Vandaag precies een week geleden schreef ik in mijn laatste bericht een kort stukje over de Madden Julian Oscillation (MJO: het oostelijk opschuiven van een zone met opstijgende luchtstromingen boven de evenaar in een periode van 30 tot 60 dagen) en hoe die mogelijk ons weer winters zou gaan beïnvloeden wanneer die MJO naar fase 7 sprong. Het zou voor mij de grote test worden, want de invloed van de MJO werkt alleen door in een La Nina-jaar. Zitten we nu in een La Nina? Ja. Gaat de MJO binnen een paar dagen naar fase 7? Ja. En krijgen we nu in Europa een winterse periode op vrij uitgebreide schaal? Ook hierop is het antwoord: ja. Hmmm, interessant … een sluitend bewijs is het niet, kan altijd toeval zijn natuurlijk, maar de samenhang is opvallend. De vorige keer dat de MJO naar fase 7 sprong was eind december en toen kreeg het oostelijk deel van de VS een dikke veeg uit de pan. Men beleefde er de koudste jaarwisseling sinds heel lang. Goed, 1-0 voor de MJO dus in een La Nina-jaar, 2-0 als we de kou van in de VS meerekenen.

Snel over naar de kaarten want er staat een en ander te gebeuren, al is het lang niet duidelijk wat precies. Dat krijg je in situaties waarin de luchtdrukkaarten afwijken van de normaal. Bijzonder lastig allemaal. Wat niet lastig is, is het weerbeeld voor de Alpen in te schatten voor vandaag. Het regenfront dat gisteren nog over de Lage Landen lag, is opgeschoven en heeft intussen de NW-Alpen bereikt.

Dikke sneeuw nu dus in Morgins bijvoorbeeld.

Ook in Champéry in Portes du Soleil. Pistebully prepareert nog net de laatste stukjes.

De komende uren schuift het sneeuwfront verder Oostenrijk in. Jorne merkte gisteren al op dat de Picos de Europa in noordelijk Spanje de volle laag zouden krijgen. Als ik deze kaart zie, kan ik niet anders dan hem gelijk geven. Een lange koude noordelijke stroming daar over de oceaan. Kan niet anders dan spectaculaire beelden opleveren de komende uren. Tegelijkertijd zien we net ten zuiden van de Alpenhoofdkam, boven de Povlakte, een trog ontstaan …

… die zich verder tot een depressiekern ontwikkelt. Voor de Alpen zal de meeste sneeuw voor de zuidoostkant zijn deze keer.

In Frankrijk blijft de sneeuwval beperkt tot een centimeter of 10-15, in noordelijk Oostenrijk nog wat meer tot 20 centimeter. Maar Karinthië of ons partnergebied Val Gardena in de Dolomieten mogen toch wel op een halve meter rekenen tot zaterdagavond. Het meeste lijkt voor de omgeving van Bled in Slovenië bestemd waar ik als kind heb leren skiën in de jaren ’80.

Daarna komt de atmosfeer in westelijk Europa tot rust en steekt er even een noordoostelijke stroming op. Hoe lang is dat geleden seg!

Ook in de Lage Landen kan er dan af en toe een vlokje sneeuw vallen, al gaat het hier vooral om heel kleine hoeveelheden. Niet zo in de Ardennen. Daar gaat het sowieso mooi wit zien.

Verderop in de volgende week wordt het allemaal erg troebel op de weerkaarten. Heel weinig luchtdrukverschillen waardoor kleine nuanceverschillen het weerbeeld zullen bepalen. De verschillende weermodellen hebben het er dan ook heel moeilijk mee. Hier de kaart voor volgende woensdag volgens de Duitse weerdienst …

… hier die van de Britse …

… en hier die van de Amerikaanse …

… en we draaien door naar de Europese. Deze laatste kaart is met voorsprong de meest winterse voor de Lage Landen en zo op het eerste zicht komt er ook sneeuw aan vanuit het oosten. Langs de andere kant, in geen enkel weermodel komt er echte transportkou door een langdurige strakke NO-stroming op gang. Afhankelijk hoe de wind uiteindelijk gaat waaien zal bepalen of het ook in de kustregio’s echt tot vet winterweer gaat komen in de Lage Landen. Maar goed, laten we in deze fase nog maar even genieten van wat mogelijk staat te gebeuren.

Je ziet, nu nog weinig te zeggen over de verdere toekomst. Geen idee waarom ik dan ook deze kaart voor volgende week vrijdag van GFS laat zien. De details gaan toch anders uitpakken, maar grootschalig wellicht niet. En met grootschalig bedoel ik hier de toestand van de bovenluchten boven Europa. Die blijven de komende tien dagen gewoon koud.

En dat is heel goed te merken op het ensemble van Zell am See bijvoorbeeld. De komende tien dagen blijft de temperatuur op 850hPa (+/- 1500m hoogte) ruim onder nul.

Ook de Europese weercomputer ziet dat zo. Wat wil dat in mensentaal zeggen? Dat je de komende week niet op uitgesproken zonnig weer moet hopen in zowel de Alpen als de Lage Landen. Bovendien kan er steeds wat lichte sneeuw vallen. De meeste kans op zon is komende week voor Frankrijk, omdat zij meer in de schaduw van de oostelijke stroming zitten.

Op neushoogte (Zell am See) pakt dat dan zo uit boven de vers gevallen sneeuw. Is dit koud of is dit koud?

En de Lage Landen? Idem. De komende dagen wordt het kouder, met eind volgende week mogelijk iets minder koud weer. We zien de neerslagsignalen dan ook wat toenemen. Wellicht worden er wat dooiaanvallen berekend. Maar of die gaan uitkomen … We zien wel.

Eerst de kou inglijden. Vanaf maandag gaat het ’s nachts overal vriezen in de Lage Landen en komt de temperatuur ook overdag maar net, of net niet, boven het vriespunt. Koud genoeg om te schaatsen? Op ondergelopen weilanden gaat dat zeker lukken denk ik.

Afsluitend nog even hogerop in de atmosfeer kijken. Reageerder Merijn maakte er ons gisteren op attent dat tegen midden februari de stratosfeer dramatisch gaat opwarmen: een SSW. Op zich is dat een normale gebeurtenis voor het einde van de winter. De poolgebieden krijgen steeds meer zonlicht, zeker op grote hoogte, waardoor daar al wat aan de lente gedacht wordt. Als je er dan nog rekening mee houdt dat het gerust 10 dagen kan duren eer zo’n SSW naar de troposfeer (0 tot 10km hoogte) is doorgewerkt … tsja … dan zitten we toch al tegen maart aan. Toch moet ik erkennen dat deze opwarming een beauty is, want ze doet de poolwervel er bijzonder mooi in twee kernen uiteen vallen. Ik moest gisterenavond dan ook even aan maart 2013 denken. Na alle grijze regenellende van de voorbije maanden zijn veel mensen toe aan een ander seizoen. Maar of dat meteen een warm lenteseizoen wordt …


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

160 reacties

Gesloten voor reacties.