zellamsee2312
Kerst 2016 in Zell am See Kaprun. Het is toch even slikken. En dat voor het derde jaar op rij. Het zal de geschiedenis in gaan als een unicum want dat is het. Wie gaat me al geloven als ik beweer dat het grotendeels een absurd toeval is en dat je nog lang niet kunt spreken van een trend? Ach we hoeven er geen ruzie over te maken. Ik ben zelf ook “de dupe”. Ik heb zelf ook deze week uitgekozen en niet de nieuwjaarsweek. Want dat er in die week mooie sneeuw komt lijkt nu zo goed als zeker.
zebra2312
Voor we naar de kaarten kijken eerst nog een plaatje dat ik “zebra” noem. Het is het Tuxertal. Hardstikke gestreept. Mooi verschil ook tussen noordhelling en zuidhelling. En beneden in het dalletje is het wit.

koufront

Aankomende week na de passage van het warmtefront in de nacht op zondag waar lokaal zeker wat regen uit gaat vallen, passeert in de nacht op dinsdag nog het koufront maar dan op een touch-and-go manier – met nog onduidelijke sneeuwval in Oostenrijk – waardoor de zachte bovenlucht meteen weer terug is.

1500mdo

De twee modellen verschillen wat. Hierboven voor donderdag de positie van de net gepasseerde koude golf. In het Europese model blijft die nog over Oostenrijk kleven. In het Amerikaanse is de Oostenrijkse bovenlucht al zacht. De Zwitserse Alpen en de Franse Alpen zijn sowieso zeer zacht voor een paar dagen.

Hierboven zie je het verloop. Na de sneeuw uit de touch-and-go in het westen van Oostenrijk ook weer zeer zacht. Het rode ensemble gemiddelde is wat conservatiever gelukkig. Dan een hele reeks dagen in elk geval Kaiserwetter. Gevolgd door de echte omslag waar we allemaal op hopen.

winterinnl2312

Winter in Nederland

De hoofdrun van het Amerikaanse model gelooft nu al twee of drie keer op rij ook in winter in de Lage Landen met mooie sneeuwval.

winterinnl

Hier op 5 januari het moment met een polar low dat in Nederland aan land gaat en zo maar het hele land onder 15cm sneeuw kan bedelven. Dat is absoluut een tendens nu. Voor de Alpen en Sauerland is het daarbij zo goed als zeker dat het nieuwe jaar de kentering brengt. De Lage Landen moeten uitgaan van kwakkelen en natte flatsen. Kan het alleen nog meevallen!

PS In verband met een begrafenis moet ik het vandaag wat kort houden

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

73 reacties

Gesloten voor reacties.