Weißsee Open Faces - FWT 1 Star Qualifier

Het gebied dat wij vrijdag hebben verlaten – de Gletscherwelt-Weisssee – stond vandaag in het teken van de Open Faces Freeride World Qualifier met één *. Helaas pindakaas. Na de eerste 12 riders werd de wedstrijd gestaakt vanwege harde wind en mist. De riders konden hun lines niet goed overzien en de jury de riders niet. Beetje droevig want de vorige editie in Kappl werd afgebroken na een spectaculaire lawine en op 24 januari werd ook de wedstrijd op de Hochkar afgelast wegens dichte mist. De aanstaande wedstrijd is op 7 maart in Silvretta Montafon. Vorig jaar was ik getuige van die wedstrijd en maakte ik er deze videoimpressie van.

mayrhofenfinkenberg

Zo kom ik meteen op de vraag hoe jullie dag was vandaag! Anoniem via whatsapp kwam deze binnen uit Mayrhofen Finkenberg vandaag. Dat ziet er nog heel aardig uit. Qlubtempo had een prima dag in de Zillertal Arena: Piste condities @zillarenaNL zijn echt geweldig, hier geen regen gezien alleen wat lichte sneeuwbuitjes en zelfs het zonnetje vandaag nog een paar keer kans gezien om door te breken. Het is hier in 1 woord TOP! En Ruud heeft ook in Obertauern bij lichte sneeuwval heerlijk geskied vandaag.

regen0203

Ach het weer van vandaag is natuurlijk pas de opmaat van morgen. Fréderic heeft iedereen optimaal geïnformeerd over wat Femke gaat doen. Een stormachtige westenwind met tijdelijk een hogere sneeuwgrens. Morgen dus. Ga uit van 1600m. En in de loop van de dag en de avond daalt dat naar 800m. In de Franse Alpen begint het met 1800m en daalt de sneeuwgrens langzamer. Eigenlijk pas woensdag naar dat niveau.

ensvor0103

En nu het goede nieuws! Het wordt steeds kouder de komende dagen. Terwijl de sneeuw blijft komen. Zie de fase tot 8 maart in dit ensemble voor Vorarlberg. Dinsdag veert de sneeuwgrens weer ietsje op om vervolgens heel snel weer te dalen. Donderdag en vrijdag is het kwik dan rock bottom voor maart dan. En het allermeeste van wat er verwacht is qua neerslag gewoon netjes als sneeuw gaat vallen. Woensdag tot en met zaterdag sneeuw! Elke dag! Hiermee zitten we ook echt in de evaluatie van mijn tweede boude voorspelling. Hoe luidde die ook alweer?

Mijn tweede boude voorspelling hang ik op aan deze pluim van Vorarlberg. Ik ga erin mee dat het na de volgende wel/niet ZW-storm gedaan is met de warme fasen in de Alpen. Dat de kunstsneeuw dan langdurig kan spuiten terwijl de poedersuikerbus regelmatig zal rondgaan. Hoe kan ik die BV meetbaar maken? Zullen we het zo definiëren:

  1. Vanaf de 17e zijn de Alpen minimaal tot 31 januari aanhoudend in de vriesstand en kan er eindeloos veel kunstsneeuw worden gespoten
  2. Er komen tot aan het einde van de krokus geen echt slechte weken meer in het overgrote deel van de Alpen zowel aan noord- als zuidkant (zeg maar: merendeel van de pisten en dalafdalingen is open)
  3. Geen toezegging over grote dumps maar minimaal regelmatige sneeuwmomenten gaan alles ook offpiste mooi wit houden tot einde krokus met daarbij 1500m voor de zuidhellingen en 1000m op de noordhellingen als maximum voor de sneeuwgrens (vermoedelijk wat lager)

Is dit voldoende meetbaar? Lijkt me toch wel een BV.

Tja die BV deed ik in een tijd dat eigenlijk niemand er meer in geloofde dat het seizoen 2014-2015 niet simpelweg 2013-2014 achterna zou gaan als slecht noordkantseizoen. Ik denk dat ik deze toch met vlag en wimpel heb binnengehaald. Heb met eigen ogen kunnen zien hoe goed het de afgelopen week was ook in de lagere gebieden. Kortom: wie protesteert tegen de 1-2.

https://www.youtube.com/watch?v=dCw_G4onjnQ

Moge Jeroens schitterende video uit Brixen im Thale getuigen dat de BV is uitgekomen. Altijd nog een achterstand op de weergoden, maar wel een mooie prikkel om nog een mooie vierde BV te doen. Zal dat er een worden over een koud of toch mooi zacht voorjaar?

scandi0103

We zien in beide modellen telkens van die zeer krachtige Europese continentale hogedrukgebieden ontstaan. Het echt nog te vroeg om te zeggen hoe die precies gaan liggen. En dus weten we nog nauwelijks of er ruimte is voor mooi zonnig en warm voorjaarsweer of toch meer een voorjaar 2013 scenario.

usa0603

Kijken we even naar de andere kant van de grote plas om te zien of het daar eindelijk gedaan is met de horrorwinter (zie deze horrorvideo) dan zien we letterlijk tot vrijdag de 13e nog barre toestanden… De kaart hierboven voor 6 maart is wel weer spectaculair natuurlijk. De Niagara watervallen zijn allang bevroren. -10ºC in Mississippi? Nachtvorst in New Orleans?

sneeuwhoogte0103

Maar 1 maart is al absurd genoeg als je kijkt naar deze kaart van de sneeuwhoogtes niet in Amerikaanse skigebieden maar in Amerikaanse Staten. Stel je voor dat wij zouden spreken over een sneeuwhoogte in Frankrijk, Duitsland en Polen? En doe Spanje, Italië én Marokko daar maar bij.

usa1703

Een week later lijkt het gedaan. Winter over en sluiten. Zou dat het “wormgat” zijn waardoor een koudere fase in West-Europa gaat kruipen? We gaan het zien….

duitsland-kouder

We hebben de meteorologische winter verlaten inmiddels. En kunnen dus de afgelopen maanden in een klimatologische historische context plaatsen. Enkele onderzoekers hebben dat voor Duitsland gedaan. Wat blijkt? Elk van de drie wintermaanden is al 28 jaar aan het afkoelen. februari zelfs spectaculair met een volle 2ºC! Wat dat betreft hoeven we ons ook over koude afwijkingen in maart niet te verbazen…

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.