1030_la

We hadden het er hier begin vorige week al over. Vandaag en morgen zou er wel eens behoorlijk wat sneeuw kunnen vallen in de oostelijke Alpen. 30 centimeter berekende het Europese EC model toen. En volledig in overeenstemming met de huisstijl van de site werd iedereen hier dolenthousiast. En terecht, want enthousiasme geeft zoveel meer energie dan alles steeds negatief te benaderen. Sommige concullega’s van andere weersites deden het af als lachwekkend en kwamen dat hier op onze site helemaal vol van hun eigen even verkondigen in de reacties. Heel triest was dat, zeker omdat die sneeuw de dagen erna effectief wat uit de kaarten verdween. Maar rarara, vandaag is ze terug! En het zou wel eens een onverhoopte meevaller kunnen zijn, waarbij de sneeuwval heel wat meer kan worden dan zomaar een kleine opfrisser! Daarom dus dat ik vandaag toch wel even in mijn vuistje lach. Hier zie je een beeld van de Arbersee in het Beiersche Woud. Daar deze voormiddag al wat sneeuw, maar wel licht positieve temperaturen.

11186_2016-12-11_1200_48e18522d73297bb

Hetzelfde verhaal aan de andere kant van de Tjechisch-Duitse grens.

1240_la

En dit is Traunstein, al tegen de Alpen aan. Dit is het laatste beeld waarop nog wat te zien is …

1440_la

… want op alle beelden erna is alleen een grijze waas te zien waarbij de donkerdere vlekken verraden dat het er aan het sneeuwen is.

radar

Ja, de neerslag zakt duidelijk richting het zuiden en is as we speak nu aan het binnenschuiven in Oostenrijk.

nmm_de1-1-8-0

Het heel fijnmazige WRF-model (naberekening van GFS maar dan met prikpunt om de twee kilometer) laat zien waar het het komende uur zou moeten beginnen sneeuwen. Vooral bovenop de bergmassieven van Salzburgerland en Stiermarken. In de dalen blijft het nog droog. Dat is in feite de frontale 5 centimeter die ik begin vorige week al aankondigde en waar we best zeker van mochten zijn. Die gaat er dus sowieso vallen, bij een vorstgrens die de komende uren richting 800 meter daalt.

gfs-0-24

Wat is nu de verrassing? Wel dat achter het koufront toch nog behoorlijk wat koude en vrij vochtige lucht tegen de oostelijke Noordkant gestuwd gaat worden.

nmm_de1-1-22-0

Dat wil dus zeggen dat de sneeuwval in de loop van de nacht wat gaat intensiveren, en dat ook Tirol wat gaat meepikken.

rart_16121206_16121100

En op de gebruikelijke sneeuwkaarten ziet dat er dan zo uit. Sneeuw in grote delen van Oostenrijk komende nacht en dat gaat zeker in het oosten heel de maandag lang aanhouden bij een vorstgrens die tot 500 meter zakt! Hier en op bovenstaande kaart staat ook sneeuw in Vorarlberg aangeduid, maar daar zou ik niet te veel op rekenen. Ten westen van Innsbruck gaat het echt niet veel zijn.

rsum_16121218_16121100-1

Over hoeveel gaat het dan? Belangrijke en spannende vraag! Het Europese EC-model berekende deze morgen 10 tot lokaal 20 centimeter.

nmm_de1-25-36-0

Het fijnmazige WRF gaat voor nog meer. Tot 30 centimeter bovenop de massieven. En zien we daar nu echt oranje plekjes in het oosten van Oostenrijk? Ja toch he? Tot meer dan een halve meter? Wow, dat zou wat zijn. Goed voor de mensen die naar de oostelijke gebieden trekken zoals Loser en Die Tauplitz.

rsum_16121306_16121106

Op zoek naar bevestiging, nog even een paar andere fijnmazige modellen bekeken zoals het ons bekende HIRLAM. Wat zegt die? Ook 30 centimeter en mogelijk nog meer. Ja, dit begint toch echt naar een sneeuwverrassing te ruiken denk ik zo. Tot daar de voorspelde aanhoudende droogte van sommige concullega’s. Ha.

gfs-0-84

En het leuke is … dat we dat komende woensdagnacht nog eens over kunnen doen wanneer we een vergelijkbare situatie krijgen.

rart_16121500_16121106

Al bestaat hier nog veel onzekerheid over de te verwachten hoeveelheden. GFS gooit er dan nog eens tien centimeter, terwijl bij EC de neerslag de Alpen net mist. Dat kijken we nog even aan. Maar ondertussen … eerst webcams spotten. Wie ziet ergens de eerste sneeuwvlokken dwarrelen?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

60 reacties

Gesloten voor reacties.