sestriere2411

Sestrière in Piemonte, in hetzelfde skigebied als Sauze d’Oulx waar jaarlijks een Dutchweekend wordt gehouden, is the place to be momenteel. Wetteronline had er vanochtend vroeg al een mannetje staan…

Nog wat plaatjes voor we naar de nieuwe berekeningen gaan kijken…

vialattea2411

Sestrière Via Lattea

cervinia2411b

Breuil-Cervinia

gressoney2411

Gressoney – Valle d’Aosta

santacatarina2411

Santa Catarina Valfurva

livigno2411

Livigno

Het plaatje uit Livigno op 1800m vanochtend drukt ons wel keihard met de neus op de feiten. Het is gewoon erg zacht in de Alpen en die sneeuw valt alleen in de hoogste skigebieden en de hoogste dorpen. En hoe is het in de Franse Alpen?

vars2411

Vars in zuidelijke Franse Alpen

Natuurlijk sneeuwt het in Vars en de overige zuidelijke gebieden. In Isola 2000 was het eergisteren nog hele natte sneeuw. Vanochtend ook daar droge sneeuw. En hoe ver reikt de sneeuwval naar het noorden?

cham2411

In Chamonix zien we twee dingen: ja de sneeuwval bereikt dit noordelijke gedeelte van Savoie Mont Blanc. Maar aiaiaiai op 2210m is het nog steeds regen.

valdisere2411

Met een beetje geluk spotten we net midden tussen Val d’Isère en Tignes in het skigebied Espace Killy deze white-out bij La Folie Douce! Wat een plaatje… en in Wallis aan de Zwitserse kant?
zinal-grimentz241

Gewoon Föhn in het Val d’Anniviers. Hier in Zinal-Grimentz gaat het zeker nog sneeuwen vandaag als de bewolking over de hoofdkam drukt. Maar er valt maar een fractie van wat er aan de Italiaanse kant valt. Beneden in de dorpen dooi en graspollen. Maar hierboven… yummie! Komend weekeinde draaien de liften zeker weer!

zellamsee-2016_11-24-0800_hu

Nu dan toch even de droefenis. In Zell am See Kaprun zien we dat op 750-1000m de pistenbully’s met de mooie sneeuwval laatst niet hebben kunnen rijden. Alleen de bulten kunstsneeuw blijven dan over. Die gaan misschien net als trieste plakjes sneeuw overleven tot het weer kouder is.

obertauern2411

In Obertauern is het dan wel gelukt te prepareren en zien we nu witte pistes “traag door oneindig groenland” gaan. Tja en dat is op 1800m. Nee geen feest. En mea culpa. De Föhn zagen we op 13 november aankomen. Niet dat hij zo heftig zou zijn. Hoe gaat het nu verder? Dat zien we zo in een apart bericht dat focust op nachtvorst in de Lage Landen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.