kufstein1411

Op dit moment zijn op verschillende plekke in de Alpen mensen aan het paragliden. In Oostenrijk noemen zij zich “maanverslaafden” (Mondsüchtige). Tegen alle regels in drinken ze een borrel in een bergrestaurant om vervolgens met het volle maanlicht hun glijvlucht te maken. Voor mij is het bucketlist! Het kan vannacht trouwens zeker niet overal want wat je niet wilt is landen in een mistlaag. Op veel plekken zien we die dalnevel. Ook in de Lage Landen zitten we onder een dunne bewolkingslaag met motregen helaas. Omdat wij dus de supermaan missen, heb ik even mijn best gedaan een serie plaatjes te verzamelen. Onderaan dan nog wat grafieken en kaarten.

gantkofel1411

Gantkofel blik over Bolzano

gantkofel1411

Ingezoomd

grosserarber1411

Grosser Arber – Beierse Woud

furka1411

Furkajoch – Vorarlberg

schroecken1411

Schröcken – Vorarlberg

laax1411

Laax – Graubünden

hoherkasten

Hoher Kasten

salzburgmaan

Bad Reichenhall richting Salzburg

berlijn-maan1411

Berlijn

neuremberg1411

Neurenberg

Alle plaatjes hierboven zijn in het “donker” genomen. Wat je ziet is dus maanlicht. Ook toerskiërs weten dat je met volle maan in een sneeuwlandschap geen zaklamp nodig hebt. Wat zeggen de modellen?

nederland1411

Nederland

Hierboven valt op in het ensemble voor Nederland dat het op twee zachtere fasen na boven onze hoofden vrij koud blijft de aankomende 16 dagen.

donderdag

Hierboven zie je dat voor komende donderdag op 1500m. Kijk wij hebben niet zo veel aan de winterse tendenzen. We zitten vooralsnog in kwakkelweer. Nu ja, spaar het geweld maar op tot januari. Dan gaan we lekker schaatsen.

noorwegen1411

Noorwegen

In Scandinavië lijkt de winter te kunnen standhouden. Hier zie je de temperaturen daar op 1200m. Beneden in Oslo is dat ongeveer 7 graden warmer.

In de nieuwste Amerikaanse run krijgt de oostelijke zuidkant meer sneeuw dan de Oostenrijkse noordkant komend weekeinde.

fransealpen1411-b

Franse Alpen

De Franse Alpen en West-Zwitserland (Champéry en Val d’Anniviers) zitten sowieso goed. Daar een verse laag erbij precies in het weekeinde dat bijvoorbeel de Zwitserse kant van de Portes du Soleil al opent.

cliffhanger1411

Je hebt het gezien in de grafieken. De hoofdrun (zwarte lijn) eindigt koud. Op de kaart ziet dat er spectaculair uit! Nee de Noordzee is nog te warm voor winter bij ons als de wind noordelijk is. Maar al vrij lang zien we toch zo’n tendens van een Arctische uitbraak aan het einde van de maand. Spannend!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.