1000_hd (1)

Het mooiste plaatje van de ochtend: het zachte kleurenspel boven de Goldbergkees gletsjer. Het is er fors koud op 2932m. Dat betekent een vorstgrens van 1000m vandaag. De bovenlucht in Nederland is kouder. Dat hebben we gisteren wel gemerkt. Vandaag en morgen hebben we even een zachtere fase maar dan!

sonnenlift_webcam

Zo is het momenteel in de Wintersport-Arena Sauerland. Ongeveer de helft is nog open. Het heeft er de afgelopen dagen nog gesneeuwd. En als we zo op de weerkaarten gaan kijken, begin je te denken dat we voorjaar 2013 achterna gaan toen er uiteindelijk zelfs in mei nog sneeuw lag hier.

graphe6_1000___6.41509433962_45.5465587045_

Franse Alpen

Kijk eens hoe mooi dit ensemble in de Franse alpen. Dat is ongekend! Op 1500m vriest het vanaf maandag voor langere tijd. En  op 6 maart is er een hele mooie “extra sneeuwval” bij gekomen.

In het westen van Oostenrijk zien we dit. Duidelijk minder sneeuw maar wel…. na de Föhnuitslag komend weekeinde een langdurige fase met matige temperaturen. De grafiek is voor 820m.

koudddd

Arlberg

Op rond 1500m in dezelfde omgeving zien we dezelfde temperaturen als in de Franse bergen. En met aanhoudende matige of lichte sneeuwval gaan we naar een heel mooi einde van het seizoen toe. dat zag er een week geleden toen links en rechts de sneeuwkanonnen aan sprongen nog veel minder uit.

koudvoorjaar

Nederland

Tja en dan ons kikkerlandje. Waar zijn de uitslagen richting +15ºC in het ensemble gebleven? Het begint verdacht veel op voorjaar 2013 te lijken zo.

foehn

Föhn

Wat er mogen staat te gebeuren is Föhn. In de Lage Landen schuift vandaag al een warmfrontje over. Daarna gaat het kwik verder oplopen. Morgen kunnen we in het oosten daarbij de 15ºC gaan aantippen en dan voor langere tijd niet meer. Aan de zuidkant natuurlijk dikke sneeuw morgen.

6maart

Omkering – veel sneeuw Franse Alpen

Maandag draait de wind naar noord. Een opmerkelijke stuwing aan de Franse kant gaat daar misschien wel voor een echte dump zorgen. Deze sneeuwval is echt extra. Die stond eerst nog niet op de kaart. Blijf het hier volgen hoe het zich ontwikkelt.

za11europees

Europees model volgend weekeinde

Die noordelijke tendens lijkt door te zetten. het Europese model neigt nu voor volgend weekeinde naar een mooie koude stuwing aan de noordkant. Je ziet hoe een duizenden kilometers lange stroming vanuit het arctisch gebied op gang komt.

arctisch

Arctische uitbraak op 12 maart

Pikken we dit signaal in het Amerikaanse model op zien we de modellen op 1 lijn.

13maart

Op 13 maart sneeuw in Nederland?

Twee dagen later zo het dan medio maart in Nederland kunnen sneeuwen. Wat een situatie! Bij ons vooralsnog natte sneeuw in de berekening maar zeg nooit nooit! Maart 2005 hadden we een bak sneeuw toch?

cliff

Cliffhanger amerikaans model weer sneeuw

Tja en zo eindigt het Amerikaanse model op 18 maart. Brrrrr…..


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.