Strakblauwe luchten dat is wat veel mensen vandaag in de Alpen zagen ja en dan lijkt het sprookje wel uit te komen want wat wil je nog meer. Zon, sneeuw en niet te koud. Oké misschien is het wat te zacht midden op de dag. We zijn Nederlanders he dus moeten we altijd wat te klagen hebben en ja er zijn groene dalen te vinden. Wisten we al maar we weten ook dat de regeerders roepen dat de pistes er meer dan top bij liggen en dat kan ik van achter mijn iPad beamen. Kaiserwetter ik teken ervoor. Hoe lang blijft dat nog? en ook in Nederland is het toch echt wel een beetje voorjaar. De tuinstoelen al naar buiten?

image

image

image

Een hogedrukgebied ligt boven de Alpen en zorgt voor een zuidelijke stroming. (Bovenste kaart) Leuk om te zien is dat de Alpen eigenlijk in een kouder gebied liggen. (2e kaart) en dat resulteert in koude nachten (onderste kaart) Dat is top voor de sneeuwkanonnen en de sneeuwkwaliteit. Maandag startten we dus fris. Als je naar de piste loopt zie je de stoom van je uitgeademde lucht. Ja dat vind ik altijd zo mooi dan denk ik het wordt weer een top dag vandaag! Het is nog niet genoemd volgens mij maar vergeten we niet in te smeren? Want die zon in combinatie met sneeuw en hoogte voordat je het weet ben je zo rood als een tomaat. Ik weet precies hoe dat gaat. In de middag jasje uit op het terras, sommige zitten zelfs in t-shirt, drankje erbij en dan gebeurt het. Zo lekker weer wordt het maandag en dinsdag met het 0 graden niveau schommelend tussen 1300 en 2000 meter. In de föhn dalen zelfs 15 graden! Het kwik van de thermometer weet niet wat ie meemaakt om van de ochtendkou wakker te worden en te sprinten naar voorjaarswaarden. Maar ik ben ook blij hoor want morgen is het in Nederland ook een beetje voorjaar met veel zon en in Zuid-Limburg bijna 15 graden ook elders is het vrij warm met rond 12 graden. Voordat we verder gaan naar de vooruitzichten eerst wat schitterende webcamafbeeldingen bekijken van afgelopen middag.

image

image

image

Zell am See van laag naar hoog.

image

Lermoos. Noordkant mensen, ziet er op de afbeelding pico bello uit. Als het anders is hoor ik het wel maar waarschijnlijk heb je een topdag gehad.

image

image

Jawel dit is wat we verwachten. Groen maar dit is dan ook in Willingen in Wintersport-Arena Sauerland. Maar de verrassing komt.

image

image

Want dit is ook Winterberg en natuurlijk de Sahnehang op het hoogste puntje. Hoe flikken ze dat toch daar he? Als je in Winterberg al kunt skiën dan moet het in de noordkant van de Alpen al helemaal kunnen.

image

Hoe donkerblauw wil je de lucht hebben? Hier Valle d’Aosta dus massaal op de piste.

image

Zuidkant ja dat wordt matchwinnaar deze winter qua sneeuw.

image
En deze is van Izaak ingestuurd via de Bizztravel upload. Prachtige plaat uit Isola 2000

image

De ensembles voor de noordkant met ijkpunt Zell am See. Woensdag wordt er weer wat sneeuw verwacht maar de hoofdrun heeft niet meer zin dan een paar cm. Er zijn berekeningen met meer maar u kent de geschiedenis. De temperaturen zitten op gemiddeld niveau met een duikeling rond 5 maart. Gaan we in de gaten houden.

image

Dan de westkant met de verwachting voor de Portes du Soleil. Daar zit veel meer neerslag op.

image
Dat is mooi terug te zien in de voorspelde neerslagaccumulatie voor de komende week door het Amerikaanse model.

image

Ik wil het dipje wat ik liet zien in de ensembles rond 4 a 5 maart even uitlichten met bovenstaande kaart. Het Azorenhoog heeft wat neiging om noordwaarts uit te breiden en dit zou (tijdelijk) tot een Nordstau kunnen lijden. GEM en ECMWF laten dit ook zien alleen is de vraag hoe lang dit kan standhouden en/of dat het hoog verder uitbreidt naar de Alpen. Een strakke wc zie ik voorlopig niet.

Ten slotte is de winter in delen van de VS nog niet voorbij. in New-York gaat de temperatuur weer naar beneden en komt het tot strenge vorst en sneeuw.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

23 reacties

Gesloten voor reacties.