WP_20150512_011

Prima weertje gisteravond op de atletiekbaan en heerlijk gelopen. Bij aanvang van de training om zeven uur 15 graden, op het eind 13. Nou ja zo lang het niet plenst is het eigenlijk altijd goed op de baan. De intervaltrainingen -met bidonnetje langs de kant-  waren vast ook prima gegaan bij de eerder beloofde 28 graden (niet hier toch?). Kies je voor een lange duurloop of een van de diverse wedstrijdjes of prestatielopen morgen dan is dit wel een ideaal weertype hoor. Kijken we zo naar. De foto is qua belichting nogal mislukt natuurlijk. Toch wilde ik hem laten zien. De strakblauwe lucht komt niet uit; de halo overdreven. Toch was die wel degelijk aanwezig; ondanks de vrij droge lucht. Dat zien we hier wel vaker. Ik kan het niet helemaal verklaren maar het is waarschijnlijk een opmerkelijk kleurenspel van de natuur en de bebouwing in de omgeving.

WP_20150512_007

Nu we toch naar gekke foto’s kijken: deze (zwarte) bewolking is misschien wel de meest vreemde die ik ooit gezien heb. Hoe moeten we die noemen? Verderop in dit bericht wat uitleg.

Minima GFS 20150514

Ik had het volgens mij zaterdag al beloofd: komende nacht vorst aan de grond. Ik heb nu de koudste verwachting er uit geplukt; het GFS. Met zelfs vorst op waarnemingshoogte in hoog-België en het Sauerland. HARMONIE komt lokaal nog iets lager voor Nederland met een plaatselijke 2 graden. Daar het zuidoosten van Noord-Brabant als koudeputje van West-Europa. Het ECMWF en HIRLAM zijn minder koud. Het is een beetje lastig. Mijn verwachting is dat de wind pas aan het eind van de avond / in de nacht wegvalt en dat de bewolking het minst voor zal komen in het zuiden van Nederland.

Wolkenradar May. 13 21.29

Maar actueel zien we ook vanaf de westelijke Noordzee wat bewolking binnenschuiven. Zoals ik gistermorgen al beschreef nadert verder de bewolking tijdelijk vanuit zowel het noordoosten als zuidwesten. Die laatste behorend bij de depressie die morgenavond over of beter langs gaat trekken. Wie gaat er dauwtrappen? Maak even een foto voor me van een eventueel aangevroren grasveldje of autoruit.

Maxima Hemelvaartsdag

Op de wellicht wat te frisse start na een prima dag morgen voor de buitensportactiviteiten zoals een hardloopwedstrijd over 5 of 10 kilometer. Loopgenoten van me doen mee aan de Golden Ten. Droog, half tot zwaar bewolkt en een graad of 15 is ideaal! De meeste zon morgen juist weer in het noorden trouwens.

Deze is belangrijker eigenlijk. Morgenavond; de brandgrensrun. Ruim 4000 deelnemers. Mijn clubgebnoot Joop Rüter legt uit waarom. Lees hier trouwens meer over deze levende looplegende. Hoe snel is meneer nog? De 10 kilometer gaat nog in 51 minuten.

Neersalg hmelvaartsnacht

Gisteren waren we op de club nog bang voor de regen morgenavond. Zelf had ik het gisterochtend zelfs over een bak regen van 25 mm in de avond en nacht. Echter: lastig hè, die depressies. De laatste 3 runs zien we een steeds zuidelijkere koers. Het blijft -op Zeeland en Zuid-Limburg na- waarschijnlijk zo goed als droog!  Hoewel er nog wat onzekerheid in de modellen zit. Het GFS berekent noordelijker -tot Utrecht- wat gespetter.

Koude meipluim

Vrijdag gaat heel erg meevallen. Daar zat al langere tijd wat onzekerheid in; tijdelijk nog even in een relatief warme sector. Hier in de pluim van vanmorgen nog steeds zichtbaar in de spreiding. De hoofdrun van vanavond is nog wat warmer; 15 graden wordt het in Midden-Nederland. Vanaf zaterdag komt vrijwel geheel volgens het spoorboekje de kou binnen. Net als vrijdag trouwens met aanhoudend vrij grote verschillen binnen de lage landen: de Waddeneilanden halen de komende 10 dagen hooguit 13 graden, terwijl het zuidoosten af en toe toch de 17 of 18 nog wel aan zal tikken. Sowieso vallen de maxima steeds één tot twee graden hoger uit dan geplot in de pluim; tussen de 6-uurs prikpunten 12h  en 18h UTC. Daar hebben Hajo en ondergetekende zich eerlijk gezegd een klein beetje in misrekend. Daarnaast lijkt de kans op de echt hele koude dagen (datumrecords) er net een beetje uit. Het gemiddelde van de pluim ligt ook een kleine twee graden hoger. Desondanks voor een langere periode aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar; de “norm” voor midden-Nederland is 18 graden.

pslv_15052106_15051312

En het blijft fris. Dit is de algehele trend: met hogedruk die zich -noord-zuid georiënteerd- uitstrekt van de Azoren tot Groenland een aanhoudend meest noordwestelijke stroming. Af en toe breidt de Azoren-invloed zich soms tijdelijk wat oostwaarts uit richting de Alpen maar nooit stabiel. In het Europese model wat meer dan het Amerikaanse.

rart_15051512_15051312

Ook in de Alpen af en toe koud. Hierboven Julia in vol ornaat. Nog altijd lastig trouwens. Het GFS houdt het in Franse Alpen een stuk droger, maar het is niet uitgesloten dat ook die nog wat mee krijgen. In ieder geval komt de kern van de late dump in Zwitserland te liggen; daar spits ik me even op toe. Morgenavond begint het te regenen; bij aanvang wellicht tot zo’n 3000 meter hoogte. Op de Titlis waar Hajo vandaag nog het zomer-skiën genoot meteen als sneeuw dus. Daar kan een halve meter gaan vallen! Bij vrijdagmiddag temperaturen rond de -5 graden. Wat een verschil! In de nacht naar vrijdag daalt de sneeuwgrens en zal die plaatselijk tussen de 1000 en 1200 meter uitkomen. Gaan we volgen op kaikowetter.ch! Verder ben ik benieuwd naar de ervaringen van onze vaste volgster Joke, op de Riederalp. Ook daar zal het vrijdagmiddag waarschijnlijk vriezen. Na de regen verwacht ik vanaf  de vroege vrijdagmorgen 20 tot 30 centimeter sneeuw.

Sneeuwgrens 21 mei

Zaterdag, zondag en maandag steeds meer zon en net boven nul op de Titlis. Als je kunt: gaan! Op de langere termijn mogelijk een herhaling van zetten. Zoals gezegd: vooral het Amerikaanse model maakt het bont. Daar ook nog steeds de dump rond de 20e. In het ECMWF als regen tot hoog. En op 25 mei nog een keer met sneeuwgrenzen tot mogelijk rond de 1500 meter. Uiteraard veel te vroeg voor dat soort details maar fris is dus de trend. Overigens zou het wel heel wrang zijn maar in de huidige GFS sneeuwt het ook dinsdag 26 mei op 1900 meter. Als de Ronde van Italië daar vertoeft. Na de draken-edities van 2014 en 2013 (weten we het nog?) is besloten de hoge Gavia en Stelvio er uit te houden. Het zal toch niet hè? Tot en met 28 mei ook kans op nachtvorst in hoog-België en het Sauerland! En veel neerslag in ieder geval. Volgens de laatste inzichten 70 tot 100 mm voor de komende 10 dagen over de gehele Alpen. En plaatselijk meer. Het zuiden van Zwitserland en de noordwesthoek van Italië zijn opnieuw de hotspots; 100 en 150 mm. Het EC kwam vanmorgen zelfs met 250 mm. laten we dat maar niet hopen. Maar overlast zal er zeker komen.

WP_20150512_002

De bron van de vage wolk bovenaan het bericht. Inderdaad, de brand vlakbij mijn werk, bij Remondis/Argentia.

WP_20150512_007

Nog een keer. De zwarte  rook loste op enkele kilometers van de bron -zich met de straffe westenwind uiteraard rap oostwaarts verplaatsend- op. Tot zover niets geks aan de hand natuurlijk. Maar hè? Tientallen kilometers verder landinwaarts sloeg die weer neer. Fall-out is dus de beste benaming de ik kan bedenken. Ik heb er lang over nagedacht maar geen verklaring voor! Wie helpt?

Argentia 2

Hoe dan ook; we kijken hier vanaf de A17 in oostelijke richting. Daarvandaan, met de grootste kernen Zevenbergschen Hoek, Raamsdonksveer en Oosterhout verwacht ik de komende dagen nog vervelende berichten van met betrekking tot de as die er mogelijk is neergeslagen.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

4 reacties

Gesloten voor reacties.