Ja hoor! We hebben hem weer! Voltreffer! Een nog dikkere dump dan gisteravond berekend in de periode van mijn BV7. Verderop in dit bericht doe ik uit de doeken in hoeverre dit nu pure meteofiction is of dat we er een klein beetje op mogen rekenen. Eerst even wat plaatjes. Hierboven de webcam van het Kärlingerhaus aan de Funtensee in Beieren. Waarom toon ik die? Simpelweg omdat meteen op de eerste heldere nacht het kwik hier naar -21,5°C is gezakt. De Glattalp in Zwitserland is op -18,8°C blijven steken wat waarschijnlijk het gevolg is van de “Bise” een harde noordoostelijke wind die in Zwitserland aan de voet van de Alpen waait richting Meer van Genève en die soms aansluit op de Mistral in Zuid-Frankrijk.

wind0803

Hierboven zie je die “Bise” op zaterdag. Het zwaartepunt ligt zoals gewoonlijk in de Zwitserse laagvlakte. Langs de hoofdkam is de wind het sterkst in Oost-Zwitserland en Oostenrijk. Mede omdat aan de grond een flink deel van de wind over Wenen naar de Adria stroomt. In de reacties vraagt onder meer Daniel of we op de pistes nog hinder gaan ondervinden van die wind. Het zal zeker ijzig aanvoelen ook al sta je in de zon. Als je er al staat want het is niet uit te sluiten dat enkele hogere liften moeten sluiten. Op dit moment wordt alleen maandagavond nog eens harde wind berekend en verder zou het moeten meevallen onder Guido. De Franse Alpen en de zuidkant hebben er sowieso minder last van. 

 

ensNK0703

Natuurlijk knallen we deze er meteen in vanochtend. Ja als je een BV hebt gedaan kijk je toch anders naar de weerkaarten. Vooralsnog zit ik op rozen en daarmee iedereen die eind maart nog op wintersport gaat. En het is ook nog eens zo dat Oostenrijk steeds als winnaar uit de bus komt. De oostkant wel te verstaan. Maar dat was toch meteofiction? Klopt! Dat is het ook. We moeten het echt nog aanzien of het gaat gebeuren. Maar toch zitten we eigenlijk al in prognosestadium 2. Hoe zat het ook weer met die stadia?

  1. Betrouwbare berekening (eigenlijk nog onder te verdelen in ultrabetrouwbaar voor de komende 12-36 uur en redelijk betrouwbaar daarna)
  2. Realistisch scenario waarvoor je kunt duimen
  3. Meteofiction voor de leuk

Het belangrijkste hierbij is dat de grenzen van die 3 stadia niet vast zijn. Normaal is stadium 1 1-5 dagen vooruit. Stadium 2 is 3 tot 10 dagen vooruit. En stadium 3 7 tot 16 dagen vooruit (16 dagen simpelweg omdat het GFS-model zo ver doorrekent en ook het ECMWF ensemble). Maar…. er zijn situaties dat de grenzen anders liggen. Kijk als Guido zo stabiel is als nu wordt berekend dan worden eigenlijk de aankomende 7 dagen volledig betrouwbaar en loopt stadium 2 door tot het gaatje. De meteofictionfase is nu dus opgeschoven naar de “voorbij” de ensembles periode en daarin kun je je fantasie dan de vrije loop laten. Een aardbeving, tsunami, laatste vorstperiode verzin wat je wilt verzinnen. Waar het nu om gaat is na te denken hoe Guido zal eindigen. En daarbij is het behoorlijk realistisch te veronderstellen dat dit gebeurt met een flinke klap van een uitgestrekt koufront. Als je goed naar de kleurtjes van de ensembleleden kijkt in onderstaande grafiek dan zie je bij verschillende een Temperatursturz samengaan met een neerslag piek. De pieken van de hoofdrun aan het einde zijn voor de Oostenrijkse noordkant goed voor 50cm sneeuw bij een sneeuwgrens die daalt naar de laagste dalen. Nu heeft elk verhaal natuurlijk zijn tegendeel. Het tegendeel wat een team B nu zou kunnen opperen is dat we het hele seizoen al blij gemaakt zijn met dode mussen voor de noordkant en dat uiteindelijk altijd de zuidkant heeft gewonnen. Ik kan mezelf niet in tweeën hakken maar als ik team B moest leiden zou ik inzetten op geweldige regen (sneeuwgrens 2000m) aan de zuidkant eind maart. Maar ik heb mijn BV gegeven en leidt dus team A!    

sneeuw1603

 

Voor de volledigheid moet ik ook even noemen dat het Europese weermodel Guido al iets eerder terugfloepen naar de Azoren met de sneeuw aan de noordkant hierboven op 16 maart als gevolg. Helaas is de sneeuwgrens in deze berekening niet lager dan 1000m. Het is ook niet het scenario waar ik in geloof.

ensFra0703

We kijken nog even naar het ensemble voor de Franse Alpen. Mede omdat van 20 t/m 23 maart het Dutch Weekend Italia in Sauze d’ Oulx plaatsvindt (zie ook ons artikel over het event en kijk ook naar het aanbod van Bizztravel in Sauze d’ Oulx). Ook hier zien we dat ik met mijn BV niet zo gek zit. De verwachte hoeveelheden voor de Franse Alpen zijn lager dan voor Oostenrijk maar het zou ook nog om kunnen flippen naar een overwinning voor de Franse Alpen. Omdat het uit het noorden komt (dit punt is rond Les Menuires) moet je voor Sauze d’ Oulx toch uitgaan van minder neerslag. Maakt niet uit: met 180cm op de berg en 140cm in het dal zit je hier toch wel goed. Laat de zon maar schijnen.

cartoon

Nu Guido gaat heersen blijft het verschrikkelijk belangrijk dat jullie ervaringen blijven delen van de condities ter plekke. Ik ga zelf pas volgende week donderdag weer op pad. Heel leuk: met Kees (mod) naar het Montafon (zie meteo of alle cams)! Voor de hele aankomende 7 dagen hebben we jullie keihard nodig om over de condities te berichten. Eind maart zit ik dan in de Portes du Soleil (zie meteo) en begin april in de Zillertal Arena (zie meteo of alle cams).

valmorel0703

Mooi plaatje van Casper uit Valmorel ge-upload met de Sneeuwhoogte App van Bizztravel. Je ziet duidelijk hoe hoog het groen al is opgekropen op de zuidhellingen in de verte. Zaterdag gaat de vorstgrens even naar 3300m dus gaat het groen nog wat verder opkruipen. Zondag is het het warmst in Oostenrijk. Maandag en dinsdag is de vorstgrens terug rond 2400m. In Oostenrijk dinsdag nog wat lager rond 1500m. Daarna zal het een fase weer redelijk zacht zijn voor we vanaf de 15e weer een daling van temperatuur mogen verwachten. To dump or not to dump wordt dan de vraag. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.