WhatsApp Image 2018-01-27 at 19.09.02

Goedemiddag Zwitserland! Goedemorgen beste lezer. Een verschrikkelijke openingsfoto voor iedereen die nu niet in de Alpen is. Dikke lagen sneeeuw en overal laat de zon zich zien. Hierboven Hasliberg in het Berner Oberland gisteren.

berner oberland

In die regio natuurlijk ook enorme sneeuwhoogtes, dit is een Zwitsers meetstation om de hoek bij Bern. Ik heb het laagste weerstation waar de Zwitsers meten gepakt. Ben benieuwd hoe het iets lager is, iemand live daar? Op 1800 meter zitten we in ieder geval nog steeds tegen de historisch maximale sneeuwhoogte aan. In december was het ook al zo extreem.

fugen

Nog een van gistermiddag in het Zillertal. Dit is bovenin het kleine skigebiedje van Fugen waar men gister en komende dagen optimaal gaat genieten. Beneden in het dal op 500 meter is het zelfs ook nog wit!

fugen 2

Hier het bewijs. De zon is zeker nog niet sterk genoeg om echt schade aan te richten. Mooie licht gekleurde hemel trouwens, daar gaan we meer van zien.

WhatsApp Image 2018-01-28 at 07.47.45

Beneden in de Aosta vallei waar Cescia weer op het punt staat om een nieuw skigebied aan te doen.

0730_lm

En kijk toch eens wat een pracht en praal. De hemel in de brand! Bovenop Duitslands hoogste berg de Zugspitze.

0730_lm (1)

Nebelhorn, de winnaar van m’n quiz vorige keer was Ron trouwens, gefeliciteerd. De Urbeleskarspitze zien we rechts naast de Hochvogel.

0730_lm (2)

Piz Chavalatsch. Allemaal veroorzaakt door gebroken lichtdeeltjes door een hoge luchtvochtigheid in de atmosfeer.

0730_lm (3)

Sonnblick in zuidoostelijk Oostenrijk. Weet iemand waar zonsopgang skiën mogelijk is? Als ik dit zo zie…

0730_lm (4)

Afsluitend de Fellhorn bij het skigebied van Kleinwalsertal waar je grensoverschrijdend kan skiën. Het belooft een schitterende dag te worden!

Webp.net-gifmaker (1)

Ik heb van de Nebelhorn nog even een snel gifje gemaakt om de gehele zonsopgang te zien. Wat een mooie kleuren! Ochtendrood water in de sloot?

rart_18012815_18012800

Nee zeker geen water in de sloot. Kijk maar eens naar de berekening voor vandaag, de neerslagband die gister in de Lage Landen voor wat waterkoude neerslag zorgde is verdampt boven Duitsland. De Alpen gewoon heerlijk in de zon vandaag en morgen, dinsdag kan er wat bewolking aan de noordkant voorkomen met wellicht ergens wat zeer lichte neerslag. Niks om over naar huis te schrijven, behalve die schitterende skidagen dan.

gfs-0-300

Ik val direct met de deur in huis, GFS is vanochtend weer eens niet goed en komt op termijn met een WC. Ik moet eerlijk zeggen, ik weet het niet zo goed met het GFS afgelopen tijd. Het zag de huidige koude trend op de weerkaarten weliswaar als eerst maar het model zwabbert zo ontzettend veel. Het gaat van warm naar koud en van uitbijter naar uitbijter. Weinig constant zo en daarom verlies ik even m’n vertrouwen in het dit seizoen zo goed presterende Amerikaanse model. Want regelmatig had GFS het bij het rechte eind terwijl EC iets 180 graden anders voorspelde, toen was het GFS echter wel wat consistenter. Het is trouwens niet alleen de hoofdrun ook het ensemble.

Webp.net-gifmaker (2)

Zie hier de laatste 2 ensembles voor Limburg. Wat een verschillen! Nee ik heb een beetje de neiging om GFS vanochtend minder serieus te nemen. En ja het heeft misschien wel ergens te maken met m’n onbewustzijn als winterliefhebber. Ik zal een nuance in m’n bericht houden.

rart_18020106_18012800

Hier zijn de modellen nog wel redelijk op 1 lijn. Sneeuwval precies vanaf de start van februari de sneeuwmaand. Zo te zien kan dat nog best intens uitpakken. Natte sneeuwbuitjes voor de Lage Landen zitten dan ook weer in de mogelijkheden.

tm85_18020106_18012800

De sneeuwgrens prima en snel dalend naar de laagste dalen. Koude lucht vanuit het noordwesten komt namelijk over de rug van een perfect gepositioneerd Azorenhoog naar beneden gegleden. Klassiek voorbeeld van een glijbaan!

rsum_18020218_18012800

Na het front met intense neerslag houden de sneeuwbuien nog even aan. Tot vrijdag levert dat dan deze hoeveelheden op, GFS hier redelijk op 1 lijn. Noordweststuwing dus een boog noord Frankrijk en Zwitserland koplopers, Oostenrijk doet met 20cm in 36 uur prima mee.

rart_18020306_18012800

Vanaf dat moment op 144 uur vooruit gaan de modellen uit elkaar. GFS legt een flinke uitloper van het Azorenhoog over de Middellandse Zee heen waardoor de Alpen uit de neerslag worden gehouden. EC daarintegen met nieuwe sneeuwval in de nacht van vrijdag op zaterdag. Ik rij die nacht naar de Franse Alpen dus heb hier een beetje een dubbelgevoel bij. Ik ski het liefst in de verse sneeuw maar rij toch ook graag over een droge en schone pas naar boven. Want zoals het EC nu berekent zou die gehele zaterdag wel eens een pittige reisdag kunnen worden voor vooral de vertrekkende wintersporters.

hgt0_18020312_18012800

Op dit front uit het westen zit namelijk een stijgende sneeuwgrens tot aan ongeveer 1200m. Echter nog onzeker allemaal al had het GFS dit in vorige runs ook in het vizier. Tijdelijke opwarming dus maar de Alpen maken zich in deze run klaar voor nieuwe sneeuwval. Alweer.

ECM1-192

Nee ik klaag niet hoor. Van mij mogen heel de Alpen insneeuwen, vooral als ik er zelf zit. Te veel sneeuw bestaat niet. Een nieuwe golf van sneeuw dus, 4 op 5 februari lijkt het raak te zijn. De zuidkant met ons Val Gardena dan ook eens in de prijzen als de depressie naar het zuiden trekt. Ondertussen wordt, aangegeven met de rode pijl, de hoge druk pomp aangezet naar het noorden. Die ontwikkeling willen we zien!

rart_18020506_18012800

Hier de zuidkantsneeuw in beeld, de depressie niet zuidelijk genoeg om de BeNeLux in de sneeuw te zetten.

ECM1-216

Die niet zuidelijk genoege depressie is nou juist wat voor de laaglanders het winterfeestje vanochtend verpest. De hoge druk pomp vanaf de Azoren heeft ook te weinig invloed gehad om het Scandihoog sterk genoeg te maken om hem helemaal op te laten bollen. De ontwikkeling die er is stemt mij in ieder geval gelukkig, er hoeft maar iets kleins te veranderen en ons feestje gaat wel door.

rart_18020612_18012800

Gevolg is dat de depressie met de kern boven Corsica het weer in West Europa in zijn greep neemt. Met de klok mee zien we opeenvolgend: Koude stroming boven Denemarken die wij graag hadden willen hebben, dump voor de Alpen oostkant bij Obertauern en Die Tauplitz, Middellandse Zee nat natter natst, Marokko, Pyreneeën en Engeland in Noordelijke stroming met sneeuw en de BeNeLux midden in een waterkoude weersoep.

ECM1-240

Hier mooi te zien in de afsluitende kaart van het EC. De Lage Landen zitten in niemandsland. Hierbij laat ik het vanmorgen, eerst maar eens de komende heerlijke wintersportdagen zien. Daarna dus weer nieuwe sneeuwval en vanaf volgende week vrijdag onzekerheid. Iedere run brengt weer verrassingen, zo houden ze ons lekker bezig, deste leuker 😉

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

137 reacties

Gesloten voor reacties.