europa, veroorzaakt dooe een plotse opwarming van de stratosfeer: een Sudden Stratospheric Warming.

ecmwf10f240

De stratosfeerkaarten van het Europese model gaan maar tot tien dagen vooruit, maar ook hier is de opwarming goed te zien.

temps

Ook in grafiekvorm is de SSW goed te zien, zowel op het 10hPa-vlak (30km hoogte) als dat van 30hPa (22km hoogte).

fluxes

De windrichting zou er zelfs helemaal kunnen omdraaien. Vanaf dan spreken we van een Major Sudden Stratospheric Warming.

gfsnh-10-384

Pakt die SSW ook goed uit voor winterweer in de Lage Landen? Te vroeg nog om te zeggen. Het duurt normaal gezien meer dan een week tot zelfs verschillende weken eer zo’n SSW zijn invloed heeft op het aardoppervlak. Wat de Lage Landen nodig hebben is een poolwervelsplit en geen poolwervelverplaatsing. Nu lijkt de situatie op lange termijn ergens tussen deze twee varianten in te vallen. De waarheid heb ik jammer genoeg niet in pacht, dus ik kan je voorlopig niets beloven.

time_pres_WAVE2_MEAN_JFM_NH_2017

Wel gunstig is dat de planetaire golven #2 momenteel veel wiebelingen vertonen en dat wijst op een poolwervelsplit. Spannend allemaal vind ik dat, en in ieder geval weer een mooie test-case om van te leren. De toekomt zal het uitwijzen. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

62 reacties

Gesloten voor reacties.