Als je een site op het internet hebt, kan je zien vanuit welke delen in de wereld je site bezocht wordt. Vanochtend viel me meteen op dat er momenteel opvallend veel bezoekers vanuit de zuidkant van de Alpen komen. Daarom vandaag wat speciale aandacht naar hen. Is het er echt zo bar jongens? Gisteren al hebben verschillende regio’s in de Lage Landen hun deel gehad, en laat dat een understatement vanjewelste zijn. Sinds gisterennamiddag is Midden-Europa aan de beurt. We hadden het al sinds vrijdag in de gaten. Een halve waterbom in de Lage Landen en een volledige in de Alpenlanden, Midden-Europa. Toen zag het er naar uit dat vooral de regio’s Wallis en Lombardije een full hit gingen krijgen, en dat lijkt het ook nu nog steeds te worden.

Milaan

Sinds gisteren regent het vrijwel onafgebroken in de westelijke (doorkomst koufront) en zuidelijke (zuidelijke stuwing) Alpen. De oorzaak is dezelfde koudeput die hier gisteren al lelijk huis heeft gehouden. Net zoals in delen van Nederland, België en Engeland, staan sinds gisterenavond verschillende delen van Italië, Zwitserland en Frankrijk onder water. In Italië gaat het vooral om de regio’s Val d’Aosta, Piëmonte en Lombardije. In Milaan staan verschillende straten blank.

iatlië viareggio

Zelfde beeld in andere dorpen en steden, zelfs hier in Viareggio, Toscane. Hallo zomer???

SCHWEIZ UNWETTER ALTSTAETTEN

Ook in Zwitserland staan dorpen onder. Sinds 1930 (of 1965, afhankelijk van de bron) heeft het er in een julimaand niet zoveel geregend als nu. De hoogste meting tot nu toe is het dorpje Les Avants. Daar viel deze maand al 457mm, ten opzichte van 165mm als normaalwaarde! Stel je voor, dat is meer dan er bij ons in meer dan een half jaar valt.

rainmapmonth

Even vergelijken met de Lage Landen. Afgelopen weekend zaten delen van West- en Noord-Nederland nog met een groot natuurlijk watertekort, en was er vooral in het westen nog maar bitter weinig regen gevallen deze maand. Na gisteren is dat wel even anders. Ik neem nu even de neerslagkaart voor heel de maand juli van het amateurnetwerk van hetweeractueel.nl, want daar staan ook Belgische waarden op. Normaal gesproken valt er in een gemiddelde julimaand in Ukkel zo’n 73mm regen. In De Bilt is dat wat meer, iets meer dan 80mm. Het zal wel duidelijk zijn dat we op de noordelijke provincies van Nederland na ook in de Lage Landen momenteel een natte julimaand beleven. En zie ik daar ergens in de Veluwe 357mm staan? Kan iemand dat bevestigen? Want dat is echt wel enorm. Bijna zo veel als in Zwitserland. Ook opvallend is de vrij gelijkmatige verdeling. Juli is uitgesproken een buienmaand, met dus grote regionale verschillen. Die verschillen zijn er nu ook, maar zijn eerder macroregionaal. Het lijkt zelfs alsof de regen bij ons door frontpassages is gevallen. Nee, iedereen in de Lage Landen heeft gewoon evenveel buien over zich heen gekregen.

gfs-0-6

Terug naar belangrijkere zaken. Hoe evolueert het weer in de vakantiebestemmingen van vele Nederlanders en Belgen de komende uren en dagen? De koudeput op grote hoogte ligt nu ongeveer boven de Côte d’Azur en trekt de komende uren richting Rome. Aan de voorzijde ervan wordt vochtige zeelucht tegen de zuidkant van de Alpen gekwakt. Dikke onweersbuien dus die in de loop van de dag steeds meer naar het oosten uitbreiden. Dus in de loop van de namiddag en avond komt ook het Gardameer in de nattigheid terecht, tot zelfs voorbij de Venetiaanse kust.

24-21IT

Morgenochtend ligt de koudeput pal boven Rome terwijl aan de grond de laagste druk al gepasseerd is. Vanaf deze avond, maar vooral komende nacht komen er enorm stevige onweersbuien boven het midden van Italië tot ontwikkeling. Eerst in Toscane en Lazio, later in Umbrië en de Marken. Tegen morgenochtend schuift de kern van de neerslag door naar Kroatië en Slovenië.

rsum_14073106_14072900

Met het doorschuiven van de koudeput, draait de wind in de Alpenlanden naar het noorden. Vanaf komende nacht wordt het daardoor droger in de westelijke Italiaanse Alpen, maar neemt de kans op fikse buien langs de hele noordkant van de Alpenboog flink toe, en dat al vanaf deze namiddag. Die kans op felle onweders blijft ook morgen overdag nog heel de dag aanwezig, vooral dan aan de noordkant en de oostelijke helft van de Alpen (ook in Oostenrijk dus). De modellen gaan er van uit dat er ergens in de Alpenregio en Midden-Italië vanaf nu tot woensdagnacht nog minstens 100 mm bij gaat vallen. Waar exact is echt niet te zeggen. Hierboven zie je verwachting van de Europese weercomputer. Maar de belangrijkste weermodellen zijn het zelfs op die korte termijn niet eens met elkaar. Ga er in ieder geval al maar van uit dat jouw vakantiebestemming de komende 36 uur minstens 1 stevige bui te pakken krijgt.

gfs-0-96

De dagen erna wordt het niet meteen heel veel beter in de Alpen. Zowel donderdag als vrijdag is het wel beter weer, maar komen er verspreid in de namiddag enkele onweersbuien tot ontwikkeling, ook in Italië trouwens. Gelukkig is er tussendoor teug ruimte voor de zon. Richting het weekend komt een steeds groter deel van Europa onder de rechtstreekse invloed van een Atlantische depressie. Nieuwe buien voor de Alpen dan. De rest van Italië keert dan wel terug naar echt zomerweer.

gem-0-204

Vorige vrijdag zei mijn gevoel me dat het na komend weekend in grote delen van Europa terug zomer ging worden hoewel dat nog absoluut niet in de weerkaarten stond. Daar zijn kansen toe, maar nog niet meer dan dat. Het Canadese GEM00 van deze ochtend denkt van wel, de andere modellen van niet (GFS00), of toch pas later volgende week (EC00 en GFS06). Morgen meer daarover! 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

14 reacties

Gesloten voor reacties.