Ja, dit wordt de week van de zuidwestelijke Alpen. Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. En dat op zo goed als elke dag van de week. Niet dat de dagelijkse hoeveelheden gigantisch groot zijn, maar het dikt wel lekker aan. En tot het einde van de week kan er gerust een meter poeder vallen. Sneeuw die blijft liggen, want vanaf morgen daalt de vorstgrens tot onder de 1000 meter. We er eens in detail naar kijken. Vergeet ook niet Hajo’s bericht te lezen die speciaal let op de kansen voor natuurijs. 

[metaslider id=29502]

Vandaag is het zonnig in Oostenrijk en door een lichte zuidföhn is het aan de noordkant wat warmer. Maar in Frankrijk is de bewolking al toegenomen en in Isola 2000, het meest zuidelijke skigebied van de Alpen, sneeuwt het na een droog weekend momenteel al lichtjes. Niet meer dan enkele centimeter verse sneeuw voorlopig. Met de nadruk op voorlopig, want meer is onderweg. Reken op zo’n 20 cm vandaag, met een sneeuwgrens rond de 1500 meter. Het 0-gradenniveau ligt ongeveer in het hoofddorp, op … . Je raadt het al, 2000 meter. Check de livecam van Isola 2000 hierrr. Hoe meer naar het noorden in de Alpenboog, hoe droger.

gfs-0-18

Oorzaak van dit alles is het hoogtelaag dat al enkele dagen boven de Balearen rondjes draait en maar heel langzaam naar het oosten beweegt. Vochtige lucht van de Middellandse Zee wordt zo via de Italiaanse Povlakte naar de westelijke Alpen gestuwd.

48_23

Ook morgen blijft die aanvoer van vochtige lucht doorgaan. Maar tegelijkertijd krijgt dat hoogtelaag assistentie van een koufront dat vanuit het noordwesten nadert. Ook de Lage Landen krijgen hier morgen mee te maken. Ook bij ons is de rust dan voorbij met wolken en regen dus, vooral in onze kustregio’s. En ’s avonds klapt dat ding tegen de noordwestelijke Alpen aan. Is dit een sneeuwsandwich? Ergens wel, maar toch niet volledig, want de oprukkende koude lucht is aan de winnende hand en duwt het hoogtelaag vrij makkelijk naar het oosten weg.

gfs-0-78

Het lijkt alsof dat koufront de weg vrijmaakt voor koning winter. En dat is het ook, want op woensdag zakt een nieuw hoogtelaag via de Lage Landen en de westelijke Alpen helemaal uit naar de westelijke Middellandse Zee. Zo krijgen we een herhaling van zetten, waarbij vooral de Italiaanse zuid- en westkant volop in de prijzen vallen. Er is wel een groot verschil met het vorige hoogtelaag. Deze is ijskoud.

96_35

Dus ook in de West-Europese middelgebergtes wordt het dan sowieso wit, en de lichte Föhnachtige condities die mogelijk in het oosten van Oostenrijk weer kunnen optreden, zullen minder uitgesproken zijn.

ddonderdagsneeuw

Of ook de West-Europese laagvlaktes wit gaan worden, is hoogst twijfelachtig. Natte en smeltende sneeuw zit er sowieso in, maar of die ook gaat blijven liggen is iets anders. De hogere delen van Zuid-Limburg waarschijnlijk wel, en ook bij mij thuis (85m hoogte) verwacht ik dat het in de nacht op donderdag even wit gaat zien. De nieuwe GFS geeft ook voor de nacht op vrijdag een sneeuwsignaal bij koudere nachttemperaturen, maar wordt voorlopig door weinig ensembleleden ondersteund. Afwachten maar, want neerslag en vooral sneeuw blijft nog steeds de moeilijkst te voorspellen factor.

gfs-0-144

De lange termijn voor komend weekend en verder is nog onzeker. Het Amerikaanse GFS laat het hoog op de Atlantische Oceaan doorschuiven naar Scandinavië, dat dan telkens nieuwe voeding krijgt van over de Azoren. De wind blijft dan bij ons in de oosthoek, maar in Oost-Europa is het nog niet koud. Echte diepvriestemperaturen zitten er in dat geval bij ons nog niet in.

[metaslider id=29531]

Het Europese EC ziet het anders. Daar zoekt het Atlantisch hoog eerst nog steun in Groenland. Aan de oostzijde hiervan kunnen nieuwe hoogtelagen telkens uitzakken naar het zuiden van Europa. Pal op de hele Alpen deze keer. Ook bij ons wordt de lucht op 850hPa daardoor een stuk kouder, wat de sneeuwkansen in de LL aanzienlijk doet stijgen. Uiteindelijk schuift ook hier het hoog door naar Scandinavië en draait de wind via het noorden naar het oosten. Persoonlijk hecht ik meer geloof aan deze oplossing. Vooral omdat de EC al enkele runs consistent is met deze evolutie. Bovendien doet het Canadese GEM iets gelijkaardigs.

Jaja, koning winter heeft een oorlogsplan. Aan ons om dat plan te achterhalen. Dus shoot in de reacties! Natuurijsreacties onder Hajo’s bericht.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

10 reacties

Gesloten voor reacties.