elsenborn2005

Elsenborn in de Hoge Venen in februari 2005: er ligt 100cm sneeuw! Wat een winter trouwens: tot medio februari een zacht verloop en dan … zie grafiek wintergek! Op 4 maart van dat jaar wordt het in Marknesse -20,7ºC. Wie herinnert zich dat? Alleen in 1971 en 1947 kwamen we in maart in die buurt. Leuk stukje context bij onze februariwinterwedstrijd die is gewonnen door Merijn en Geert (Jan T. is bij nacorrectie helaas afgevallen).

Schermafdruk 2016-02-17 09.14.18Schermafdruk 2016-02-17 09.12.45

Zie deze reactiestroom om te controleren of ik juist jureer. Waarom hebben we drie winnaars? Dat hangt samen met mijn dubbele faal: strenge vorst is in de Lage Landen niet gehaald en wel op de Hoge Venen terwijl ik gezegd had dat Nederland kouder zou zijn. In Nederland is het -6,9ºC geworden zoals je hieronder ziet. Op de Hoge Venen -11,8ºC zoals je hierboven ziet

minimum1702

Het sneeuwdek van de Hoge Venen heeft de doorslag gegeven.

luxemburgkoud

En dat levert dan drie winnaars op: Jan Purmerend die behoudend -6,8ºC opgaf terwijl ik iedereen op het verkeerde been zette met mijn inschatting dat zeer strenge vorst in Nederland mogelijk zou zijn. Jan heeft de laagste waarde in Nederland het dichtst benaderd. Merijn gaf de -11,8ºC op die in Elsenborn zijn gemeten. De wedstrijd ging over de hele Benelux. Geert is zeker ook glorieuze winnaar vanwege zijn profetische:

Ik durf een -12°C voorop stellen, maar niet voor Nederland. Wel voor de Hoge Venen in België. Daar vanwege het wel bescheiden aanwezige sneeuwdekje en daar heerst sowieso een apart microklimaat. Zelfs al zit de rest van België maar in de lichte vorst kan het daar relatief zeer diep gaan. Twenthe in Nederland heeft ook zo iets bijzonders, maar ik geloof niet dat daar de laagste temperatuur van de Benelux zal worden opgetekend de nacht van dinsdag op woensdag.

Gefeliciteerd mannen! Mail je adres naar info@ of app naar ons app nummer dan is de skibumper voor jullie. Waar blijven de vrouwen trouwens: even dacht ik dat Eelke een vrouw was maar op Google afbeeldingen zie ik dat dat ook een jongetje is. Het is ook wat met die sekseverschillen. Vreemde wereld. Gelukkig skiën we wel samen. Simpele reden trouwens dat de strenge vorst in Nederland niet is gehaald: te veel wind… 2 Beaufort ZO.

scandi1702

Opmerkelijke kou in zuidpunt Zweden!

En het is nog niet gedaan! Vandaag komt het dauwpunt op veel plaatsen niet boven de -4ºC. De werkelijke temperatuur gaat naar +2ºC. En dan vannacht…

charts_harmonie_t2m_bnl_32

Toch weer een pittig nachtje…

charts_harmonie_slp_bnl_27

Met dit windveld. En dat verklaart waarom Nederland dan wel kan gaan winnen van de Hoge Venen. Dat zou dan ook bewijzen dat het wegvallen van de wind een grotere factor is dan een sneeuwdekje.

pluim1702

Pluim avondrun

Hier zie je de extra koude nacht ook en dan stuiven we omhoog naar een warm kletsnat weekeinde. Maandag schudden we weer wat celsiussen van ons af. In de eerste decade van maart is +8ºC overdag en +1,5ºC ’s nachts normaal. Daar zitten we vanaf maandag twee volle graden onder. Ideaal natuurlijk voor winter in de Wintersport-Arena Sauerland en de Alpen sowieso. Daar sneeuwt het nu aan de verre oostelijk zuidkant en hoe!

bk1702

Mooie sneeuw in Kärnten zoals hier in Bad Kleinkirchheim

sellanevea1702

Sella Nevea op het drielandenpunt

Snel verder met de berichtgeving! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.