edelweiss-obergurgl0112

Pep laat vanochtend in de reacties weten dat het regent als pijpenstelen in Obergurgl: “Zelfs hier in Obergurgl, ruim 1.700m, regent het… En dat is niet echt normaal op 1 december.” Mee eens! Tja het was eergisteren al aangekondigd: zeer hoge sneeuwgrens. Even een webcam bij gezocht en het is inderdaad in en in triest als de Alpen zo de kalendarische winter in gaan. Vinden we ergens nog leukere plaatjes? Jawel in het Valle d’Aosta!

valledaosta0112

Hier sneeuwt het toch echt vanochtend!

sauze0112

En hier is zelfs een white-out!

schirokko

Het gevolg van Scirocco over Tunesië naar de Alpen toe. Zie uitleg hierrr.

gfs-glijbaan

Ik denk dat het “verwachtingsmanagement” op Wintersportweerman.nl uitstekend functioneert. Zeer ruim op tijd is hier aangekondigd dat we geen hoop hoefden te hebben rondom eerdere runs die voor de maandwisseling al eens echte dumps met lage sneeuwgrens in de Alpen toonden. De bakens werden op 22 november al verzet naar de periode 8 tot 16 december. En beide weermodellen geven vanochtend aan dat er in die periode inderdaad de mooie dingen zouden kunnen gaan gebeuren waar alle wintersporters zo kort voor kerst van dromen. Hierboven laat het Amerikaanse model zien er nog steeds zin in te hebben.

glijbaan-ec-0112

En dit is het einde van de Europese modelberekening vanochtend. Die krul links op de kaart kan prima ook tegen de Alpen worden geperst en dan ga je hard richting 50cm sneeuw die ik “beloofd” heb. Afwachten. Het is allemaal nog ver weg.

accu-alpen0112

Voor het eerst zien we aan de noordkant een totale berekende accumulatie die ergens op lijkt. Als 33mm neerslag als koude sneeuw valt praat je ook al over meer dan een halve meter sneeuw. Dat begint al komend weekeinde zoals we sinds Ronaldo’s analyse weten. Het wordt koud in de Alpen. De Hollandse kou van nu wordt tegen de Alpen aan gedrukt met nog een mooi vochtig front er overheen. Komend weekeinde moeten we denken aan 10 tot 25cm sneeuw tot in de laagste dalen. Dat is de bus poedersuiker die in elk geval de plaatjes weer kloppend gaat maken. En daarna moet het dan echt gaan gebeuren. 6x per dag nieuwe kaarten. 6x per dag zeer spannend!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

74 reacties

Gesloten voor reacties.