Ondanks de bewolking en in de oostelijke helft van het land zelfs wat lichte regen toch weer bijna record-hoge temperaturen vandaag. De zogenaamde dagelijkse gang is al gering in deze tijd van het jaar; de tempartuur is op onze breedtegraad voor een veel groter deel afhankelijk van de richting waarvandaan de lucht wordt aangevoerd dan de laagstaande zon.

ScreenHunter_119 Oct. 25 18.48

Je ziet het ook in bovenstaande top 10 vanaf 1901 voor vandaag. Soms 7.7 zonuren, maar ook wel eens 0.0 uur. Kwam De Bilt afgelopen dinsdag 0.2 graden te kort voor een record, vandaag 0.4. Terecht gelden de officiële termen en records voor het landelijke hoofdstation De Bilt.  Ten eerste omdat het vrijwel exact in het midden van Nederland ligt en om die reden dus zeer representatief is. Maar daarnaast beschikt De Bilt over de meest nauwkeurige en vooral langste meetreeks. Voor storm gaat die regel overigens niet op: dan geldt dat zodra één van de hoofdstations over minimaal 10 minuten de stormkracht registreert  mogen we daar landelijk van spreken. Misschien duikt Ronaldo daarover morgen de statistieken eens in, anders doe ik dat zondag. 

ScreenHunter_120 Oct. 25 19.08

 Een station als Ell is pas sinds 1999 in de lucht. Onlangs hadden de weermannen alhier een discussie over hoe groot een kans op bv. de strengste winter in 100 jaar voor één enkel jaar puur wiskundig gezien is. We kwamen er eigenlijk niet helemaal uit. Je zou o.a. met de standaarddeviatie moeten rekenen. Maar ik benader dat getal als ik stel dat de kans op een (ongeveer) evenaring van zo’n 100 jaar event één op 100 is. Bij een meetperiode van 14 jaar is dat dus.. Maar goed, sinds afgelopen dinsdag is die meetmethode (alle stations op één hoop gooien) kennelijk ook geoorloofd. Volgens mij geïntroduceerd door Weeronline. Ook dan net geen record. Te koud: 0.1 graad. Maar, dat kan nog gecorrigeerd worden. In ieder geval een 2e plek; ook voor De Bilt.

Europe_2013102506_pmsl_9

Waar kwam de warmte nu weer vandaan? Niet zo heel ingewikkeld en een bekend verhaal natuurlijk. Lagedruk (wind er omheen tegen de wijzers van de klok in) op de oceaan, hogedruk (wind er omheen met de wijzers van de klok mee) boven Centraal-Europa. Ook allebei nog eens netjes noord-zuid georiënteerd.

Europe_2013102506_wind500_9

Ook de stroming en luchtdrukverdeling  op hoogte is van groot belang. Daar zien we ongeveer hetzelfde patroon. Een uitgestrekt lagedrukgebied met diepe kern boven IJsland, een hoog met de kern boven de Middellandse zee. Daartussen dus die pal zuidelijke stroming, een zogenoemde “Spaanse pluim”!

ScreenHunter_121 Oct. 25 19.35

Morgen vergelijkbare temperaturen, misschien zelfs nog wel een graadje hoger! Maar dan zeker geen records: voor De Bilt staat het (zie de 4e kolom, onder hist.max) op 22.1 ºC. De tabel geeft ook meteen de grilligheid en dus beperkte waarde van een dagrecord aan. Grillig verdeeld over allerlei jaren en met ups en downs.

ScreenHunter_124 Oct. 25 19.43

Een decaderecord (periodes  van 1-10, 11-20, 21-31e van de maand) zegt veel meer. Zit dat er in, warmste 3e oktoberdecade “ooit”?

BeNeLux_2013102512_tmin2m_141

Zoals de verwachtingen nu zijn net niet. We zitten thans op 14.8 graden over de periode 21 t/m 24 oktober, het record voor de 3e decade (De Bilt) bedraagt 14.3 graden uit 2005, met 2006 als goede tweede. En er volgen door de toenemende zuidelijke en later zuidwestelijke (over warm zeewater) wind nog 3 warme nachten. Maar na maandag gaat het er waarschijnlijk anders uitzien. Arjan stipte het eerder ook al aan: het wordt frisser, vooral in nachten. Later volgende week misschien zelfs de eerste vorst op waarnemingshoogte. Maar zo’n stormdepressie heeft ook voor de periode daarna altijd veel onzekerheid, spreiding in zich. Eerst die maar afwachten dus. Lees er hier alles over. En we vergeten het hoofdbericht van vandaag ( © Arjan) natuurlijk niet!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

9 reacties

Gesloten voor reacties.