zillertalarena1003

Jolande stuurt vandaag deze prachtige plaat uit het Zillertal in. Dit is een beroemde kerk op de pistes van Mayrhofen. Het onderstreept nog eens hoe goed de condities zijn momenteel. De Krokus was heel aardig. Maar dit slaat echt alles. Het is gewoon prachtig! Wel heeft de zon veel kracht al en zijn zuidhellingen onder 1200m op grote schaal al weer groen aan het worden. Offpiste dan. Op de piste is alles geweldig. Jochem meldde begin van de week nog wel zware sneeuw. Hoe is dat nu?

soll1003

Via Whatsapp dan deze plaat uit Söll. Stil van!

2modellen

2 modellen verschillen al 64 uur vooruit

Dit is het moment dat de modellen nog helemaal eens zijn. Het verschil is puur aan de oostflank van het hoog de vorm van de isobaren. In het Europese model zit voor Oost-Europa een noordelijke stroming verpakt en in het Amerikaanse een noordnoordwestelijke.

inpette1

In Europees model zakt sneeuw naar Alpen

Door die noordelijke component gebeurt er in het Europese model dit leuks: een pluk met sneeuwval zakt uit richting Alpen…

inprtto2

Mooi zo!

… en gaat er ook mooi tegenaan liggen. Komende dinsdag dan sneeuw aan de oostelijke noordkant.

vergeetgfs

Het Amerikaanse model kunnen we vergeten vanavond vanaf de 16e

Het Amerikaanse model heeft ook leuke elementen. Maar vanaf de 17e gaat de hoofdrun zo tegen alle steun in omhoog dat we dat maar beter kunnen vergeten.

front1

Maar deze is toch wel leuk

Voordat we de run in de prullenbak gooien. Toch nog even deze… Toch wel weer leuk hoe tegen alle druk uit het westen in ineens een brede koude zone naar het zuiden zougaan uitzakken. Je ziet mooi de 4000 km brede grens tussen regen en sneeuw.

front2

Nederland winters vanaf 23 maart

En de Lage Lanen komen in deze meteofiction noordelijk van deze weerscheiding te liggen. Een nieuw uithaaltje dus van Koning Thialf. Nu in een keer wel! En in de meteorologie is het niet: beter laat dan nooit. Te laat is gewoon te laat. Too little too late zeggen ze in Amerika. Op de schaats komen we hiermee niet in maart.

pluim1003

Je ziet het: geen boter en geen vis. Grote kans dat we nog lang onder de 10ºC blijven in de LL.

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.