GMT_TN10_3107

Terwijl we op weg zijn naar een warmte dagrecord komende maandag moeten we toch nog even stilstaan bij de opmerkelijke koude vanochtend in het midden van het land. De Bilt noteerde de koudste 31 juli ochtend sinds 1901! Zowel qua minimum op 2m meethoogte als op klomphoogte (zie kaart). En Deelen, het meetstaion tussen Arnhem en Apeldoorn, maakt het al helemaal bont vanochtend. Met een verpulvering van het record uit 1961 in een tijdreeks sinds 1957. debilt31072m

De Bilt klopte 1961 met 0,8ºC. En die grafiek sinds 1921 toont toch bekende maar ook verbazende contouren. De warme fase in de dertiger jaren (dust bowl in Amerika) is goed te zien. De te verwachten snelle opwarming tussen 1975 en 1998 ook. En zeg zelf maar hoe je de reeks vanaf 1998 interpreteert. Geen wetenschap zo hoor! Noem het klimaatamateurisme. Amateur is liefhebber!

debilt3107

Op klomphoogte hakt De Bilt 1,7ºC af van 1976. En zeg ook hier zelf maar hoe je de gang van de waarden vanaf eind negentiger jaren interpreteert.

Schermafdruk 2015-07-31 09.40.26

Is het ook een dagrecord voor de hele maand juli? Nee! Een veertiende plek pas. Op klomphoogte heeft het in De Bilt zelfs gevroren in 1971 en 1984. Twente had dit jaar op 9 en 10 juli twee keer grondvorst maar is vannacht met 4,1ºC veel warmer gebleven. Het is weer eens zo dat daar waar de wind wegvalt het kwik het verste keldert op een heldere nacht als vannacht. Dat zijn ook de nachten waarop je zou denken een “zuivere meting” van het broeikaseffect op 1 punt te krijgen: gewoon op 1 punt kijken hoe goed de “deken van CO2” isoleert in vergelijking met een tijd met minder CO2. In bovenstaande grafiek voor heel juli is trouwens geen trend te zien.

Schermafdruk 2015-07-31 09.39.37

Kijken we nog even naar de dagminima in de hele maand juli is De Bilt op een 17e plek geëindigd vanochtend. In deze grafiek vanaf 1901 zie je weer  wel interessante dingen. Duidelijk minder koude nachten in de warme fasen van de dertiger jaren en ook weer tussen 1975 en 2000. En zeg zelf maar wat de “terugkeer” van koude julinachten in de laatste 5 jaar moet voorstellen.

deelen-31-juli-2015a

Deelen moeten we ook nog even in grafiek zien. Minimum op 2m meethoogte met 2,0ºC verpulverd. Sinds 1957 nog nooit zo koud geweest op 31 juli. Mijn oog valt steeds ook op die korte opwarming ruwweg tussen 2010 en 2014. Daar heb ik niet direct een verklaring voor. Je ziet het wel op veel plaatsen terug. En je hebt toch een beetje (ik tenminste met mijn bias naar de koude kant) het gevoel dat de boel met de zonneactiviteit nu compleet aan het instorten is?

solar-cycle-sunspot-number3107

Mmm het zal toch niet dat die korte opwarmende fase samenhangt met de overgang van het laatste solar min in 2009-2010 naar het solar max van 2014-2015? Dat zou bijna te makkelijk zijn. Het linke van deze situatie is dat het maximum van 2014-2015 in vergelijking met de pieken van de tweede helft van de twintigste eeuw extreem laag ligt.

solarcycles

… nog wat lager zelfs dan op deze grafiek die aan het begin van de huidige cyclus 24 is gemaakt. Kijk een naar sie serie hoge pieken vanaf cyclus 18 rond 1949! En ja de meerderheid van de astrofysici inclusief onze eigen vermaarde Prof. Dr. Ir. Cees  de Jager (gepensioneerd op Texel maar nog altijd actief als onderzoeker) is ervan overtuigd dat de komende cyclus 25 zeer laag zal zijn à la Dalton Minimum (1790-1830) dan wel dat er helemaal geen vlekken meer komen zoals voor het laatst tijdens het ijzige Maunder minimum (1645-1715) in het hart van de Kleine IJstijd. Als je nu naar het weeklagen van de boeren in Schotland luistert, dan vind ik het allemaal ook best wel een beetje beangstigend. Minstens razend spannend en als liefhebber van natuurijs een prachtig vooruitzicht.

deelen-31-juli-2015b

Afsluitend voor deze koude nacht: in bovenstaande lijst en grafiek van de temperatuur dagrecords op klomphoogte ontbreekt Deelen 31 juli 2015 nog he! Het was er 1,2ºC vannacht. Hoe gek is dat?

schotland-strooiwagen

In Schotland beleeft men momenteel de koudste en natste zomer sinds 40 jaar. Zie hierrr, hierrr en hierrr. Er zijn gisteravond strooiwagens gesignaleerd!

zellamsee3107

In de Alpen ook een koude ochtend. Met hier in Zell am See Kaprun een schitterende kiek van de zogenaamde Umkehrthermik. Omkeerthermiek wil zeggen dat ’s nachts de afkoelende lucht aan het oppervlak van de bergflanken omlaag stroomt het dal in. In het midden van het dal – in dit geval in het midden van het meer – komen die twee daalstromen bij elkaar en moet de lucht dus naar boven ontwijken. Dan ontstaat er een cumulus precies in het midden alsof het dag zou zijn. Het was trouwens een bewolkte nacht en pas om 5 uur klaarde het helemaal op. Een uur later was die wolk al gevormd. Zo snel gaan stralingsprocessen. Ik ken het ook als paraglider. Het is op een heldere avond een manier om als de zon onder gaat nog een uren door te vliegen precies midden in het dal! Kun je in het donker landen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.