Vanmorgen was het in de noord(oost)elijke helft van Nederland weer even winters! Deze fraaie bijdrage vanuit Schagen dor Arjan!

Dit beeld is ook behoorlijk winters vanaf de Veluwe!

In Friesland al even fraai. Vanuit Groningen -waar het meeste gevallen moet zijn- kom ik zo snel niets tegen. Wie deelt het met ons?

Inmiddels zal het snel smelten. En vanuit het zuidwesten komen we tijdelijk in behoorlijk zachte lucht terecht zelfs. De zuidwestelijk helft van de lage landen kan zelfs even de dubbele cijfers aantikken.

Hoe komt dat? De hoogtekaart laat het al snel zien. Warme lucht vanaf de Azoren waait met zo’n 160 km/uur recht op ons af.

Maar het roer gaat snel om. Al vanaf komende nacht zijn er zich snel opbouwende hogedruk-invloeden.

Aan het eind van de nacht kan het zelfs al weer even licht vriezen.

Vanaf dat moment een fraaie periode. Met heel hogedruk rustige en vrij zonnige omstandigheden. En bij een zwakke noord tot noordwestelijke bovenstroming temperaturen rond de normaal. Voor de lage landen houdt dat in: in de nachten meest lichte en plaatselijk af en toe matige vorst , middagtemperaturen van een graad of 6.

Dan maken we maar meteen een sprongetje en kijken naar de lange termijn. Want oei wat wordt het toch nog spannend! Het kantelpunt ligt zoals ik ook al aangaf in het Alpen-weerbericht rond 23 februari. De hoofdrun van het Europese (ECMWF) weermodel zit vanmorgen klem bovenin.  Maar zien we de spreiding en die vele lijntjes naar matige tot strenge vorst? Het kan nog hoor!

En ik heb er zelfs enig vertrouwen in. De omslag zit redelijk stabiel in vrijwel alle weermodellen. De kans op matige vorst in de nacht en temperaturen overdag rond het vriespunt is voor midden-Nederland volgens het ECMWF ensemble zo’n 30%.

Zoals gezegd: de hoofdrun zit actueel ver bovenin en de spreding is groot dus geen ijsvorming is de meest reële verwachting. maar met de meest extreme 10% naar beide kanten buiten beschouwing gelaten zijn er toch kleine kansen op 10 centimeter? Dat lijkt me op zich wel wat te optimistisch; ik heb het idee dat de ijsgroei-modellen de instraling van de zon wat onderschatten. Als het in de laatste week van februari nog tot ijsvorming moet komen zijn de kansen eigenlijk per definitie nihil.

Tenzij, tenzij, tenzij… alles op zijn plaats valt en de omstandigheden perfect (en extreem) zijn. Voorradige kou ten noordoosten van ons, een straffe noordoostelijke stroming én een sneeuwdek. Dat laatste helpt de aangevoerde lucht onderweg minder te doen opwarmen, veroorzaakt meer nachtelijke uitstraling én reflecteert overdag de zonnestraling veel meer dan een sneeuwloze bodem.

En dat is precies wat in de hoofdberekening van het Amerikaanse (GFS) model vanmorgen gebeurt. In een ideale setting stroomt ijskoude lucht van noordoost naar zuidwest. De temperaturen op het 850 hPa-vlak boven de lage landen rond de -17.

En dit zijn de berekende .. middagtemperaturen!

Omdat ie zo mooi is zoomen we natuurlijk wat in. Op dit moment hierboven zou alles tot stand gaan komen met een ouderwets klassieke en ook wel heel extreme winterinval. Hier nog regen in het zuidwesten maar al sneeuw in het noordoosten.

Veel sneeuw!

Met deze wind er bij. Matig tot vrij krachtig uit het westen in Zeeland maar windkracht 7 tot 8 uit het oosten in noord-Nederland; sneeuwstorm dus!

En dat levert dat deze middagtemperaturen op.

Dan 24 uur later heeft (in dit scenario!) de kou en sneeuw ook het zuiden bereikt.

En zijn in zo’n situatie deze minima mogelijk.

En deze middagtemperaturen!

Mede omdat de uitgangssituatie toch vrij goed is met een watertemperatuur van sowieso maar iets boven nul zouden we dan, en alleen dan toch nog op de schaats komen, hoe bizar! Zeer waarschijnlijk té bizar voor woorden, zoals Hajo ook al stelde in de video-analyse.

Het GFS ensemble laat dat natuurlijk ook zien. De hoofdrun zit op het eind klem onderin, is zelfs een extreme uitbijter. Maar toch wel meer leden die voor matige vorst in de nacht en ijsdagen gaan. Zoals gezegd: dat zal niet genoeg kunnen zijn om nog massaal op de schaats te komen (en dan bedoel ik dus: gras- en beton schaatsen uitgezonderd) Maar al wordt het maar de helft en krijgen we nog leuke sneeuw-verrassingen. Toch?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

97 reacties

Gesloten voor reacties.