santacatarina2211

Natuurlijk hebben we schitterende platen van de zuidkant van de Alpen. Alleen moeten we wel hoog gaan voor we de drek kwijt zijn. Zelfs op 2000m heb je nog het gevoel naar smoezelige plaatjes te kijken. Pas daarboven wordt het fraai zoals hierboven op 2200m in Santa Catarina Valfurva. Mooie Föhnwolken ook op de achtergrond. In Aosta zien we dit… pila2211

champorcher2211

Champorcher

cervinia2211a

Weerstation Breuil-Cervinia

isola2000-2211

En aan de Franse kant Isola 2000

isola2211

En nog eentje uit dat Franse skigebied op een steenworp van Nice

pyreneen-la-pierre

En vooral de Pyreneeën zijn momenteel spekkoper (H/T Ronaldo)

Goed. Wat zeggen de modellen…

fransealpen2211

Voor Piemonte, Aosta, Lombardije en ook de zuidelijke Franse Alpen heel duidelijk dat de regen en sneeuw nog lang niet ophouden. De tweede kwak komt morgen en brengt hoeveel mm?

accu2211

Waanzin! Binnen 24 uur zo veel neerslag… en de sneeuwgrens is licht dalend… dus zullen we vrijdag wel al op 1800m mooie plaatjes zien.

kitz2211

Uit de Kitzbüheler Alpen bereikt ons het bericht dat er een serie koude nachten aan zit te komen en dat er weer kunstsneeuw geproduceerd gaat worden. Zie hierboven. Dat zit wel snor zo vanaf maandag. Dit is voor de hoogte van de Hohe Salve maar in het dal vriest het natuurlijk ook. Wist je trouwens dat de Resterhöhe en de Hahnenkamm alsnog gewoon open zijn ook deze warme dagen? En komend weekeinde gaan ook de pistes op de Pengelstein gewoon open alsof er niets aan de hand is. De tendens van de zwarte hoofdrun van een golf van nu warm, naar koud, naar nog een tijdelijke stijging en dan weer afkoeling zit consistent in de laatste modelruns.

misser1

We maken een uitstapje naar het Europese weermodel dat meer zin heeft in winter momenteel dan het Amerikaanse. Eind november komt daar een arctische uitbraak die heel Griekenland en Turkije in de sneeuw gaat zetten. Een misser voor de Alpen dus. Of toch niet?

raak2211

Toch niet. Want op 1 december komt Oostenrijk en later ook het westelijk Alpengebied alsnog in de koude bovenluchten met sneeuw aan de noordkant. In het Amerikaanse model zit de uitbraak naar Griekenland ook maar daar brokkelt het weer af. Kortom: duimen voor dit mooie winterse scenario van het Europese model.

schermafdruk-2016-11-23-10-46-53

Niet voor de Lage Landen trouwens op dit moment: daar schuift nog net de zachte kant van de stroming overheen… je ziet dat terug in de berekening als uit een koude heldere nacht met nachtvorst ineens een temperatuurpiek van 10ºC ontstaat. Dat is te bezien… op de termijn van meteofiction gaat het om potentie voor mooie veranderingen en omslagen. Hoe dat dan precies uitpakt zien we later weer.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.