steven-jan-crop

Afgelopen herfst interviewde ik Steven Théolier voor het magazine van Savoie Mont Blanc Tourisme. Hij is de kleinzoon van Jan Jansen en een Franse skitopper uit de Maurienne in Savoie Mont Blanc. Vandaag is bekend geworden dat hij komend winterseizoen – hersteld van een ernstige blessure – gaat uitkomen voor de Nederlandse skiselectie. Zie het bericht op NSkiV. Aansluitend hierop publiceer ik hier nog eens het artikel van toen….

steven-ski

Steven Théolier. Met die achternaam denk je niet van doen te hebben met een professionele skiër met Nederlands bloed. Maar die voornaam herinnert aan een bekende Nederlandse wielrenner. En met wielrennen ben je warm. Heel warm want die Steven is de kleinzoon van onze grote Jan Jansen.

Geboren op 19 mei 1940 – de oorlog 10 dagen oud – in Nootdorp. Jan Jansen groeit uit tot een van de grootste wielrenners ooit. In de zestiger jaren maakt hij furore met overwinningen in de Ronde van Frankrijk (1968), Ronde van Spanje (1967) en het wereldkampioenschap (1964). Tegenwoordig is hij 76 jaar oud en woonachtig in de buurt van Antwerpen. Hij fietst nog drie tot vierduizend kilometer per jaar!

Met 3 al op de ski’s
De dochter van Jan Jansen heet Karin en die kwam in haar jeugd natuurlijk vaak in de Maurienne waar vader zo vaak als professional de grote cols bedwong. In 1983 ontmoet ze in het sympathieke skigebied La Norma de skileraar Jaques Théolier. De vonk springt over. In 1990 wordt zoonlief Steven geboren. Drie jaar later staat hij al op de ski’s. En natuurlijk gaat hij ook fietsen als een dolle. En voetballen. Maar met 7 jaar gaat alles alleen nog maar om skiën. Geen wonder: zijn vader is trainer van de Italiaanse skiploeg. Dat is vanuit de Maurienne via de tunnel du Fréjus om de hoek.

Steven blijkt een slalomtalent met kansen om even goed te worden als de zes jaar oudere voormalig wereldkampioen Jean Baptiste Grange uit Valloire. Als puber wint Steven bijna alle regionale wedstrijden. En dan start hij in 2007 met 17 jaar in de nationale competitie. Hij groeit door naar het nationale A team en komt uit in de World Cup. In 2012 bereikt hij zijn voorlopige hoogtepunt: hij verovert een vijftiende plek in de wereldbekerwedstrijd van Madonna di Campiglio.

Fatale training
Die zomer in Argentinië gaat het mis: hij verdraait zijn knie tijdens een training is en uit de roulatie. Théolier: “Die fatale training was in Ushuaia. Je gaat met slalom wel minder hard maar als je valt kun je je knie des te meer verdraaien.” Hij start nog wel in 2012-2013 maar de knie hapert en moet opnieuw worden geopereerd. Seizoen 2013-2014 staat hij helemaal aan de zijlijn. In 2014-2015 maakt hij zijn rentree maar hij is nog niet op sterkte en zakt af naar het B-team.

“Ik heb twee jaar verloren, maar nu sta ik er weer”, aldus Théolier. “Mijn knie voelt goed. Deze zomer heb ik 25 dagen geskied in Les Deux Alpes, Ushuaia en Saas Fee. Ik hoop me nu meteen aan het begin van het seizoen weer naar het A-team te skiën. Ik heb nog 10 jaar profcarrière voor me. Mijn droom is dat ik nog eens zo goed word dat ik net als Marc Giradelli destijds en Marcel Hirscher nu mijn eigen vader kan aanstellen als persoonlijke trainer. Nu verdien ik nog niet genoeg. Zo’n Hirscher is trouwens best wel arrogant. Maar ja het is ook een andere planeet. Als ik de absolute top niet bereik zal ik te zijner tijd terugvallen op mijn diploma’s skileraar en bedrijfskunde.”

Savoie Mont Blanc mooiste skigebieden
“Mijn opa?”, Steven praat vrolijk over zijn held. “We zien elkaar vaak en gaan dan wielrennen of vissen. Of ik zijn genen heb? Nou om de cols te fietsen ben ik te zwaar gebouwd. Maar ik denk wel dat ik zijn passie voor sport geërfd heb. Maar mijn vader is ook skitopper natuurlijk en mijn moeder skiet ook heel goed. Zij doet geen competitie hoor. Maar dat is het mooiste van skiën: dat het ook zonder wedstrijd zo leuk is om te doen. We skiën elk seizoen wel een paar dagen samen en soms zoek ik de poeder op. Geweldig is dat we hier in de Savoie Mont Blanc de mooiste skigebieden van de wereld op een steenworp hebben!”

steven-jan

Steven fietst nog regelmatig met zijn opa

 

STEVEN-TELEGRAAF

Jaren geleden al stond Steven in De Telegraaf


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.