vlieland

We open vandaag met een beeld uit Vlieland. Ook daar mooi weer vandaag zoals in de rest van de Lage Landen waar het gisteren nog lange tijd grijs was. Maar dat is niet de enige reden waarom ik een beeld uit het noorden van Nederland koos, want het zou hier komend weekend wel eens flink kunnen spoken. Woehhh … dat klinkt al meteen heel spannend.

GMT_TXTX_latest

Eerst even naar het actuele hittegolfweer. Gisteren is het zoals verwacht net niet tot tropische temperaturen gekomen. Niet in Nederland …

hechtel

… en ook niet in België. Toch althans niet in een officieel meetstation. Dan maar even het officieuze netwerk van hetweeractueel.nl raadplegen. Daar heb ik toch een enkele meeting van 30,4°C gevonden. Uiteraard in de Limburgse Kempen. De zandgrond daar doet er zijn werk. Vandaag en morgen is er minder onzekerheid. Tropisch en nog eens tropisch, in zo goed als heel het laagland.

gfs-0-66

Daarom switch ik al meteen naar overmorgen. Gisteren liet ik in het bericht deze kaart zien. Een convergentielijn kwam dan akelig dichtbij waardoor ik de kans op een enkele bui voor de kustprovincies en dito lager uitvallende temperaturen niet uitsloot. Foetsi hittegolf daar dan, wat jammer was, want drukstijgingen zouden voor het weekend nog een vervolg breien aan de zomerse periode.

gfs-0-78

 

Vandaag is die twijfel die ik voor vrijdag had alleen maar groter geworden. Sterker nog, die onzekerheid heeft zich naar de rest van het weekend uitgebreid. Nu ja, voor de kustprovincies dan toch. De hittegolf voor België en het zuidelijk deel van Nederland is nog steeds een vrij grote zekerheid, maar op deze kaart zie je het probleem. We komen dit weekend in een situatie terecht waar de drukverschillen heel klein zijn, en minieme verschillen in de positie van de drukkernen meteen grote gevolgen hebben voor het weerbeeld. De drukstijgingen voor zaterdag worden in de modelruns van vandaag net wat kleiner berekend en ook net wat meer naar het oosten.

prec_16082712_16082400

Daardoor heeft het polaire front / convergentielijn / vore, die de grens vormt tussen de hete lucht waar we nu in zitten en koelere oceaanlucht, de kans om zich over de noordelijke kustprovincies te kronkelen.

prec_16082712_16082400

Dat wil dus concreet zeggen dat er door de aanwezige hitte en het samenvloeien van beide luchtsoorten sterke opstijgende luchtstromingen kunnen ontstaan, en dus ook een aantal felle buien. OK, mijn openingsfoto van Vlieland was misschien niet de beste keuze, want op de Waddeneilanden is de vrije convectie sowieso minder sterk. Daar dus minder kans op gespook, maar dus wel in Noord-Holland en Friesland.

prec_16082800_16082400

En later op de dag ook in Groningen.

mlca_16082712_16082400

En dat kunnen stevige onweersbuien met zelfs waterhozen zijn, want de CAPE is zeer hoog.

tmax_16082718_16082400

Uiteraard heeft dit ook zijn weerslag op de temperaturen. Het is heel goed denkbaar dat De Bilt zijn derde dag met tropische temperaturen niet haalt, en dan is het in Nederland niet tot een officiële landelijke hittegolf gekomen. Toch moeten we bij dit alles nog een grote slag om de arm houden. Een verschuiving van die convergentielijn van een honderdtal kilometer kan het weerbeeld nog dieper landinwaarts doen verslechteren, maar ook in de omgekeerde richting doen verbeteren.

tmax_16082818_16082400

Ook zondag is net zoals gisteren nog steeds een onzekerheid. Beide grote weermodellen zijn het nog steeds niet eens of dat een nieuwe tropische dag wordt. EC zegt van wel, GFS niet.

prec_16082906_16082400

Wat wel zeker is, is dat we het maandag met heel wat minder moeten stellen. Want vanaf zondagavond wordt de hitte uit onze regio verdreven, met het nodige klank en lichtspel. Dat wordt vooral iets voor de zuidoostelijke helft van de Lage Landen.

prec_16082906_16082400 (1)

En dat laatste is nog duidelijker zichtbaar in het Amerikaanse weermodel. Misschien maar goed dat alles in de nacht op maandag doortrekt. Dat verhindert dat de buien al te fel kunnen uitpakken. En uiteraard is het nu nog niet te zeggen waar precies die buien gaan optreden. Goed mogelijk trouwens dat jij net op een plaats woont waar je helemaal niks van druppels gaat zien, noch die van zaterdag, noch die van zondagnacht. Ja, we weten het: neerslag, het blijft de lastigst te voorspellen parameter. It’s all about the details, zei ooit iemand beroemd. Of toch zoiets. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

20 reacties

Gesloten voor reacties.