Ocean-SST-2017_9_23

De Super El Ninjo van 2015-2016 heeft flink wat roet in het eten gegooid van mijn oorspronkelijke prognose dat we vanaf 2014-2015 koude winters en ook weer een elfstedentocht zouden kunnen verwachten. Dit natuurlijk gekoppeld aan het naderen van het minimum van de zonnevlekcyclus.

solar-cycle-sunspot-number

Februari 2012 was de laatste echt pittige vorstperiode in de Lage Landen en rond de Super-El Ninjo hebben we drie keer op rij een groene kerst in de Alpen gehad. KNMI en anderen stellen dat El Ninjo / La Ninja (ENSO) bij ons in Europa niet duidelijk merkbaar is. No,u we hebben pas enkele El Ninjo’s in kaart gebracht. De eerste 1951 en natuurlijk 1998 en 1015-2016. Te weinig data om al de wijsneus mee uit te gaan hangen.

UAH_LT_1979_thru_August_2017_v6-550x317

Kunnen we meteen al een bikkelwinter verwachten? Dat kan sowieso. Strenge en zeer strenge vorst hebben wij alleen als het kwik 20 graden onder normaal zakt. Dat kun je dus sowieso lostrekken van de global warming discussie. Al warmt de aarde nog een volle graad meer op krijg je met dergelijke uitschieters gewoon nog een elfstedentocht. Dus wat de dobbelsteen die de weergoden steeds gooien kan het sowieso. Als je kijkt naar de vanuit satelliet gemeten “temperatuur van de aardatmosfeer” dan moeten we nog flink zakken voor we weer terug zijn bij het elfstedenjaren 1997 om te zwijgen van 1985 en 1986. We kunnen niet verwachten dat de aarde u in luttele maanden bijna een volle graad afkoelt. Maar een meanderende straalstroom en oostenwinden als vandaag kunnen we altijd voor duimen.

Joe Bastardi laat zien waarom we toch wel blijmoedig naar de komende winter mogen kijken. Vergelijk de twee grafieken van het International Research Institute (IRI). De eerste toont de voorspelling van april en de tweede de huidige berekening. Wat eerst nog een volgende El Ninjo winter leek te worden is nu een stevige La Ninja geworden. Zie ook de kaart helemaal bovenaan en de blauwe stroom voor de kust van Chili. Op die kaart zie je ook dat de recente orkanen de Atlantische oceaan aan het afkoelen zijn. Westelijk van Frankrijk en Wales en Ierland ziet het er prima uit!

Chart: NOAA.

Ook als we onder water kijken in de grootste oceaan van de aardbol zien we mooie dingen. Ook hier – tot 300m diep – lijken de condities goed voor het verder opbouwen en onderhouden van La Niña in aanloop naar en gedurende de aanstaande winter. Voor wat het waard is!

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.