Er zit momenteel heel wat onzekerheid in de modellen. Niet zozeer op de lange termijn, wat vrij logisch zou zijn, maar deze keer vooral op korte termijn. Enkele dagen geleden ging iedereen er nog van uit dat vandaag en morgen in de Lage Landen mooie, zonnige en almaar warmere lentedagen zouden worden. Maar koude lucht op grote hoogte, een hoogtetrog, beslist er waarschijnlijk anders over. Al zijn niet alle weermodellen het er over eens, wat een voorspelling natuurlijk lastig maakt. De Europese weercomputer is ons het meest gunstig gezind. Ok, er zullen vooral morgen af en toe wel wat wolkenvelden over trekken, maar de nadruk licht volgens ECMWF toch op zonnig en warm lenteweer, met in het binnenland temperaturen tot 25°C. In de kustregio’s blijft het koeler door een opstekend zeebries.

 

De Amerikaanse GFS-runs van deze nacht en ochtend, en het fijnmazige HIRLAM-model (gebruikt voor de korte termijn) zien het heel wat somberder. En mijn gevoel zegt, dat we hier echt wel rekening mee gaan moeten houden. Straks een update of ook de Europese weercomputer is bijgedraaid. Een kleine koudebel op zo’n 5km hoogte die nu boven het noorden van Frankrijk ligt, gaat de komende 36 uur serieus activeren wanneer het over de Lage Landen trekt. Het groeit zelfs uit tot een heuse hoogtetrog. In mensentaal: veel meer wolken, (stevige) buien en koeler weer dan eerst verwacht. Onder de wolken niet warmer dan 20°C.

 

Vandaag wordt sowieso nog een heerlijke dag in Nederland.  We starten zeer zonnig, met in de loop van de voormiddag enkele ‘mooiweerwolkjes’ (cumuluswolken). In vergelijking met gisteren kunnen die wolken vandaag wel wat groter en hoger worden in de loop van de namiddag. In Wallonië, en later ook in Vlaanderen, zo hoog zelfs dat een lokale bui niet uitgesloten is. Volgende nacht komt dan die hoogtetrog vanuit Noord-Frankrijk dichterbij, om dinsdagavond boven het oosten en noordoosten van Nederland aan te komen. En die timing is niet zo goed. Want dinsdagoverdag wordt het daar nog zonnig en warm. Wanneer die koude bovenlucht daar dan aankomt, wordt het risico op stevige buien vanuit het zuidoosten heel groot. Reken op mogelijk zo’n 30mm water, met kans op een donderslag en alles erop en eraan. In de loop van woensdag spoelt een koufront alles weg, en dan zijn we vertrokken voor een periode met koeler lenteweer. De luchtdruk blijft redelijk hoog in onze omgeving, dus de droge, zonnige momenten zullen na donderdag zeker overheersen.

 

Pas in het midden van volgende week verandert er wat op de Europese weerkaarten. Een depressie komt dan vanuit het noorden uitgezakt, om West-Europa op hoogte weer te doen afkoelen. Gisteren berichtte Hajo er ook al over. Toen leek die uitstulping van koude lucht nog via Nederland nog naar de Alpen te trekken, met sneeuwval boven de 1500 meter. In de GFS-run van afgelopen nacht zakt dit laag helemaal door naar Spanje, met sneeuwval in de Pyreneeën en in heel Spanje op 16 en 17 mei. De ochtend-run van GFS berekent de koude-uitbraak nog wat westelijker. Afwachten dus, want evengoed komt er helemaal niets van, maar toch iets om in het oog te houden.

Afsluiten doe ik vandaag met een film dat afgelopen week op internet is geplaatst door een groep freeriders (gefilmd in maart in Andermatt). Nog even genieten nu de laatste officiële wintersportweek in de Alpen (op het toerskiën na) begonnen is! Nog even melden dat er vanaf volgend weekend weer een pak sneeuw gaat vallen in Noorwegen, maar in een volgend bericht meer daarover. Straks nog een update met de EC-ochtendrun!

UPDATE:

Ook deze namiddag blijven er verschillen bestaan tussen de weermodellen. Zowel de Amerikaanse GFS als HIRLAM laten serieuze buien ontstaan in de noordelijke helft van Nederland vanaf morgenmiddag. Dus niet alleen het noordoosten, maar ook het midden van het land. Het Europese ECMWF erkent nu wel dat er morgen een hoogtetrog gaat ontstaan, maar de hoofdrun houdt de meeste buien buiten de Nederlandse grenzen. Met dan vooral neerslag in België en Duitsland. De pluim van ECMWF (zie grafiek) geeft meer neerslag in Nederland. Spannend allemaal! Later vanavond nog een update! 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

11 reacties

Gesloten voor reacties.