Mittelberg

Mittelberg; veel lage bewolking

Deze ochtend veel bewolking en mist voor een groot deel van de Alpen, zoals hierboven in het Kleinwalsertal, waar vandaag onze wintersportweerman-trip aanvangt. Misschien wat lichte sneeuw nog, maar dat zal zeker niet veel zijn. Goed, we zullen de live-reportages wel zien verschijnen.

Verder naar het oosten evenzo. Innsbruck zit ook dik in de bewolking.

Kolm-Saigurn2

Lichte sneeuw in het Salzburger land

In sommige dalen wat betere zichtcondities. Kolm-Saigurn in het Salzburgerland, bij lichte sneeuwval.

Kronplatz

Het zonnige zuiden

De mooiste omstandigheden vinden we vanmorgen in de Italiaanse Alpen, zoals hier de Kronplatz. Helder en koud; op de toppen zal het plaatselijk zo’n 15 tot 20 graden gevroren hebben.

 


Hoe anders in de Apennijnen. Sneeuwval boven de 1000 meter heeft de organisatie van Tirreno-Adriatico gisteren al vroegtijdig doen besluiten de etappe van vandaag met de beklimming van de San Vicino af te gelasten. Gisteren is er 20 tot 30 centimeter sneeuw gevallen, vandaag komt er nog een beetje bij. Geen enorme hoeveelheden maar de lage sneeuwgrens speelt de hoofdrol.

Radar

Het zonnige oosten

Later vandaag zal onder invloed van een toenemende oostenwind de lucht droger worden en het overal op moeten gaan klaren – vooral Slowakije en Hongarije zullen al volop in de zon zitten.

Zon

Overal zonnig!

Morgen wordt dan een prachtige dag voor vrijwel de gehele Alpen. Veel zon, weinig wind. Met op 1500 meter meest rond of net iets onder nul, in de dalen lichte plustemperaturen.

rart_16031506_16031300

Nacht naar dinsdag: sneeuw in Polen en Tsjechië

We schreven er al veel over omdat het zo mooi in de modellen zit. Dinsdag sneeuw vanuit het noordoosten! In de nacht komen eerst zuidelijk Polen, Tsjechië en Slowakije aan de beurt. Geen grote hoeveelheden maar mogelijk wel tot op zee-niveau.

rart_16031512_16031300_2

Dinsdag in Oostenrijk

Overdag dan Oostenrijk. Ik moet het enthousiasme wel wat verder temperen. Hoewel nooit gezegd dat het een dump zou worden; meer dan een cosmetisch laagje lijkt het niet te worden. Op basis van de nieuwste berekeningen moeten we niet meer dan (plaatselijk) 10 centimeter verwachten.  Wel een lage sneeuwgrens: rond 500 meter of nog iets lager.

rart_16031612_16031300_3

Met nog een beetje op woensdag

Het komt een beetje gesplitst over nu; na een wat drogere periode woensdag nog een centimeter of 5.

rart_16031706_16031300_3B

Maar hoeveel in de Italiaanse en Franse Alpen?

Interessant  is hoe de bel koude lucht zich tijdens het doortrekken handhaaft en waar die precies uitkomt. Valt het goed dan wordt vochtige Middellandse-Zee lucht tegen de zuid(west) kant gestuwd en kunnen ook de Italiaanse en Franse Alpen nog behoorlijk veel sneeuw krijgen. Met die kou dus lage sneeuwgrens! Piemonte gaat weer voor de hoofdprijs maar ook de Valle d’ Aosta regio pakt wat mee.

rsum_16031706_16031300EC

Minimaal deze hoeveelheden

De verwachting is nog onzeker maar dat kan zeker 25 tot 30 centimeter worden. En misschien wel (veel) meer.

EC180

Noordzeehoog trekt zich in het Europese model iets terug op de oceaan

Hoe gaat het verder? Voor volgende week donderdag en vrijdag is het plaatje duidelijk. Het hogedrukgebied met de kern boven de Noordzee breidt zich in ieder geval tijdelijk iets zuidoostwaarts uit. Daardoor in de Alpen mooi weer; wel vrij warm. Daarna wordt het spannend en onzeker. Maar de trend lijkt me aanhoudend koud. Zo ongeveer zoals hierboven in de jongste ECMWF oplossing. Het hogedrukgebied trekt zich westwaarts terug en komt boven of ten westen van Groot-Brittannië terecht. En dan weten we het wel. Aan de oostzijde daarvan kan koude lucht blijven uitzakken!  Los van de onzekerheid of dit scenario uitkomt is het natuurlijk te vroeg voor details maar vanaf vrijdag is sneeuwval tot lage niveau’s inclusief het Sauerland weer goed mogelijk .

pslv_16032012_16031300GFS180

Het Amerikaanse model blijft Euro-hoog aspiraties houden

Het GFS-model doet nog steeds niet helemaal mee maar lijkt wel meer en meer bij te draaien. Vanmorgen neigt het richting volgend weekend opnieuw naar een transformatie tot Euro-hoog.

pslv_16032118_16031300GFS210

Maar dat slaagt niet

Maar anders dan in eerdere oplossingen zet dat nu niet door. Net na volgend weekend ook hier een westwaartse terugtrekking!

t850_16032300_16031300

Kou blijft zuidwaarts stromen

En kijk dan eens aan. Dit lijkt steeds waarschijnlijker te worden. Temperaturen het 850 hPa-vlak aanhoudend ver onder nul.

koud

Minima net na volgend weekend?

Daar passen zulke minima bij. Lichte tot matige vorst in de Lage Landen, iets verder naar het noorden, oosten en zuiden (de Alpen) strenge vorst.

ijsdagen

IJsdagen in Polen, de Lage Landen een graad of vijf

Overdag? IJsdagen wat verder op het continent, tot een graad of vijf in het laagland.

rart_16032300_16031300cliffEC

Koud en sneeuwrijk vervolg?

Hoe het allemaal precies gaat vallen is afwachten maar er zitten vanmorgen geweldige cliffhangers in beide modellen! Net na volgend weekend zakt in het ECMWF met de kou veel neerslag naar het zuiden. Vanmorgen laat dat de meeste neerslag -decimeters sneeuw tot op zeeniveau- op de Balkan terecht komen maar krijgen de Alpen zeker wat mee. En wie weet hoe het precies terechtkomt!

rart_16032300_16031300cliifEC_2

Ook voor de Lage Landen

Inclusief sneeuwkansen voor de Lage Landen dus.

rart_16032900_16031300cliffGFS

Cliffhanger GFS

Zoals gezegd: het Amerikaanse GFS doet (nog?) niet helemaal mee. Wel op de lange termijn. Ultra-meteofictie-cliffhanger maar ook hier aanhoudend sneeuwkansen tot eind maart.

9 vorstdagen

Al 9 vorstdagen

Meer nog dan de lage maar vooralsnog niet extreme gemiddelde temperatuur zijn het vooral de vorstdagen die deze maartmaand opvallen. Met vanmorgen erbij staan we al op 10 uit 13 voor De Bilt. En uit bovenstaand relaas zal het blijken: er volgen er nog wat! Een totaal van 19 is goed voor een top-10 notering; 25 voor de hoofdprijs.

Maart - de wintermaand

Zo koud wordt maart

Wel extreem als het vervolg inderdaad zo koud uitpakt als door mij plausibel wordt geacht. Met in gedachten dat in deze Meteoconsult-prognose een deel langjarig gemiddelde is verwerkt is het goed denkbaar dat maart de koudste maand van het winterhalfjaar wordt!

chart

ECMWF pluim voor midden Nederland

Het ensemble is er eigenlijk wel uit. Opmerkelijk weinig spreiding de komende 10 dagen; fris tot koud. Pas aan het eind van de 10 daagse (rode) hoofdrun wordt de onzekerheid (veel) groter.

graphe3_1000___5.188679245283019_52.02429149797571_

GFS pluim voor midden Nederland

Het Amerikaanse model is ook vrij zeker van zijn zaak. Hier op waarnemingshoogte de komende 10 dagen (iets) hogere temperaturen maar juist daarna weer sterke afkoeling goed mogelijk. Veel ondersteuning voor temperaturen op 1500 meter tussen de -5 en -10 graden maar ook hier uiteraard veel onzekerheid nog.

Cescia_Montafon_1

Montafon – de Golm

Het toetje. Actueel breekt de bewolking in Vorarlberg. Wat een prachtplaat vanuit Montafon krijg ik net binnen van Cescia!

Cesscia_Montafon_2

Nog een keer!

En nog één van haar. Een mooiere afsluiting kon ik me niet wensen. Dank je wel voor het delen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

11 reacties

Gesloten voor reacties.