Helga van Leur deed gisteren iets goed, iets een beetje jammer en  iets ook “een beetje dom”. Erg goed was dat ze bovenstaande foto van een shelf cloud van onze weerman Jeroen oppikte in het RTL Weer. Een beetje jammer was dat ze als Twitter-adres aangaf @WeermanJeroen in plaats van het werkelijke @weerman_Jeroen. “Een beetje dom” was dat ze zich ervoor liet lenen om bij Umberto Tan in RTL Late Night uitleg te geven aan het schandalige rapport over ons toekomstige klimaat dat het KNMI gisteren de ons kikkerlandje in slingerde. Ik zeg er weinig over behalve dat algemeen bekend is dat klimaatmodellen totaal waardeloos zijn wat regionale neerslagverdeling betreft en dat de Oostenrijkse zusterorganisatie ZAMG afgelopen herfst nog ruiterlijk erkende dat klimaatmodellen zelfs falen met het berekende toekomstige temperatuurverloop (zie mijn artikel van toen).   

Deze tweet zegt het verder ook wel. Die Amerikaanse TV-host heeft nog veel meer aardige tweets over klimaat. Kijk zelf maar. Afsluitend moet ik nog even kwijt dat ik het KNMI ernstig verdenk van opzichtige propagandatechnieken als het precies goed timen van de release van zo’n persbericht met zo’n titel. Na een zachte winter en nota bene op een dag met overmatige regen en code geel. Nu ja het leuke is weer… het hilarische…. dat ze zich ook bezondigd hebben aan het e-woord. En daarmee sta je lelijk in je hemd als straks zou blijken -0 wat mijn best guess is van wat ons te wachten staat – dat er in de komende twintig jaar minstens vijf elfstedentochten zullen komen en dat we in die periode een winter gaan krijgen die 1963 in de schaduw stelt.      

mazzelen

 

Jeroen berichtte gisteravond al over de komende twee dagen die bar zullen zijn in Nederland. Op dit moment zit het zuiden van Nederland dik in de regen terwijl wij hier in Noord-Holland nog een mooi weertje hebben. Vanaf de 30e zou het wel eens een hele fraaie serie dagen kunnen worden met oplopende temperaturen en met overal om ons heen in Europa dikke regen maar Nederland en België zo goed als droog en tamelijk zonnig. Dat kan natuurlijk niet lang goed gaan en dan heb je zo rond 5 juni zeker weer een dikke klap onweer om de spanning uit de lucht te halen. Als “hooikoortslijder” ben ik daar altijd ernstig mee in mijn nopjes… 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.