IMG-20170218-WA0002

Openen doen we vandaag met Filzmoos waar Ronaldo gisteren is aangekomen. Toen nog in de regen, maar de sneeuwgrens is vannacht voldoende gedaald om heel het dorp en het hoofd van de krokusgangers weer in in een winterse setting te brengen.

IMG-20170218-WA0001

Yep, niets op aan te merken. Geniet ervan Ronaldo!

loser

Wat meer naar het oosten waren vanochtend nog wat sneeuwbuitjes actief. Vooral in Stiermarken zoals Loser Altaussee.

wurzeralm

Nog iets verder door: de Wurzeralm.

0820_hd

 

 

Trekken we de andere kant van Filzmoos op dan zien we ook daar weer een wit landschap. Zell am See had gisteren nog heel veel bruine plekken op de zuidhellingen. Nu weer wit tot op het meer zelf. En aangezien Zell am See toch wat lager ligt dan de caravan van Stefan Kaptein op 804m heb ik een flauw vermoeden dat we voor de ‘voorspel de volgende sneeuw’-wedstrijd nu al een winnaar kunnen uitroepen (tenzij Stefan alsnog roet in het eten gooit). Op 9 februari kon je in de reacties een gokje doen wanneer de volgende droge sneeuwvlokken op Stefan Kaptein zijn caravan gingen vallen. David zei op 17 februari en zat er dus het dichtste bij. Proficiat!

0830_hd

Ook in Vorarlberg heeft het gesneeuwd en komt de zon er alweer door. Die opklaringen verspreiden zich vandaag verder over Oostenrijk …

tcdc_17021912_17021800

… op naar twee heerlijke, zonnige dagen.

rart_17022118_17021800

Maar dan? Dus toch? Hajo vond de sneeuw/regen die gisteren op de kaart stond voor komende dinsdag verrassend. Zo verrassend was die niet, want we wisten dat die heel dichtbij zat, net ten noorden van de Alpen. Alleen had ik wel verwacht dat het Azorenhoog sterk genoeg ging zijn om de neerslag af te houden heel de komende week en de Alpen enkel hoge wolken ervan gingen zien. Niet dus. Of misschien toch nog? Want het zit hem echt maar op honderd kilometer of zo. Zolang we niet binnen de twee dagen voorspellingstermijn zitten kan de neerslagberekening nog alle kanten uit. Hierboven op de kaart zowat het worst case scenario. Een Touch and Go-front. De kou van het koufront blijft dan te noordelijk van de Alpen …

output_nGClu4

… waardoor de sneeuwgrens ruim boven de 1000 meter blijft steken. Eerst dalend tot 1300m en dan weer oplopend. In dit geval wordt het in de meeste dalen van Oostenrijk een dikke regendag dinsdag en deels nog woensdag. Maar zoals gezegd. Ik kijk het nog even aan tot morgenavond. In de Franse Alpen sowieso niets van dit alles. Gewoon droog weer daar deze week …

output_2jfHcD

… tenzij we al meteen naar vrijdag switchen. Dan kunnen de Franse Alpen ook weer beginnen meedoen. Maar ook hier … omtrent de details grote onzekerheid nog. EC zegt dikke sneeuw met een sneeuwgrens die tot in de dalen daalt.

output_qhs0nD

GFS houdt het bij een oplossend koufront en accumulaties van niks.

graphe3_1000___12.7358490566_47.5708502024_

Op de ensembles zien we de onzekerheden beter. Eerst en vooral al dat de hoofdrun van GFS wel ver bovenin zit met zijn regen en sneeuw nu dinsdag. Maar je ziet dat het ook nog kan gaan meevallen. Zes ensembleleden houden het zelfs op een enkel drupje / vlokje helemaal droog. En dan eind volgende week, vrijdag de 24e (wat mijn gok was voor de eerste sneeuw voor de Noordkant met lage sneeuwgrens). Komt die of komt die niet? Schuift het koufront helemaal door of niet? GFS weet het duidelijk niet. Ik zeg voorlopig nog van wel. Waar je ook bent momenteel, thuis of in de Alpen: geniet ervan en tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

88 reacties

Gesloten voor reacties.