kvg_380

Vorige keer ben ik begonnen om jullie te vertellen dat een wintersport met een baby absoluut geen gekkenwerk is. Vandaag wil ik jullie meenemen naar een wintersport met wat oudere kinderen en Heb direct een top 10 van tips gemaakt. Mochten jullie ook tips hebben om met kinderen op wintersport te gaan met leeftijd vanaf een jaar of 5 zie ik die graag in de reacties terug. Allereerst kun je voor vertrek al een heleboel dingen doen om de kinderen kennis te laten maken met het fenomeen wintersport en wat er allemaal bij komt kijken.

Tip 1
Neem ze eerst eens mee naar een indoor skibaan zoals Snowworld of Snowplanet. Hier zullen ze echt een flinke indruk krijgen. Het is er een paar graden onder nul en dragen ook de kleding die ze op wintersport veelvuldig aan zullen hebben. Huur eens wat materiaal en laat ze lekker glijden op de kinderpiste. Geef ze een enorme beloning als ze alleen maar op de ski’s staan, je zult zien dat dit bemoedigend werkt. Wanneer je nu direct al verwachtingen hebt zul je zien dat het vrij kansloos is om je kind de volgende keer weer mee te krijgen. Zelf ben ik vorig jaar ook met wat kids geweest. Geweldig vonden ze het.

image4

Tip 2
Kinderen die al wat ouder zijn en al een keer op wintersport zijn geweest vinden het meestal ook erg leuk om alles even ter herhalen op een indoor skibaan. Ze zullen het direct weer oppakken en zo weer het mooie wintersport gevoel krijgen. Wanneer er liften in Winterberg open zijn is het meest ideaal om hier een dagje heen te gaan als je de tijd hebt. Hier in het kleine skigebied van Ruhrquelle kun je heerlijk oefenen met de kinderen. Niet druk en gratis parkeer gelegenheid!
29d40acb47

Tip 3
In Oostenrijk is het bijna vreemd als er geen Nederlandstalige skileraar aanwezig is. Nog steeds zijn er gebieden in Frankrijk, Zwitserland en Italië waar geen Nederlandstalige skileraren werken. Vaak zien mensen dit als een obstakel, maar is dat het ook? Hoe leuk is het om skiles te krijgen van een ‘local’. Tenslotte kunnen de leraren met handen en voeten heel goed duidelijk maken wat ze verwachten van een kind. Als er genoeg enthousiasme bij de leraar aanwezig is, zullen kinderen alles begrijpen. Natuurlijk is het makkelijker om les te krijgen in het Nederlands en een kind voelt zich toch het meest op zijn gemak als er in de moedertaal gesproken wordt. Mocht er geen Nederlandstalige skileraar aanwezig zijn is het altijd even handig om de taal te laten horen via een youtube filmpje of iets dergelijks. Dan horen ze ook direct welke taal er wordt gesproken in het land. Zijn er onder de lezers die zeer slechte ervaringen hebben gehad met de skileraar of lerares?
Sonnberg-Skiles-bij-Skischool-Fun-Pro-2-1024x665

Tip 4
Ga naar een echt kindvriendelijk wintersport gebied. De meeste gebieden zeggen dat ze kindvriendelijk zijn wanneer er alleen maar een glijbaan en een kinderskischool aanwezig is. De website Metkinderenopwintersport.nl heeft een mooie selectie gemaakt van gebieden in de Alpen die echt kindvriendelijk zijn.

Tip 5
Huur voor kinderen het materiaal. Het is zonde om spullen te kopen met de wetenschap dat ze volgend jaar niets meer zullen passen omdat ze 2 of 3 maten gegroeid zijn. Een paar ski’s via een veilingsite kopen voor een kleine prijs is altijd goedkoper dan het huren. Maar huur lekker de schoenen. Via Wintersportweerman.nl is het huren van skimateriaal nog goedkoper.

Tip 6
Wanneer je een overbezorgde ouder bent kun je natuurlijk net als in de zomer een telefoonnummer op de arm schrijven, maar met al die kleding is dit natuurlijk niet handig. Wat wel handig is, is de ICEtag. Een armband die je omdoet als een horloge en waar alle gegevens op staan van de ouders en kind.
header_28-1024x377

Tip 7
Vraag de eerste dagen niet te veel van je kinderen en neem ze niet mee op grote tochten. Als ze er na een uurtje al klaar mee zijn, laat ze dan lekker spelen in de sneeuw en maak een sneeuwpop met ze en geniet lekker van je wintersport zonder eraan te denken dat je liever de hele dag op de piste had gestaan. Wanneer de kinderen nog erg klein zijn kun je ervoor kiezen om naar een kinderhotel te gaan in bijvoorbeeld de Zillertal Arena zoals Frederik die deze review schreef voor ons.

Tip 8
Mocht je denken dat je zelf de kinderen wel les kunt geven in de sneeuw dan is het heel handig om het skituigje aan te schaffen. Middels deze tool is het zeer gemakkelijk om uw kind zelf skiles te kunnen geven, een hoop lol met de kleine te hebben en je spaart de kosten van de skischool uit. Bekijk hier de review van het skituigje.
tuigje6

Top 9
Smeer ze altijd in met zonnebrand. Ook wanneer er geen zonnetje te zien valt door de bewolking. Dit zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt en soepel blijft. Buiten het soepel blijven van de huid zal ook de UV straling van de zon gewoon door de wolken heenkomen. Zorg er dus ook voor dat ze ten alle tijden hun bril ophouden. Schaf een koordje aan zodat ze de bril niet kwijtraken.
DSC00482-2

Tip 10
Als laatste en misschien wel de belangrijkste tip! Laat uw kinderen de 10 pisteregels zien. Ja er zijn net als op de weg regels waaraan een gebruiker van de piste zich dient te houden. Bekijk ze hier  en leg het uw kinderen ook uit in Jip en Janneke taal. Weet jij alle regels eigenlijk wel? 😉

Op verzoek van verschillende reageerders verschijnt de komende weken een serie berichten over wintersport met kinderen. Ik heb me daar de laatste jaren flink in verdiept. Toch pretendeer ik niet meer te weten dan vele reageerders. Heb jij dus nog tips? Reageer en deel ze met ons! Graag wel on topic en deze keer dus over “wintersport met babies”.

Categorieën: Tips

Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

16 reacties

Gesloten voor reacties.