tauern

Het waait amper momenteel. Maandagavond zag ik de schoorsteenpluim van de Hemcentrale bij de Coentunnel nog recht omhoog steken. Kaarsrecht. Dat blijft een verbazingwekkend gezicht. Het rustige weertype vinden we nu ook in de Alpen. Wel zorgt een depressie over de Oekraïne voor enige stuwing uit het noorden wat schitterende wolkendekens in het gebergte oplevert. Hierboven een blik op de Hohe Tauern vanaf de Hochkönig.

reichenhall2109

Het kuurstadje Bad Reichenhall niet ver van het roemruchte skigebied van Berchtesgaden is onzichtbaar. Het lijkt wel of je in een vliegtuig zit en wie van de lezers vandaag op een Nederland vliegveld is geland zal beamen dat het beeld bij ons niet anders zou zijn als we maar een 2500m hoge bergtop hadden.

2809

Ik hou het kort maar windkrachtig vanochtend: de kansen op storm zijn weer wat toegenomen. Het Europese model doet toch nog iets voor het einde van de maand vanuit een grote Scandinavische depressie.

10ktober

Het Amerikaanse model komt met een hele serie aan kleine venijnige depressies waarvan er gemakkelijk eentje bij ons van zich zou kunnen doen spreken. Hoe ontstaan momenteel toch die grote verschillen? Ab tipte ons gisteren…

@Hajo, dat de modellen en dan voornamelijk de oper runs van EC en GFS totaal uiteen lopen qua opties voor eind september/begin oktober komt door ex orkaan Karl die de verwachtingspatroon kan verstoren tegen die tijd vanaf de oceaan richting west-Europa koersend. Bij ene sterker (EC meer depressie invloed) en bij de ander zwakker (GFS meer azorenhoog invloed). Ik zie wel komende runs waar het mogelijk naar toe zal leiden qua optie.

Wil je meer over tropische storm Karl weten kijk dan hier op weather.com. Pas na het weekeinde komt het ding onze kant op. Goed veel onzekerheid dus in de prognose momenteel… wat zeggen de pluimen voor de windkracht?

windgfs2109

Het Amerikaanse model komt zelfs in de heftigste berekening niet verder dan windkracht 6 à 7 (50km/u). Wel zien we een hele serie van momenten met meer wind(kansen).

schermafdruk-2016-09-21-11-36-41

Het Europese model komt wel iets verder. Zo rond 7 à 8. Nog geen storm dus. Hoeven we ook niet van uit te gaan. Wel in de gaten houden. Het Europese model neigt naar één piek en dan een terugkeer naar vrij rustig weer. Zie jij dat ook in de spaghetti? Wij willen natuurlijk vooral weten of er met de opkomende wind in de Alpen ook eindelijk eens een mooie sneeuwval komt met wat lagere sneeuwgrens…

cliffec2019

Dit is de cliffhanger van het Europese model. Alles erop en eraan. Sneeuwgrens niet veel hoger dan 1500m. Ook uiterst onzeker dus maar voor vandaag wel leuk.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.