obertauern1612

We openen met Obertauern vanochtend. Simpelweg omdat het nu echt en van de toppers is in Oostenrijk. Omdat het dal hier ook buiten de pistes wit is heb je hier nul het gevoel van wat er elders in de Alpen aan de hand is. We gaan door met een andere topper: Obergurgl. Jetle stuur ons deze foto’s…

obergurgl1612b

Schitterend gletsjerijs zou je denken. Maar het is een dikke oude sneeuwlaag die veel aan de zon heeft blootgestaan.

obergurgl1612

Ook Obergurgl

Heerlijk. En zo heb ik het ook op de Arlberg ervaren afgelopen weekeinde.

kaart1

Start winterweer

We focussen op het Europese model vanavond. Daar is volgende week dinsdag een dump in Piemonte en de zuidelijke Franse Alpen. De depressie gooit in heel Europa de wind naar oost en dat leidt ertoe dat de gigantische kou in Turkije en op de Balkan naar West-Europa gaat stromen.

kaart2

Rest sneeuwfront

We zien nog steeds sneeuw op de reisdag 23 december. Vanwege kerst reizen veel Duitsers die vrijdag al. Het gaat om een paar centimeter die uitsneeuwt uit een oud oplossend front.

kaart-3

Warmtefront vreet in kou

Die kou kan lang blijven hangen in Europa. De eerste dooiaanval komt op de 24e. De Benelux is de klos. Even sneeuw en dan regen. Maar het kan goed dat het front wordt gestuit. Het mooiste is als de windrichting meer noordwest wordt en er toch sneeuw voor de Alpen op zit. Wat zegt het ensemble van het Amerikaanse model hierover?

piemonte

Piemonte

Om te beginnen doet de hoofdrun niet mee met de dump aan de westelijke zuidkant. Wel is er een cluster lijnen die het steunt. Op eerste kerstdag heeft de hoofdrun wel sneeuw op deze plek. In de hele tweede week vormt de hoofdrun een zachte uitbijter. Vergeet dat stuk maar.

In Vorarlberg waar ik zal zitten met kerst zien we deze kurkdroogte. Wel mooie kou (vergeet de zwarte zachte uitbijter aan einde) en dan krijg je…

De nieuwe kunstsneeuw op de Ifen in Kleinwalsertal! Afgelopen 2 kerstvakanties dicht. En nu dankzij deze prachtige innovatie open. Lang leve de kunstsneeuw!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.