Herfst! Het jaargetijde van de paddenstoelen, zwammen, spinnen, en herfststormen. Maar bij hogedruk hebben we kans op vochtige nachten, milde temperaturen, maar ook al kans op nachtvorst. De natuur veranderd en dat komt tot uiting in prachtige creaties, zoals de bovenstaande foto. (foto: Ab) De komende dagen staan in het teken van Karin. Anders dan in de Nederlandse meteorologie geven onze oosterburen de hoge- en lagedruk gebieden een naam . Volgens mij zijn ze daar vrij uniek in. Orkanen worden over de hele wereld benoemd en vele namen worden geschrapt op het moment dat ze destructief zijn. Met hoge- en lagedruk gebieden in onze omgeving zal dat wel meevallen. Het hogedruk gebied dat nu in opbouw is boven onze omgeving  en komt afzakken vanuit het hoge noorden wordt door de Duitsers Karin genoemd. De komende dagen wordt het weer in de Lage Landen bepaald door Karin. Bye bye Humberto, Karin rules.

[metaslider id=23974]

Eerst kijken we maar eens naar morgen. Dat wordt eigenlijk de meest onzekere dag van de week. Tenminste, in België en zuidelijk Nederland. Het lagedrukgebied op de oceaan klopt aan de deur op de grens tussen Frankrijk en België. Daardoor kan er in België zondag bewolking voorkomen en wellicht zelfs een spat regen vallen. Nederland, met name de gebieden noordelijk van Brabant hebben geen last van het opdringerige laag. Daar stijgt de druk en verdwijnt de bewolking. Wel zal de wind aantrekken. Karin bolt op als een dikke dame de komende dagen en zetelt zich boven het zuiden van Scandinavië.

[metaslider id=23977]

Tot en met woensdag zijn de kaarten geschud. De weermodellen lopen volledig synchroon. De temperaturen liggen rond het gemiddelde voor deze tijd van het jaar, zo’n 17° C en het loopt waarschijnlijk woensdag iets op. Geen neerslag, een vrij stevige oost tot zuidoosten wind en geen vuiltje aan de lucht eigenlijk. Aan de westkant van Karin wordt relatief warme lucht naar het noorden gestuwd en aan de oostkant wordt koude lucht aangezogen, die net niet tot aan de oostelijke Alpen reikt. Wel wordt het in west Rusland flink kouder. Echter zal er niet heel veel neerslag vallen omdat ook daar de luchtdruk vrij hoog is.  Het brongebied waar onze “horrorwinter” vandaan moet komen koelt flink af, maar een flinke laag sneeuw zit er (nog) niet in. Tja, we zitten nog steeds in september . Waar praten we over?

En de pluim? Dat ziet er interessant uit. Of moet ik zeggen hilarisch. De hoofdrun heeft altijd de meeste rekenkracht, dus zou je zeggen dat de mogelijkheid erin zit dat we volgend weekend richting het vriespunt gaan. Klimatologische en met name natuurkundig zit het in de mogelijkheden van de berekeningen. De waarheid zal in het midden liggen. Vorige week heb ik in de reacties nog aangegeven, nadat ik een vet CAPE kaartje voor gisteren had gepost, dat de soep niet zo heet gegeten wordt als dat hij wordt opgediend. Dat is hier ook aan de orde. Vanaf woensdag wordt de spreiding alweer groter. Houdt Karin stand, of wordt ze genoodzaakt om naar het oosten op te schuiven door opdringerige NOM’s. (Noord Atlantische Monsters) Koffiedik kijken wat mij betreft.

graphe_ens4[1]

En de GFS pluim doet daar dus niet aan mee. Tot en met woensdag algehele stabiliteit, en daarna? Wie het weet mag het zeggen. GFS knalt er een stevige zuidwester in, de EC geeft oprukkende hogedruk vanuit de Golf van Biskaye een kans. Duimen dus voor de EC. En de Alpen? Eigenlijk weinig nieuws. Geen dumps, geen kou, ook daar gewoon herfst. Het is nog lang geen winter.  Fijn weekend allemaal. 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

17 reacties

Gesloten voor reacties.