Niets is zo eerlijk als een temperatuurreeks van een enkel ruraal (platteland) weerstation. Daar valt niet mee te knoeien en daar gaat het in de wetenschap vaak zo schandalige there are lies, damn lies and statistics niet op. Dan zie je tenminste voor dat ene punt eerlijk hoe het zit en heb je eindelijk een wetenschappelijk feitje wat boven de discussie verheven is. Op de foto zie je Andreas Hochwimmer, chef van de liftmaatschappij, de Beierse meteoroloog Christian König en Günther Aigner van de VVV met in hun handen onderstaande grafiek. 

kitzbühel

Natuurlijk speelde de vraag Hoe lang kunnen we nog skiën op gematigde hoogte? mee toen werd besloten dit simpele maar o zo belangrijke onderzoek te doen. Günther Aigner van de VVV van Kitzbühel wilde eindelijk eens het antwoord op die vraag. Zijn wonderschone dorp ligt op maar 762m en de omliggende toppen komen ook niet boven 2000m uit. En dus werd Christian König, een meteoroloog uit Beieren, gevraagd de zaak eens in kaart te brengen puur lokaal voor Kitzbühel.

20jaartempskitzbuehel

Het verrassende resultaat? De winters in Kitzbüheler worden al 20 jaar lang steeds kouder. De laatste twee winters waren ook nog eens de koudste van de laatste 20 jaar. Het gaat om een meetreeks van het Oostenrijkse KNMI, de ZAMG, van een van hun weerstations en wel die op de Hahnenkamm op 1790 m. De gestage temperatuurdaling bedraagt 1,4°C per10 jaar (!!). Beginnend bij de winter van 1993-94 die gemiddeld -2,7°C was daalde dit tot 2012-13 naar -4,1°C. De grafiek laat zien dat de lineaire trend nog spectaculairder is: van -1,9°C naar -4,1°C. De meetperiode is december, januari en februari. Dezelfde trend is te zien in de zeer wijde omgeving op de toppen van de Duitse Zugspitze (2.962 m), de Säntis in Oost-Zwitserland (2.502 m) en van de Schmittenhöhe (1.972 m) in ons eigen Zell am See Kaprun.

pdo-amo

Natuurlijk zijn er allerlei experts die hier boeiende verklaringen voor hebben. Ik laat er zo een paar aan het woord. Zelf denk ik een stuk simpeler ik haal er meteen de cyclus van de PDO bij en zie ik dat de hele meetreeks binnen de neergaande fase van de PDO valt. Dus denk ik dan duhhh told you so. Trouwens: als je nu uitgaat van de PDO+AMO cyclus en als je de Super El Ninjo van 1998 – toen PDO en AMO even samen positief waren – meeweegt en dus een opwarming verwacht tot dat jaar dan zie je in het staafdiagram van Kitzbühel direct dat je dan een nog extremere hellingshoek van je lineaire trend krijgt. Dan heb je namelijk nog een stukje opwarming van 1993 tot 1997 en dan een afkoeling van laten we zeggen -1,1°C naar -4,1°C in 16 jaar en dat is -1,9°C per 10 jaar. Dat is klimaatverandering! Oftewel een stukje van een snelle klimaatcyclus. En bedenk dan dat de PDO nog minstens 20 jaar negatief blijft en dat de AMO binnen luttele jaren ook weer negatief wordt en dan weet je wat ons te wachten staat (grafiek hieronder toont gebieden waar AMO en temperatuur een sterke positieve of negatieve correlatie vertonen).

AMOTEMPS

Sowieso zijn meetreeksen op bergtoppen te prefereren boven meetreeksen in een stedelijke omgeving maar ook boven een landbouwgebied dat door drainage en irrigatie menselijke invloeden kent. Want de mens beïnvloed het lokale klimaat zeer sterk. Alleen op mondiale schaal maakt bijna niets wat wij doen iets uit en dat zie je terug in de grote oceaancycli en dit soort zuivere temperatuurreeksen. Ik verwijs in dit verband ook graag naar dit artikel over een satellietreeks die toont dat de aarde als geheel is afgekoeld over de periode 1982-2006. Klimaat is PDO of PDO+AMO en op langere tijdschalen de zonneactiviteit en verder gaap. Een cycloon als Haiyan is natuurlijk niet gaap maar dat is dan ook weer geen klimaat maar weer. En weer ís boeiend en vaak ook gevaarlijk!

 dominik_jung

De Innsbruckse meteoroloog en glacioloog Norbert Span zegt: „We zitten in een fase waarin vanuit het noorden meer koude lucht de Alpen den bereikt. Daardoor krijg je lokaal afkoeling.“ Nu dan de onderzoeker zelf Christian König, meteoroloog en klimaatonderzoeker uit Beieren, met deze vage website: “We stellen vast dat het zachte maar stormachtige WC-weertype de laatste jaren duidelijk op zijn retour is.” Dominik Jung (foto), de Duitse weerman van wetter.net die weken geleden onbedoeld de “Horrorwinter 2013-2014 mediahype creërde” bereid weer eens zijn stokpaardje: “De laatste 5 winters zijn allemaal weer normaal of beter gezegd te koud uitgevallen. We zijn wel heel ver verwijderd van de winters zonder ijs en sneeuw, die klimaatdeskundigen in het jaar 2000 ons voorspiegelden [Hij doelt op David Viner, HS]. Als ik naar die PDO curve kijk weet ik niet wat een “normale winter” is. Is er ook zo iets als een normale vloedlijn. Nee dus, het slingert steeds vrolijk op en neer. En tussen 1970 en 1985 heb ik en hebben mijn leeftijdsgenoten allemaal een snelle opwarming die nog aanhield tot 1998 beleefd.

Grappig is dat in het artikel waar ik het van heb de ZAMG-manager Manfred Bauer de afkoelende trend niet bevestigen. Hij relativeert de data, zo staat er. Die moet je drie keer lezen: “Hij relativeert de data”. Een andere niet met naam genoemde meteoroloog bevestigt wel te geloven in de hypothese van steeds kouder wordende winters en deze persoon ziet ook geen tekenen dat de afkoeling zou ophouden de komende jaren. Daar sluit ik me van harte bij aan. Ik ga toch eens wat van die mensen bellen just for fun. De chef van de VVV Aigner is helemaal in zijn sas met de dalende temperaturen: “Lagere temperaturen maken de productie van kunstsneeuw makkelijker en dragen dus sterk bij aan de sneeuwzekerheid.” Josef Burger van de liftmaatschappij valt hem bij: “De laatste jaren konden steeds heel vroeg starten en ook dit jaar zijn we weer heel vroeg [skigebied al open sinds afgelopen weekeinde; HS]. Afgelopen winter kon er in Kitzbühel op 182 dagen worden geskied en dat is in de 85-jarige geschiedenis van de liftmaatschappij nog nooit eerder vertoond.

Mijn eigen 100% groene wintersportvakanties waren mijn allereerste als 4-jarig ventje in 1971 op de Kristberg in het Montafon en mijn allereerste zelf voor mijn ouders en broer en zus georganiseerde wintersport in 1985 in de Portes du Soleil. Kunstsneeuw is het beste wat ons allemaal samen is overkomen!  Bron (H/T Valentijn Hubers).

 

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.