zas-onder

Zell am SeeKaprun vanochtend

We zitten in een bijzonder rustige fase En dat blijft de komende tijd ook wel zo. Het is herfst en je zou verwachten dat we toch een keer een mooie herfststorm over ons bolletje zouden moeten krijgen. Vergeet het maar. De Atlantische depressies zijn ver te zoeken. Sterker nog, je moet gewoon goed kijken om ze waar te nemen. OK, straks meer daarover. Eerst even een kijkje in de Alpen. Want dat is toch wel yummie. Ook in de Alpen heerst er een rustige fase in het weer. Dat kun je mooie zien als je de webcams bekijkt zoals deze in Zell am See. Unten Grau…..

valentijn

Valantijn op de Kitzsteinhorn

….Oben Blauw. Wat een jaloersmakende foto van Valentijn. In het dal zie je de wolken hangen zoals op de eerste foto. Een echt inversie situatie. Maar boven is het om te smullen.

hwurzen-2210

Salzburgerland met de Dachstein

Gaan we 1 etage lager dan kijken we precies over het wolkendek heen. Deze foto is genomen richting het noorden. Je ziet de Dachstein en de Bischofsmütze en ergens onder die witte watten ligt het pitoreske Filzmoos.

la-tuille-2210

Strak blauw of “Grand Beau”in de Franse Alpen

Aan de andere kant van de Alpen, de Franse Alpen, zien we geen inversie. Daar is het, ook in de dalen, knal blauw zoals hier in Thuille

alta-bad

Meer bewolking aan de zuidkant

En aan de zuidkant, zoals hier in Val Gardena, hangt dan wat bewolking. Zo zie je maar, wat een verschillen op zo’n klein bergmassief. Tja, dat is het weer in de Alpen. Zoals we ook weten: aan de noordkant kan het dumpen terwijl de zuidkant in de zon baadt. Vlug door naar de weersverwachting.

pslv_16102212_16102200-vandaag

De drukverdeling vandaag

Dit is de huidige drukverdeling. De pijlen vertellen eigenlijk het verhaal. Ex orkaan Nicole is in tweeën gesplitst nadat het, tot nu toe, +4 meter sneeuw heeft gegeven op Groenland. Een filiaal van het overgebleven laag wandelt richting het zuiden. Het kan ook niet anders dan die richting te kiezen want boven noord Europa ligt nog steeds een bastion van hoge druk en aan de westflank wordt het laag gespiest door een New Foundland hoog dat weer richting het Europese vasteland wil koersen. Het noordelijk laag moet dus haasje over doen met het Scandihoog terwijl het zuidelijke filiaal richting de Azoren en Portugal glijdt.

image-allm

Bewolking met neerslag richting de Franse Alpen

Hierdoor komt er een zuid- tot zuidwestelijk stromingspatroon op gang. Boven het warme water van de Middelandse zee worden dan vandaag en morgen diverse neerslaggebieden richting de Franse Alpen getransporteerd zoals je op de foto hierboven kunt zien.

rart_16102309_16102200-zondag-franse-alpen

Franse Alpen morgen in de neerslag

Derhalve zal er morgen in de Franse Alpen een verse laag sneeuw gaan vallen. In de lagere regionen zal dit in de vorm van regen zijn want de sneeuwgrens ligt aanmerkelijk hoog. Dat zien we in de pluim.

pl-fr-alp-2210

Sneeuwgrens gaat richting de +2000 meter

Dit is de pluim voor de Franse Alpen. Je ziet dat tijdens de neerslagpiek de temperatuur op 850 hpa zo’n +5° C is. Dat betekent dat de sneeuwgrens ergens rond de 2000 meter hangt. Voor de nieuwkomers: 850 hectopascal (hpa) is een hoogte van zo’n 1450 meter wanneer de luchtdruk aan de grond 1013 hpa (neutraal) bedraagt. Bij lage druk ligt die grens dus lager en bij hoge druk vanzelfsprekend hoger.

pslv_16102400_16102200-maandag

Drukverdeling aankomende maandag

Door de bovenstaande drukverdeling wordt er zachtere lucht richting het noorden gepompt en ook wat meer vocht. Hierdoor kan het ook in de Lage Landen aankomende maandag wat regenen. Kijken we straks nog even kort naar.

pslv_16102418_16102200-hooglaag-maandag-baf

Ieniemienie verstoring in de atmosfeer

Aankomende maandag ontstaat er een kleine verstoring in de atmosfeer. De gele pijl kun je op 2 manieren interpreteren. A) Het wijst naar de kleine verstoring waardoor de neerslag een extra trigger krijgt en op dinsdag tegen de noordelijk Alpen aan wordt gedrukt. B) het is de koers die het “New Foundland hoog” gaat nemen richting Europa. Hierdoor wordt het hele zaakje naar het oosten weggedrukt.

rart_16102512_16102200-dida-mitmeer

Weinig rose dus hoge sneeuwgrens ??

Met tot gevolg dat er een mooie neerslagband over de Alpen wordt neergelegd op dinsdag. Maar hoe zit het hier dan met de sneeuwgrens?

pl-tirol-2210

Sneeuwpiek met dalende sneeuwgrens

Tijdens de neerslagpeik is de sneeuwgrens wel aan het dalen. Maar in eerste instantie zal ook hier de sneeuwgrens boven de 2000 meter liggen. Pas tijdens het 2e, en zeer slappe, neerslagsignaal ligt de sneeuwgrens rond de 1000 meter. (prikpunt Tirol). Als we over een dump spreken dan verwacht ik die, met deze signalen, boven de 2200 meter. En hoe gaan we dan verder?

vanaf-woensdag

Situatie vanaf aankomende woensdag

Het is wederom de hoge druk die het heft in handen neemt vanaf dinsdag. De transitie van het New Foundland hoog richting het Europese vasteland is dan afgerond en de “handshake” met het Scandihoog heeft dan plaatsgevonden. De lagedrukgebieden worden ver naar het noorden gedrukt en daarvan zullen wij nauwelijks of geen last hebben. Pffff…..wellicht wat bewolking.

noorse-bergen-en-groenland

De Noorse Bergen en wederom Groenland dik in de sneeuw.

De Noorse Bergen en wederom Groenland en IJsland krijgen wel de volle laag aan het einde van de komende week. Bijzonder veel sneeuw wordt er weer verwacht. En voor de lage landen…..

t2m-plus-prep-2210

Rust in de atmosfeer voor de Lage Landen

….betekent dit een voortgang van het rustige herfstweer. Geen storm, maandag wat regen, tussen de 12 en 15 graden. Allemaal heel normaal voor deze tijd van het jaar.

Fijn weekend!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

6 reacties

Gesloten voor reacties.