fbdump

Now we are talking!

Mijn nieuwe boude voorspelling in grote haast en dus zuiver op gut feeling opgesteld: in de eerste week van februari komt er aan de noordkant van de Alpen een volgende dump. Of beter gezegd gewoon meer dan 30cm poeder op een hoogte van 1500m bij een sneeuwgrens van niet hoger dan 900m over een zone van minstens 300km breed. Ik kan nog niet zeggen of het één dump wordt of twee. Als het er twee zijn zal minstens een van beide een dergelijke “lage” sneeuwgrens hebben. Uit de berekening van vanavond rolt zelfs dat de allerlaagste dalen wit worden!

sneeuwwadden

Sneeuw op de waddeneilanden?

We zitten de komende dagen in een westcirculatie met de hardste wind ver in het noorden. In de Lage Landen nog wel de bewolking en wat neerslag. In de Alpen vooral droog zacht tot zeer zacht weer. Vandaag al +5ºC boven in de Zillertal Arena. Maar de sneeuw was me toch een partij lekker zeg! Aiaiaiai. Tegen het einde van de maand komt de wind weer wat naar het zuiden. Zodanig zelfs dat de Waddeneilanden even in de sneeuw zouden kunnen komen.

regendouche

Veel sneeuw met hoge sneeuwgrens

Dan zakt dat front naar de Alpen uit – in de huidige avond berekening – en komen de Alpen onder de douche te staan. Sneeuwgrens rond 1500m. Voor vele skigebieden laag genoeg. Voor vele anderen ook niet. Een minder leuk scenario dus. Zelf zit ik dan in Tignes voor het NK freeride. Hopelijk sneuvelt het niet door lawinegevaar.

monsterdump

Natte sneeuw in Lage Landen en Sauerland profiteert!

Twee dagen laten haalt het Amerikaanse weermodel ver uit! Sneeuw in de Lage landen bij temperaturen enkele graden boven nul. Sauerland ook mooi in de sneeuw. Mag dan wel weer eens. In de Alpen moet de warme lucht eerst worden weggeblazen. En dan gebeurt het!

vollekanne

Tsjakka vanaf 3 februari

Dan is het raak…. niets dan droge sneeuw.

850hpa

Ruim koud genoeg

Kijk hoe de kou in de bovenlucht weer eens over Europa uitstroomt. Prachtig!

do04zw

Sneeuwgrens in hectometers westalpen

Vorstgrens 300m. Sneeuwgrens nog wat lager.

momentsupremeoost

Sneeuwgrens in hectometers oostalpen

Vorstgrens rock bottom. Sneeuwgrens negatief. Doordenkertje…

monsterdump0302

Hier zie je de dumps aan de noordkant

Hier zie je “het signaal” doorkomen aan de noordkant. Praktisch droog tot en met de 30e. Dan een volle week ellende… met toch zeker wel 50% kans op die mooie lage sneeuwgrens. Genoeg voor mij om er een BV aan te hangen.

zuidkant0302

En wat er aan de zuidkant doorkomt!

De klap is zo groot dat er ook wat aan de zuidkant doorkomt. Tja het is gewoon geen zuidkant seizoen. Hoe anders in 2013-2014. Toen was de Weissensee afgelast. Nu zwart ijs in een groen landschap.

ensNL2401

Bijbehorende pluim Lage Landen

En wij? Thuis dan? Geen Pietertje. Alleen een kans dat we een paar dagen gaan kwakkelen in die eerste week van februari. Nu ja dat kan zich ontwikkelen. De zekerheid die ik voel is echt voor de Alpen. Ik zeg ook niet dat het exact zo op die data gaat gebeuren. Ik roep: eerste week van februari. Dat is inclusief 7 februari. Als het op de 8e komt heb ik pech. Fijne avond allemaal!

groetenuitzell

PS Groeten uit Zell am Ziller! De nieuwe dalafdaling van de Zillertal Arena aan deze kant van het uitgestrekte skigebied is een snoepje.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

38 reacties

Gesloten voor reacties.