limburg-noodweer

Gisteren de langste files van deze zomer. En ik had beloofd dat we alleen de adem in hoefden te houden tot maandagavond. Maar het is nog niet gedaan. In elk geval vanochtend niet! Zie eens het onweerscomplex dat over Limburg trok vanochtend. Ooggetuigen?

neerslaghirlam0109

Deze accumulatie tot vanavond hoort daarbij. RTL weervrouw Jennifer Faber tweette dit vanochtend vroeg al. Volg haar dus!

Voor we verder gaan eerst even stilstaan bij deze bizar mooie foto!

polarlowvrijdag

Zoek het polar low van de titel van dit bericht. Gevonden? Net als hartje winter zou dit donderdag en vrijdag kunnen ontstaan door een fors temperatuurverschil van wel 10ºC tussen de temperatuur van de Noordzee en van het land in Zuid-Noorwegen waar een arctische stroming het kwik al onder de 10ºC gaat drukken.

sneeuw-noorwegen1sept

Geen wonder ook als je ziet hoeveel sneeuw er nog ligt. Er hoort nu niets meer te liggen behalve sneeuwveldjes en een paar gletsjers. Maar in een groot gebied ligt dus nog wel sneeuw! En natuurlijk heeft dat ook invloed op de temperatuur in die hele regio. Komt de wind dan ook nog uit het noorden weet je genoeg.

Nadat er eerst al tientallen millimeters regen in Scandinavië neergaan, blijft er dan nog genoeg over voor Nederland vrijdag en zaterdag.

vrijdagveel

Vrijdag in de avondspits dit al als het polar low zich inderdaad vormt.

noordwestheftig

En dan kijkend naar de pluim voor noordwest-Nederland: boekdelen. Zaterdag komt nog meer regen dan vrijdag omdat achter het polar low aan het koufront (groen bochtje om IJsland op kaart hierboven) zich herorganiseert…

hamburgstorm

De regen intensiveert hierbij nog niet eens zo door een temperatuurverschil tussen land en zee (min of meer gelijk namelijk). Wel door kou in de bovenlucht en door een tunneleffect als de isobaren bij elkaar komen te liggen en het aan de kust zelfs kan gaan spoken met windstoten tot windkracht 9 à 10 aan toe.

scandi0909

In beide modellen hebben we lang een perfecte oceaanblokkade in de vorm van een verbinding van Azorenhoog en Groenlandhoog. In beide modellen gaan we volgende week over naar een Scandihoog. De regen die je dan nog ziet heeft weinig om het lijf. Bewolkt en fris zal het wel vaak zijn. Echt even wennen. We kunnen misschien samen duimen dat die Scandihoog zich nog iets gaat opbollen. Dan zouden we nog een paar dagen indian summer krijgen. Koel maar met voldoende zon voor je broodnodige dagelijkse vitamine D stoot.

accu0109

In de Alpen gaat het bij nader inzien ook nog erg meevallen qua neerslag. In mijn dagen in Andermatt vanaf woensdagavond tot zaterdagmiddag ga ik nog wel een berg zien tussen de wolken. Dat ga ik nowcasten en nu niet te veel of te weinig aan mezelf en jullie beloven. De sneeuwgrens zakt nog lang niet genoeg voor echt leuke sneeuw tot in de dalen. Het Oostenrijkse weerbericht zegt zondag sneeuw vanaf 1700m. Maar dan ben ik alweer thuis en up en running om verslag te doen. Verwacht niet te veel. het is al heel wat dat Oostenrijk van zijn “weer van het einde van de 21e eeuw” met eindeloze dagen met +35ºC is terug gedrukt naar het weer van nu. De echte kou komt nog gauw genoeg. Sowieso te hopen dat de winter niet al in de herfst zijn kruit gaat verschieten met mooie winterse drukverdelingen.

Melt_combine0109

Ondertussen op Groenland: ik had het over een dump der dumps deze week. Die is er ook wel. Alleen zie je op zeeniveau dat de regen juist voor veel extra smelt zorgt. Zie grafiek. Blijven we volgen.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.