Zoals al enkele dagen door de diverse modellen aangegeven is, blijft de noord- en oostzijde van de Alpen nog lange tijd “kleven” aan de lagere temperaturen boven het oosten van Europa. Dit is ten nadele voor de Franse Alpen en de gehele zuidkant. De noordzijde van de Alpen, m.n. Oostenrijk, ontspringt de dans nog enigszins. Tot en met zaterdag blijft het daar bewolkt en “trüb” met af en toe neerslag (sneeuwvalgrens meest tussen 1000 en 1500 meter). Daarna ook daar temperaturen die vanaf vandaag al in de West- en Zuidalpen worden bereikt. 
Een gebied dat daar nagenoeg geen last van heeft, is Voss in Fjord-Norway. Alhoewel het daar ook warmer is dan normaal, liggen alleen op zaterdag en zondag de temperaturen flink boven nul.

Terug naar de Alpen. Op bovenstaand kaartje is mooi te zien dat er vandaag (woensdag 2 jan) nog wat sneeuw valt in Oostenrijk en in de Dolomieten. Morgenochtend in de weerkamer maar eens bekijken wat de aanwas van verse sneeuw is geweest in b.v. Zell am See/Kaprun en Val Gardena. Na een korte adempauze op donderdagochtend (3 jan) volgt ’s middags al weer een warmtefront vanuit het noordwesten met de nodige neerslag. Het “glijbaantje”  ligt dan nog net een beetje gunstig voor het noorden van Zwitserland en Oostenrijk. Máár de temperatuur stijgt wel, zodat alleen sneeuw gaat vallen boven 1500 meter in het westen (Zwitserland) en 1000 meter in Midden- en Oost-Oostenrijk. Een gebied dat hiervan goed profiteert is Die Tauplitz. M.n. de Tauplitzalm (1.600 m) tot de toppen (2000 m) kunnen daar de komende 3 dagen veel sneeuw tegemoet zien. Ook vrijdag (4 jan) en zaterdag (5 jan) heeft het noordelijk deel van de Alpen, m.n. Oostenrijk, nog hiermee te maken. In de rest van het Alpengebied is het dan al steeds zonnig en warm te noemen. Dorpen als b.v. Grimentz en St-Luc in het Val d’Anniviers zullen er al die tijd zonovergoten bij liggen. Op bovenstaande (artikel-)foto van St-Luc is de wegtrekkende bewolking mooi te zien van het koufront dat gisteren nog voor verse sneeuw heeft gezorgd. Later vandaag zal de zon daar al prominent schijnen.

Zie hierboven de 2 kaartjes hoe zonnig (weinig bewolking) en warm (vorstgrens op zo’n 3.000 meter!) het b.v. op zondag (6 jan) is in het gehele Alpengebied. 

Het hogedrukgebied dat tot woensdag (9 jan) dominerend is geweest voor ons interessegebied trekt dan -gelukkig- langzaam naar het oosten weg. Voorzichtig begint er vanaf die tijd wat hoop te gloren aan de horizont. Maar dat is pas over een week (snik). Een week waarover meteorologisch in detail niet bijster veel te vertellen is voor onze favoriete skigebieden. 
Wel noemenswaard is, dat ik mogelijk vanaf 12 januari in Corvara zit en dan “live” verslag kan doen (via Hajo) vanuit Alta Badia in het Dolomitisuperski-gebied. Maar nu eerst maar een week nagelbijtend en tandenknarsend die te lange periode van Grand Beau ondergaan.


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

37 reacties

Gesloten voor reacties.