ijsherstel

Vanmiddag zag het er hopeloos uit! Van onderen en boven dooie mijn mooie ijsbaan naast het huis weg. Het leek niet meer dan een vliesje. Alleen de spierwitte luchtbellen verrieden nog dat er van de 4cm nog wel 15mm ergens in die soep dreven. Maar rond 16u al, toen het kwik op 2m meethoogte nog +4ºC aangaf, droogde de bovenkant van het ijs ineens op. Oftewel daar bevroor het water alweer. Het dauwpunt zal een deel van de verklaring zijn maar ik vermoed ook een rechtstreeks stralingseffect met het heelal al dan niet te vertalen naar een temperatuur op klomphoogte voor zover dat iets betekent boven een verdampend wateroppervlak of sublimerend ijsoppervlak.

Schermafdruk 2016-01-20 20.30.37

Intussen is het kwik al verder gezakt natuurlijk. Maar nog steeds boven nul! En als je aan de rand van de sloot staat hoor je het ijs knisperen als een stelletje muizen op zolder. Een magisch geluid. Rond 19u al mat ik 2,8cm ijs! Ik was verbluft! Een waterige soep was binnen 3 uur al gemetamorfoseerd tot een stevige ijsvloer waar ik zorgeloos mijn camera op liet rusten. Ik begin er echt weer in te geloven dat ik morgenochtend over die ijsvloer kan lopen (BV2!) en dat ik er vrijdag op kan schaatsen! Natuurlijk kijken we daarnaar in dit bericht…

temp2001-av

Actuele temperaturen op 2m meethoogte

klomphoogte2001

Temperatuur op klomphoogte

Nou een dik stralingseffect dus in onze omgeving! Nu snel verder met de weerkaarten voor de komende dagen…

gatbewolking

Gat in bewolking bij Amsterdam

Het is me wat zeg: laat me nu net recht boven mijn hoofd een uniek gat in een laag laaghangende bewolking te hebben. Leuk om dat patroon enigszins in de temperaturen terug te zien.

middernacht

Lage bewolking middernacht

En rond middernacht is er nog steeds dat gat! Morgenochtend zou er dan van zee laaghangende bewolking binnen schuiven… eens zien wat het KNMI schrijft…

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. Op veel plaatsen ontstaat er mist. Verder is er kans op gladheid door bevriezing. Vrijwel overal gaat het licht vriezen, in het noordoosten en oosten lokaal matig. Er staat weinig wind uit uiteenlopende richtingen. Morgen overdag lossen de mist en laaghangende bewolking maar moeizaam op en wordt het op veel plaatsen een grijze, waterkoude dag. De maximumtemperaturen lopen uiteen van +3 in het zuiden tot -2 in het noordoosten van het land. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind.

OK. Dat ook weer duidelijk. Een naar de temperaturen in het model kijken…

minima2101

Minima vannacht

dauwpuntdo

Dauwpunt donderdagmiddag

minimavrijdag

Minima vrijdag

dauwpuntvrijdag

Dauwpunt vrijdag

Nou dat worden op veel plaatsen gewoon twee schitterende schaatsdagen. Ondanks dat het kwik overdag enkele graden boven nul kan liggen. Vrijdagavond dan regen en voorbij!

zaterdagochtend

Onze dooi zaterdag sneeuw Alpen

medio

Dinsdag passeert weer wat

haak

Patstelling

Kijk die kaart van 29 februari in het Europese model laat perfect zien waar het naartoe gaat. Dit is voor Polen de derde dooiaanval die niet slaagt. Sterker nog: de Russische kou geeft wat tegengas. Nog niet genoeg om de Lage Landen te veroveren maar het Amerikaanse model deed dat met deze spectaculaire middagrun wel!

westcirc

GEM gooit handdoek in ring

Van het Canadese model moeten we het vanavond niet hebben: op 27 januari dikke WC waar eerder nog schitterende transportkou op de kaart stond… voor de Alpen ook niet gunstig dit!

kiewgfs

GFS laat zachte lucht doordringen tot Wit-Rusland

In de avondrun van het Amerikaanse model rukt de derde dooiaanval op tot Wit-Rusland. Nog steeds een mooi Russisch hoog maar wij schieten er niks mee op. Alpen zacht en zonnig.

depressietje

Superrun GFS06u

En dit is dan de run waar we echt nog wel 48 uur van mogen dromen. Op het front tussen kou en warmte ontstaat bij Oslo een kleine depressie. De lucht gaat er tegen de klok draaien terwijl de kern naar het zuiden afzakt.

depressietje2

Even later…

Perfect dus om de wind een slinger te geven zodat het bij ons zelfs uit het oosten kan gaan sneeuwen op 28 januari.

superhoog

Even later…

En een dag later al dit helemaal perfecte winterhoog.

Tja er is een Sudden Stratospheric Warming (SSW) in de maak en daar verwacht je mooie dingen van… alleen meestal pas drie weken later. Willen wij zo lang wachten? Nee, doen jullie mee met deze weerbestelling?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

51 reacties

Gesloten voor reacties.