yakutia

In Jakoetië heeft het de afgelopen week vijf keer zo veel gesneeuwd als normaal in een hele wintermaand (H/T Iceagenow.info). Dit paard heeft het nog relatief goed. Kijk maar eens in onderstaande video…

Schitterend! 1979 stuff!

afwijkingrutgers

We hebben nu echt en wereldwijde sneeuwvoorsprong. Dat gaat echt de hele aarde rond. Met een mooie uitvalbasis al voor winterinvallen in Europa. In Siberië wordt het de komende dagen pas echt koud.

min32

De min dertig komt er voor het eerst in vanaf 6 november. Maar in de Apen hebben we ook een primeur…

schermafdruk-2016-11-02-20-18-13

Wintereinbruch! Dat woord hadden we 2016-2017 nog niet gehoord. Nu een mooie serie kaarten!

zondagsneeuw2

De eerste kaart hierboven toont dat de koudeinval in de Alpen meteen samengaat met flinke sneeuwval.

spanjemarokko

Twee dagen later hebben we sneeuw in de Marokaanse Atlas! En in veel delen van Spanje. Als dat echt uitkomt haalt dat zeker de krant.

spanje

Hierboven zie je de temperatuurcrash in de regio rond Madrid. Op 5km en op 1500m hoogte zien we de temperatuur 15 graden crashen. En weer opveren. Logisch. Het is Spanje.

scandikoud

Op dat moment is het in Scandinavië echt diep winters! Zie de kaart hierboven… en de grafiek hieronder…

noorwegen1000m

De hoofdrun van het Amerikaanse model is in de tweede helft een warme uitbijter vanavond. Het ensemblegemiddelde in Noorwegen op 1000m blijft stevig door vriezen.

elfelfkoud

Op 11 november berekent het Europese model een nacht waar in de Lage Landen lokaal al matige vorst mogelijk zou zijn.

cliffec

Weer een dag later zie je Scandinaviue weer onder ionvloed van de oceaan komen terwijl de ALpen dan de ruggegraat van de winterkou vormen. Op zulke dagen kun je gemakkelijk alle pistes al opsuiten. Zullen ze het ook doen?

Mooi bonus uit Turkije vanavond… en hieronder…

oct31_2016_hallow

Die hadden we nog gemist op de laatste dag van oktober. Het verwijst naar de zon die aan het inslapen is. Er zijn nu meestal al amper zonnevlekken meer. En dat komende jaren dooft het helemaal uit. Volg dat op solarham.net.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.